Kanttorista meinasi tulla matemaatikko – päätyikin vetämään Bachin H-mollimessua

"Olen kiitollinen elämästä, läheisistä ja terveydestä", Elja Puukko kertoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Kanttorista meinasi tulla matemaatikko – päätyikin vetämään Bachin H-mollimessua

Kanttori, baritoni Elja Puukko on iän myötä oppinut keskittymään olennaiseen. Uraa tärkeämpiä asioita ovat muun muassa perhe ja saunojen rakentaminen.

Johann Sebastian Bachin H-mollimessu soi lokakuun toisena päivänä Espoon tuomiokirkossa kamarikuoro Navichoruksen ja Espoon barokin tulkitsemana. Sen johtaa Espoonlahden seurakunnan kanttori Elja Puukko. Viisikymppinen päivänsankari myös laulaa kaksi bassoaariaa.

H-mollimessu on 70 esiintyjän tuotanto. Suurteoksen johtaminen on kanttorille harvinaista herkkua.

"Olen johtanut H-mollimessun neljästi. Kapellimestarin rooliin hyppääminen tuntuu silti aina uhkarohkealta", Puukko kertoo.

Esityksessä hän tavoittelee flow-tilaa.

"Bachin teosta johtaessa ajan ja paikan taju jäävät syrjään. Musiikki imaisee mukaansa heti ensitahdeilla. Tunnen olevani silloin osa musiikin virtaa."
 

H-mollimessu haastaa laulajat

H-mollimessua Elja Puukko pitää osana länsimaista kulttuuriperintöä. Teosta johtaessaan hän leikittelee ajatuksella, että hän vie eteenpäin ikiaikaista musiikillista viestikapulaa. Teos on ehjä kokonaisuus, vaikka sen osat Bach on säveltänyt useamman vuosikymmenen aikana.

"Teoksen tunnelma tihenee loppua kohden. H-mollimessun ydin on sen sisältämä universaali ihmiskunnan pyyntö: 'Anna meille rauhasi.'"
 

Opiskeluaikana olin jo vaihtamassa alaa musiikista matematiikkaan. Opettajani Esa Ruuttunen kuitenkin pakotti minut jatkamaan laulamista."
 

Puukko on ollut kamarikuoro Navichoruksen ruorissa vuodesta 2001 alkaen. Kuorossa on 40 laulajaa. Usein esiintyvä kuoro on erikoistunut muun muassa Bachin kantaatteihin. H-mollimessun lisäksi sen repertuaariin kuuluvat esimerkiksi Mozartin Requiem ja Elgarin Gerontiuksen uni.

Puukon mukaan H-mollimessu haastaa sekä kuoron että solistit.

"Tenori ja sopraano joutuvat laulamaan korkealta ja kovaa. Samalla tunnelma pitää säilyttää kitkattomana, barokkimaisen kevyenä."

Yhteisproduktiossa orkesterina on Espoon barokki. Sen kokoonpanossa on vanhan musiikin esittämiseen erikoistuneita espoolaisia tai siellä työskenteleviä ammattimuusikoita. Vuonna 2015 Espoon barokki perusti nimeään kantavan yhdistyksen.
 

Urapohdintoja ja elämän käännekohtia

Elja Puukko on opiskellut Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin ja solistisen laulun koulutusohjelmassa sekä Saksassa Hochschule Der Künste Berlinissä solistisen laulun koulutusohjelmassa. Hän on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla. Hän on kysytty solisti erityisesti barokin ajan teosten tulkitsijana. Hän on tehnyt myös useita levytyksiä suomalaisille levymerkeille sekä nauhoituksia Yleisradiolle.

Espoonlahden seurakunnan johtavana kanttorina Puukko on työskennellyt vuodesta 2001 lähtien. Kirkkomuusikon ura ei ole ollut hänelle aina itsestään selvä valinta.

"Opiskeluaikana olin jo vaihtamassa alaa musiikista matematiikkaan. Opettajani Esa Ruuttunen kuitenkin pakotti minut jatkamaan laulamista. Sitä hetkeä pidän myös elämäni ammatillisesti tärkeimpänä käännekohtana", hän sanoo.
 

Kapellimestarin rooliin hyppääminen tuntuu silti aina uhkarohkealta."
 

Iän karttuessa Elja Puukko on oppinut rentoutumaan ja keskittymään läsnäoloon. Nuorempana hänellä oli tarve saada näkyvyyttä urallaan, mutta nykyisin se ei tunnu hänestä tavoittelemisen arvoiselta.

"Olen kiitollinen elämästä, läheisistä ihmisistä ja terveydestä. Lisäksi minulla on työ, josta pidän", hän toteaa.

Elämänsä tärkeimpänä asiana Puukko pitää avioitumista ja yhteistä elämää vaimonsa Helin kanssa. Pariskunnalla on neljä lasta. Heistä nuorin on 16-vuotias, vanhin 22.
 

Koti ja mökki oman elämän näyttämöitä

Elja Puukko harrastaa muun muassa maantiepyöräilyä ja veneilyä. Syyskuun alkupuolella hän oli pyöräilemässä neljän nuoruuden ystävänsä kanssa Como-järvellä Italiassa. Kolmessa päivässä ajokilometrejä kertyi 200.

"Samojen kavereiden kanssa tehtiin nuorina monia mieleen painuneita purjehduksia. Vaikka yhteyttä on sen jälkeen pidetty säännöllisesti, meidän yhteiset reissut ovat ruuhkavuosina jääneet. Pyöräilymatka oli ikään kuin uusi avaus reissurintamalla. Pyöräilimme kiiltokuvamaisen kauniissa pikkukylissä ja vuorilla. Seuraava matka meillä on suunnitteilla vuoden kuluttua."

Elja Puukko pitää rakentamista hyvänä vastapainona työlle.

"Olen rakentanut mökin ja omakotitalon itse. Viime kesänä veistin savusaunan saareen. Koti ja mökki ovat minulle tärkeitä oman elämän näyttämöitä."

Elja täytti 50 vuotta 18. syyskuuta. Hänen voimapaikkansa on sauna. Sen hän lämmittää päivittäin.

"Merkkipäivääni juhlin saunan lauteilla. Olen rakentanut elämäni aikana neljä saunaa. Yksi saunoistani toimi vuosikymmeniä sitten esiintymislavana Espoonlahden kirkossa. Saman korokkeen päällä lauloin 27 vuotta sitten H-mollimessua ensi kertaa solistina."

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: