null Kansainvälinen Helsinki kohtaa kirjakaupassa

Hyvä elämä

Kansainvälinen Helsinki kohtaa kirjakaupassa

Töölöläinen Arkadia International Bookshop on paljon muutakin kuin vain kirjakauppa. Sen ympärille on rakentunut kansainvälisesti verkostoitunut kulttuurin ystävien yhteisö.

https://www.youtube.com/watch?v=gHEbBxgBwvY&feature=youtu.be

Töölöläisen antikvariaatin sohvalla istutaan kiireettömästi ja keskustellaan kiihkeästi. Se ei ole lainkaan tavatonta. Kieli on espanja, tällä kertaa, eikä sekään ole tavatonta. Kieli voisi olla myös vaikkapa saksa, ranska tai englanti. Tai suomi. Kirjakauppias Ian Bourgeot kulkee sohvan ohi ja liittyy hetkeksi keskusteluun mukaan.

Bourgeotin kauppa, Arkadia International Bookshop, myy kirjoja eri kielillä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan tavallinen käytettyjen kirjojen kauppa, vaan Arkadiasta on kasvanut myös kansainvälisen Helsingin kupliva kohtaamispaikka: eräänlainen maailmankansalaisten olohuone.

”Kirjakaupan ympärille alkoi muodostua erilaisia tapahtumia, kun ihmiset kysyivät voivatko he järjestää kaupassa jotain mielenkiintoista. Sana alkoi kiertää ja ihmiset kiinnostuivat”, Bourgeot tiivistää.
 

On täällä menty naimisiinkin ja pidetty syntymäpäiväjuhlia.”
 

Katutasoa hallitsevat korkeat hyllyt kirjoineen, mutta kun portaita jatkaa alakertaan, löytää huoneita toisensa jälkeen, pitkiä hyllyköitä kirjoineen ja lehtineen, pehmeitä nojatuolia ja lukemaan kutsuvia nurkkauksia. On biljardipöytä, näyttelytila ja jopa kappeli.

”Tavoitteena on ollut rakentaa tila, jossa jokainen voi tuntea olonsa kotoisaksi. Olemme ensisijaisesti yhä kirjakauppa, mutta täällä samalla tapahtuu kaikenlaista – on musiikkia, taidetta, keskustelutilaisuuksia ja sen sellaista. On täällä menty naimisiinkin ja pidetty syntymäpäiväjuhlia.”

Tapahtumien myötä kirjakaupan ympärille on muodostunut yhteisö, johon kuuluu eri maista ja kulttuureista kotoisin olevia ihmisiä. Kiinnostus kirjallisuuden, taiteen ja yhteiskunnan kysymyksiin yhdistää.

”Toisaalta suurin osa asiakkaistamme on kuitenkin suomenkielisiä. Se onkin asia, joka minua Suomessa erityisesti miellyttää – se sellainen suomalainen avarakatseisuus, että ollaan aidosti kiinnostuneita eri kielistä ja eri kulttuureista”, monessa eri maassa asunut Bourgeot kertoo.

”En ole törmännyt vastaavaan muualla.”

Maailmankansalaisten olohuone

Kirjakaupan ovi käy vähän väliä. On satunnaisia ohikulkijoita läheltä ja kaukaa, vakionaamoja ja lähitalojen asukkaita.

Haastatteluhetkellä kaupan näyttelytilaan rakennetaan sarjakuviin ja scifiin keskittyvää Phantacom-tapahtumaa. Julisteita esille asetteleva Eduardo Serradilla Sanchis kertoo, ettei kyseessä ole vain näyttely, vaan koko päivän kestävä tapahtuma, jossa on teemaan sopivia työpajoja, esityksiä ja pientä purtavaa.

”Teemme tapahtumaa, jossa ei vain pyörähdetä näyttely läpi, vaan tarjolla on laajempi kokemus, joka kutsuu viihtymään.”
 

Täällä voi kohdata erilaisia ihmisiä, luoda ystävyyssuhteita ja kokea kuuluvansa johonkin, olla osa jotain. Täällä tavallaan on sekä maailma että koti.”
 

Kotoisuus ja viihtyvyys on espanjasta kotoisin olevan Serradilla Sanchisen mielestä myös kirjakaupan suosion salaisuus.  

”Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, olin ihan että wau. Täällä jokainen tulija otetaan lämpimästi vastaan ja annetaan mahdollisuus istahtaa ja lueskella rauhassa”, Serradilla Sanchis kuvailee.

”Tämä kauppa tarjoaa paikan, jossa voin puhua eri kieliä ja lukea kirjoja eri puolilta maailmaa.  Ja toisaalta täällä voi kohdata erilaisia ihmisiä, luoda ystävyyssuhteita ja kokea kuuluvansa johonkin, olla osa jotain. Täällä tavallaan on sekä maailma että koti.”

Tilaa myös hengellisyydelle

Kirjakaupan pieni erikoisuus on sen perimmäisestä huoneesta löytyvä pikkuruinen kappeli. Siellä on vietetty muun muassa hanukkaa ja kristillisiä rukoushetkiä.

”Eräs pappi kysyi, voisiko pitää täällä viikottain aamuhartauksia ja minä sanoin, että mikäpä siinä. Siitä lähti.”

Hartaushetkien ottaminen ohjelmistoon sai joidenkin kävijöiden kulmat kohoamaan.

”Sanoin, että tänne mahtuvat monenlaiset maailmankatsomukset. Emme suosi tai sulje pois mitään uskontokuntaa. Suhtaudumme ylipäätään asioihin niin, ettemme itse varsinaisesti ota itse kantaa, vaan rohkaisemme erilailla ajattelevia ihmisiä kokoontumaan, keskustelemaan ja jakamaan mielipiteitään. ”

Kaupan perukoilta löytyvä tila toimii kappelina, jossa pidetään muun muassa viikottaisia hartauksia.

Inspiroivat kohtaamiset

Ian Bourgeot ei itse juuri välitä puhua konseptiajattelusta, mutta kirjakaupan idea ja toimintamalli on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla. 

”Olemme saaneet yhteydenottoja ja haastattelupyyntöjä eri puolilta maailmaa. Erityisesti japanilaiset ovat juuri nyt olleet hyvinkin kiinnostuneita meistä. Sinänsä aika hullua, eikö? Olemme kuitenkin vain kirjakauppa", Bourgeot hymähtää.

Kansainvälinen kiinnostus toki kauppiaalle kelpaa, mutta tarmonsa hän suuntaa mieluummin lähikulmilleen.
 

Erityisesti japanilaiset ovat juuri nyt olleet hyvinkin kiinnostuneita meistä."
 

”Olemme lähtökohtaisesti paikallinen kauppa. Ovemme on auki maailmaan, mutta sijaitsemme vahvasti täällä Helsingissä, Töölössä ja palvelemme niitä ihmisiä, jotka ovestamme astuvat.”

Bourgeot ei halua muutenkaan liikaa analysoida tai  romantisoida kauppansa toimintaa. Yhteisöllisyyskin rakentui hänen mukaansa oikeastaan kokonaan ilman suuria suuntaviivoja ja suunnitelmia.

”Annoimme ihmisille melko vapaat kädet tuottaa erilaisia tapahtumia. Niiden kautta tänne on tullut sitten aina uusia ihmisiä, jotka ehkä kertovat kaupasta eteenpäin ystävilleen tai ehdottavat omaa ideaansa toteuttavaksi.”

Ihmisten kohtaaminen onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi Bourgeotin pariskunta kirjakauppaa pyörittää.

”Joka kuukausi katsomme vaimoni kanssa kaupan kassaa ja mietimme, että olemme hulluja ja että olisi varmasti parempi lopettaa. Mutta sitten aina tapahtuu jotain sytyttävää tai joku ihminen tulee kertomaan, miten suuri merkitys kaupalla on hänelle ollut”, Bourgeot nauraa.

”Ja niin me päätämme taas, että hyvä on, ehkä kokeilemme vielä yhden kuukauden”, Bourgeot nauraa. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kauppalaiva Christina on lajinsa viimeinen: Helsingin saaristo saa ostoksensa kuusi kertaa viikossa

Hyvä elämä

Veneen miehistö paiskii yli kymmenentuntisia päiviä. Muut yrittäjät ovat luovuttaneet.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.