null Kansainvälistä kokkausta

Jean Bitar on perinyt suosikkiruokansa ohjeen äidiltään.

Jean Bitar on perinyt suosikkiruokansa ohjeen äidiltään.

Kansainvälistä kokkausta

Vantaalla asuvat Nelli Rippinen, Jean Bitar ja Whitney Yeh valmistivat ruokaa entisen kotimaansa resepteillä.

Pikaruokaa Libanonista

Libanonissa syntynyt elokuvaohjaaja Jean Bitar on asunut Suomessa pian kolmekymmentä vuotta. Jean kuuli Suomesta ensimmäisen kerran koulun maantiedontunnilla. Jeanin mielestä Suomi kuulosti satumaalta. Sinne olisi joskus päästävä.

Jeanin ollessa lapsi hänen äitinsä valmisti usein perheelleen fattehia. Fatteh sopii salaatin kanssa esimerkiksi lounaaksi. Se valmistuu todella nopeasti, jos käyttää tölkissä myytäviä, esikäsiteltyjä kikherneitä. Reseptiä voi muunnella saatavilla olevien aineksien mukaan. Limen sijaan voi käyttää sitruunaa. Sesamtahnan voi korvata osittain tai kokonaan luonnonjogurtilla.

 

Jeanin fatteh

  • 1 pyöreä ohut libanonilainen taskuleipä tai pita-leipää
  • kikherneitä
  • pari kourallista manteleita ja pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä
  • 50 g voita pähkinöiden paahtamiseen
  • 4 reilua ruokalusikallista seesamtahnaa
  • vajaa 1 dl vettä
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • 1 lime
  • 1 tl suolaa

 

Liota kikherneitä yön yli. Siivilöi ja huuhtele ne. Keitä herneitä runsaassa vedessä noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Voit käyttää myös valmiita, tölkeissä myytäviä kikherneitä. Paahda leipä rapeaksi leivänpaahtimessa tai uunissa ja murskaa se kulhon pohjalle. Kaada hiukan kikherneiden keitinlientä leivänpalasten päälle ja peitä ne kikherneillä. Yhdistä murskattu valkosipulin kynsi ja suola seesamtahnaan. Lisää joukkoon vettä, jotta tahnasta tulee notkeaa. Purista joukkoon limen mehu. Kaada tahna kikherneiden päälle.

Ruskista pähkinät ja siemenet paistinpannulla voissa. Lisää ne lopuksi ruuan päälle.


 

Silliä Karjalasta

Havukoskella asuva inkerinsuomalainen Nelli Rippinen muutti Suomeen puolisonsa kanssa viime syksynä. Venäjän Karjalassa asuessaan Nelli opetteli suomenkieltä sanoma ja aikakauslehdistä sekä romaaneista. Nellin suosikkikirjoja ovat Laila Hietamiehen romaanit. Niistä hän on saanut uutta tietoa Venäjän historiasta ja tsaareista. Ennen eläkkeelle jäämistä Nelli työskenteli biologian- ja kemianopettajana.

Tämän reseptin Nelli sai työtoveriltaan. Ruokalaji on Venäjällä suosittu. Sitä tarjotaan usein juhlissa ja kylään tuleville vieraille. Reseptissä on samoja aineksia kuin suomalaisille tutussa rosollissa.

 

Nellin silli

  • 1 iso ruodoton silli
  • 1 sipuli
  • 2–3 keitettyä perunaa
  • 2 keitettyä porkkanaa
  • 1 iso keitetty punajuuri
  • puolikas keitetty kanamuna
  • majoneesia
  • koristeeksi punasipulia ja persiljaa

 

Aseta tarjoiluvadille pieniksi paloiksi pilkottu silli ja voitele se majoneesilla. Levitä päälle pilkottu sipuli ja voitele majoneesilla. Lisää raastettu peruna, pilkottu porkkana ja punajuuri. Voitele kerrosten välit majoneesilla. Levitä vielä kerros majoneesia pilkottujen punajuurien päälle. Ripottele pinnalle hienoksi raastettua kanamunaa. Koristele sipulilla ja persiljalla.


 

Pelmenejä Taiwanista

Whitney Yeh muutti Taiwanista Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Hän on alkuperäiseltä ammatiltaan insinööri, mutta Suomessa hän on opiskellut myös tradenomiksi.

Whitney aloitti syksyllä lähihoitajan opinnot, ja talvella hän aikoo käydä myös Taiwanissa. Hänen mukaansa koti-ikävä helpottuu, kun valmistaa aasialaista ruokaa. Whitneyn ollessa pieni tyttö hänen isoisällään oli ravintola Taiwanissa. Ravintolassa valmistettiin päivittäin pelmenejä. Isoisältä työ kävi äkkiä. Hän kauli kolme taikinapalaa kerralla käden käänteessä.

 

Whitneyn pelmenit

Taikina:

  • noin 1 l vehnäjauhoja
  • vettä
  • 1 tl suolaa

Täyte:

  • 400 g porsaan jauhelihaa, kanaa tai kasviksia
  • 3–4 ruukkua tuoretta tilliä
  • 2–3 dl vettä
  • 1 tl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Kastike:

  • 1 dl soijakastiketta
  • 2 pientä valkosipulin kynttä
  • 1 tl seesamöljyä
  • ½ tl viinietikkaa
  • chiliä ja silputtua ruohosipulia

 

Mittaa jauhot ja suola kulhon pohjalle. Lisää vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteää. Vaivaa hyvin. Jätä taikina kelmun alle odottamaan. Pilko tillin lehdet pieniksi ja sekoita silppu raa’an jauhelihan joukkoon. Lisää loput aineet ja sekoita. Jätä täyte jääkaappiin odottamaan.

Jaa taikina 3 osaan. Ota yksi osa ja pyöritä jauhotetulla alustalla pitkoksi, jonka halkaisija on noin 4 cm. Leikkaa pitkosta 2 cm:n paksuisia siivuja. Paina siivut kämmenellä tasaisen pyöreiksi. Kauli siivut reunoilta ohuiksi ja jätä keskeltä paksummaksi.

Aseta taikinapalan keskelle noin ruokalusikallinen jauhelihatäytettä ja paina nyytti kiinni ensin keskeltä, lopuksi reunoista. Keitä nyyttejä kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia. Sekoita silloin tällöin varovasti reikäkauhalla. Valmista kastike sekoittamalla murskatut valkosipulin kynnet ja muut ainekset soijakastikkeeseen. Tarjoile pelmenit kastikkeen ja paistettujen vihannesten kanssa.


Haitilaista arkiruokaa ja muita herkkuja

 

Mitä ruokaa tarjotaan bangladeshilaisissa häissä? Millä ruualla afrikkalaiset lepyttävät jumalia? Entä miltä maistuu haitilainen arkiruoka? Luterilaisen maailmanliiton kokoamaan Elämän leipä -kirjaan on koottu yli sata ruokaohjetta 22 eri maasta.

Kirjassa on myös eksoottisten ruoka-aineiden sanasto, josta löytyy myös ehdotuksia korvaavista raaka-aineista. Suomalaisessa keittiössä esimerkiksi pensasokra voidaan korvata lehtikaalilla, sinappiöljy rapsiöljyllä ja puhdistamaton ruokosokeri vaahterasiirapilla.

Kirjaa voi ostaa Suomen Lähetysseuran verkkokaupasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.