null Käpylehmiä ja pikseleitä

Käpylehmiä ja pikseleitä

Monissa perheissä juostaan tähän aikaan vuodesta kilpaa postiluukulle. Uhmaikäisten lasten vanhempien onkin syytä olla kärppänä, sillä jokavuotinen lelukuvastosesonki leviää laajemmalle kuin pandemia. Menestyksekäs spurtti luukulle johtaa onnistuneeseen kuvaston piilottamiseen ja tuottaa voiton päättäväisistä "haluun ton" huudahduksista jo ennen kuin ne ovat saaneet alkunsa. Tuoreiden vanhempien yhteystietoja haalivat maahantuojat luottavat siihen, etteivät kaikki vanhemmat ehdi kytätä postiaan – ja ovat oikeassa.

 

Alkusyksystä postilaatikkokuntoilukauden aloittanut kuvasto sai aikaan myös toisenlaista liikehdintää. Katalogin hääpariasuiset Baby born -vauvat saivat monet vanhemmat irvistelemään maahantuojan suuntaan, ja Facebookin "Boikotoi Baby Bornia" -ryhmässä viritellään nukkerovioita. Myönnetään, että mauttomampaa lelua on vaikea keksiä, mutta ehkäpä suurempi leluteollisuuden synti on tehdä kaikki valmiiksi lasten puolesta.

Käpylehmäsukupolvi jaksaa muistuttaa itse oivaltamisen tärkeydestä. Ja syystä. Krääsää, kertakäyttölelua ja älyttömyyksiä on maailma pullollaan. Tosin minun on vielä helppo moralisoida, kun oma lapsemme on vasta vuoden ja kaksi kuukautta. Silti annan luvan parin vuoden päästä muistuttaa tästä kolumnista lähettämällä meille käpylehmätarvikkeita.

 

Lasten joululahjalistalle päätyy nykyään yhä useammin tietokonepelejä. Hyväntahtoinen vanhempi päätyy usein hankkimaan pukinkonttiin juuri lapsen ehdottaman pelin. Sen, jossa ikäraja on vähintään K-16 ja jossa bittipersoona hajoaa punaiseksi pikselimössöksi tavattoman helposti useilla toinen toistaan kekseliäämmillä tavoilla. Pelilehtien arviot ovat yksi tapa miettiä pelin soveltuvuutta lapselle. Kuitenkin ainut taho, joka arvioi pelin eettisyyttä tai sukupuoliroolimalleja, löytyy osoitteesta peliraati.fi. Kirkon tukema ja Poikien ja tyttöjen keskuksen ylläpitämä sivusto on yleissivistävää tietoa kaikille pelaavien lasten vanhemmille.

Omassa lapsuudessani äiti kielsi veljeskatraaltamme lelupyssyt. Ei kestänyt kauan, kun olimme jo tehneet itsellemme pajukeihäät. Niitä seurasivat katajaiset jousipyssyt sekä jalkajouset. Putkipommeja tehtiin salaa kaverin autotallissa uudeksivuodeksi. Oliko syynä kielto vai salassa pelatut väkivaltapelit? Enpä tiedä itsekään. Onneksi ei käynyt kuinkaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.