null Nimeni on Bach – ja musiikistani on lupa nauttia

Kanttori Kullervo Latvanen esittää mestarisäveltäjä Johann Sebastian Bachia Leppävaaran kirkossa järjestettävässä musiikkimaratonissa 5. helmikuuta.

Kanttori Kullervo Latvanen esittää mestarisäveltäjä Johann Sebastian Bachia Leppävaaran kirkossa järjestettävässä musiikkimaratonissa 5. helmikuuta.

Ajankohtaista

Nimeni on Bach – ja musiikistani on lupa nauttia

Säveltäjä Johann Sebastian Bachin hahmo saapuu vaimoineen Espooseen. Leppävaaran kirkolla järjestetään mestarisäveltäjän kunniaksi musiikillinen iltapäivä, BachCafe-musiikkimaraton.

Ei sitä ihan joka päivä pääse hyppäämään Johann Sebastian Bachin kenkiin, vaikka Bachin musiikki olisikin tuttua.

– Lähden aina mielelläni mukaan hyviin proggiksiin, ei koko homman ideoineen Pauliinan tarvinnut minua monta kertaa yllyttää. Sitä paitsi hyvien työkavereiden kanssa on aina kivaa työskennellä, sanoo kanttori Kullervo Latvanen, joka on BachCafessa mukana kuoronsa kanssa sekä Bachin roolissa.

Latvasen rinnalla Bachin puolisona Anna Magdalena Bachina on sopraano Tiia Maria Saari.

– Esitämme pilke silmäkulmassa välähdyksiä Bachin pariskunnan arkisesta elämästä. Hauskaahan se on päästä irrottelemaan Bachina, naurahtaa Latvanen.

Bachin musiikkia rennolla tavalla

BachCafen ideamoottori on kanttori Pauliina Hyry. Hän pohti, miten musiikilla voisi juhlistaa reformaation juhlavuotta.

– Bach on keskeinen kirkkomusiikin säveltäjä. Mietin, miten häneen musiikkiaan voisi tuoda esiin mukavalla ja rennolla tavalla niin, että tavoittaisi niitäkin, joille klassinen musiikki on oudompaa, kertoo Hyry.

Hyry pani toimeksi ja kutsui Facebookissa tuttuja muusikoita mukaan tekemään talkoohengessä Bach-tilaisuutta.

– Sanoin, että ainoa vaatimus on, että rakastaa Bachia, siitä leikkimielinen nimi BachLovers. Kerroin, että voi tulla esittämään sitä, mikä itseä sytyttää, pientä tai suurempaa. Kysyin mukaan myös Sole Mustosta, jonka kanssa teemme jatkuvasti yhteistyötä. Sole on Bach-fani kuten minäkin. Soitamme yhdessä BachCafe-musiikkimaratonissa ja Sole myös juontaa koko maratonin, kertoo Hyry tyytyväisenä.

Bach on niitä kirkkomusiikin aarteita, joista on hyvä pitää kiinni.

Pauliina Hyry

Hyry sai verkostojensa avulla talkootöihin niin ison joukon muusikoita, ettei kaikkia nimiä edes voi lyhykäiseen juttuun listata. BachLoversien riveissä kuullaan muun muassa Espoon Barokkiorkesteria, sellisti Seeli Toiviota ja viulisti Katarina Zaborskya ja monia muita. Mukana on niin ammattimuusikoita kuin innostuneita harrastajiakin. Muusikot myös kertovat musiikkivalinnoistaan ja suhteestaan Bachiin.

Koska maratonin nimi on BachCafe, on mukana tietenkin kahvila, jossa toimessa on vapaaehtoisia kahvin kaatajina. Vapaaehtoisin voimin syntyvät myös kahvilan herkut. Musiikki soi koko ajan ja myös kahvila on auki koko maratonin ajan.

– Kyselemällä hankin leipojiakin. Ja samalla periaatteella: saa leipoa sitä mitä haluaa ja niin vähän tai paljon kuin haluaa.

Klassinen musiikki on käyttömusiikkia

Matalan kynnyksen kirkkomusiikin tilaisuuksille on sekä Hyryn että Latvasen mielestä tarvetta.

– Ei Bachin musiikkia ole tarkoitettu vain harvoille. Bach on niitä kirkkomusiikin aarteita, joista on hyvä pitää kiinni, sanoo Hyry.

Samalla kannalla on myös Latvanen.

– Barokkimusiikki on hyvin helposti sulavaa. On sääli, että klassinen musiikki kantaa yhä vaikean musiikin leimaa. Ei klassinen musiikki ole eliitille, se on käyttömusiikkia, joka on tarkoitettu nautittavaksi. Ja nimenomaan jatkuvasti eikä vain kuureina.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Bachin suurteos, h-mollimessu, on kaikkien kuultavissa mestarin syntymäpäivänä 21.3. Helsingin tuomiokirkossa

Ajankohtaista

Säveltäjän 333-vuotispäivää juhlistavan teoksen esittää pääkaupunkiseudun kanttorien kuoro, jota johtaa kanttori ja kapellimestari Seppo Murto.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.