null Karkkipussit esiin

Karkkipussit esiin

Terveisiä vaan viimeiseltä paastoviikolta. Piinaviikko ei tunnu aivan yhtä piinalliselta kuin viimeksi. Aiempien vuosien kahvista luopuminen tuntui tänä vuonna turhan rankalta itsensä ruoskimiselta. Niinpä paastosin vain karkista ja lihasta. Metsästys-keräilijäkulttuurissa paastoni olisi säästänyt usean kanan, possun ja lehmän elämän, mutta markkinataloudessa koneiston rattaat eivät taida reagoida näin lyhytaikaiseen kieltäymykseen. Vaikutuksia ei siis juuri ole nähtävissä, joskin kaupan hyllylle jääneet karkkipussit ovat nipistäneen kilon verran painostani.

Toissavuotinen pitkäperjantai jäi vahvasti mieleeni. Olin Via Cruciksessa näyttelemässä yhtä opetuslapsista. Öljymäkikohtaus, jossa Juudas kavaltaa Jeesuksen, oli levitetty Säätytalon takapihalle. Kävelimme Jeesuksen jäljessä kohti lavaa, kun vastapäisen kerrostalon paraatipaikalta, toisen kerroksen ikkunoista, kuului profeetallinen hoilotus: "Opetushlaapseet, ottakaa Juudas kiinni, Juudas on petturi!"

Juonipaljastus herkisti melkoiset naurut. Kiitos vaan suomalaisen uskonnonopetuksen ja rippikoulun, perusasiat olivat tallentuneet huutelijan selkäytimeen. Varusmiespalveluksensa päättäneet nuorukaiset jatkoivat alkoholin huurruttamaa huuteluaan aina siihen asti kunnes joku hartaasta yleisöstä täräytti: "Hiljaa koira tai mä tapan sut!" Vasta tässä vaiheessa opetuslapsen hymy hyytyi. Häiriöhuutelu jotenkin ihmeellisellä tavalla sopi pääsiäisnäytelmän luonteeseen, tappouhkailu ei.

Joskus mietin, mitä Jeesus mahtaa ajatella maailman erilaisista pääsiäisenviettotavoista. Filippiineillä ja muutamassa muussa paikassa ihmiset ristiinnaulituttavat itseään samastuakseen Kristuksen kärsimyksiin. Eri puolilla maailmaa kannetaan ristejä jos jonkinlaisissa kulkueissa. Lapset maalaavat munia ja setä-Kinder käärii pääsiäisen alla talikolla rahaa. Entä sitten suomalainen mämminsyöntiperinne? Kai hän ymmärtää.

Kun pääsiäisyö koittaa, alkaa juhlan aika, ja karkkipussit kaivetaan esille. Vaikka mediassa vain ortodoksit osaavat juhlia pääsiäistä, on myös luterilaisissa seurakunnissa viritelty hienoja pääsiäisenviettotapoja. Pääsiäisjuhlan löytämiseen tarvitaan vain ripaus heittäytymistä. Vinkkejä löytyy tämänkin lehden sivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.