null Kirkon kaunistukset: Kannelmäen kirkon lasimaalaus värjää morsiamen

Kun valo osuu lasiin, maalaus heittää värinsä kirkon betonilattiaan.

Kun valo osuu lasiin, maalaus heittää värinsä kirkon betonilattiaan.

Hyvä elämä

Kirkon kaunistukset: Kannelmäen kirkon lasimaalaus värjää morsiamen

Kannelmäen kirkon värimaailma muuttuu pitkin päivää, kun Hilkka Toivolan seinänlevyinen lasimaalaus ja valo tekevät yhteistyötään.

Talvisin korostuvat harmaat sävyt, kauniina kesäpäivänä vihreät. Keltaisessa kohdassa alttaripöydän takana joku on nähnyt Trabantin penkinkin.

Kannelmäen kirkon värileikistä on kiittäminen alttaritaulua, taidemaalari Hilkka Toivolan (1909–2002) lasimaalausta Elämänpuu. 111 ruudusta koostuva lyijylasiteos oli valmistuessaan Suomen suurin ikkunataideteos. Kun valo osuu lasiin, maalaus heittää värinsä kirkon betonilattiaan.

– Aika makealta näyttää, kun morsian kävelee valkoisissaan teoksen värjäämää kirkon käytävää, vinkkaa pääsuntio Juha Lepistö.

Vuonna 1968 valmistunut, Martti ja Marjatta Jaatisen suunnittelema Kannelmäen kirkko muistuttaa betonista telttaa. Toivolan teos löytyi alttaritauluksi Helsingin seurakuntien kuvaamataidetoimikunnan vuonna 1969 järjestämän lasimaalauskilpailun kautta – tosin Kannelmäen kirkkoneuvosto huolehti aluksi, ettei se ollut tarpeeksi julistava.

Olisi kiva tietää, mitä taiteilija on ajatellut, teos kun muuttuu jatkuvasti valon mukaan. - pääsuntio Juha Lepistö

Abstrakti maalaus julkistettiin vuonna 1972, ja se todella jättää tulkinnan katsojan vastuulle. Teoksen sisällöstä kysytään pääsuntio Lepistöltä silloin tällöin.

– Olisi kiva tietää, mitä taiteilija on ajatellut, teos kun muuttuu jatkuvasti valon mukaan, hän toteaa.

Kannelmäen kirkkoherra Sakari Enrold näkee maalauksessa Neitsyt Marian Jeesus-lapsi sylissään.

– Kun kaupungissa oli vielä fasaaneja, ne saattoivat kulkea alttarin takaa ja heijastua maalaukseen. Taannoin alttaritaulun poikki kulki mies kaljatölkin kanssa, hän naurahtaa.

Voisi siis sanoa, että Toivolan teoksesta elämä paistaa läpi. Pimeällä säällä maalaus on täysin musta, ja tarvitaan keinovaloa sen hienouksien paljastamiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.