null Karkotettuna kotoa

Karkotettuna kotoa

Ruta Sepetys: Harmaata valoa. WSOY 2011.

Neuvostoliiton valloittaessa Baltian maat 1940-luvun alussa lukuisat asukkaat karkotettiin kauas kotoa työleireille. Niin kävi myös yhdysvaltalaisen Ruta Sepetyksen liettualaisille sukulaisille. Esimerkiksi hänen isänsä ja tämän veli karkotettiin kotimaasta. Sukunsa kertomusten pohjalta Sepetys on kirjoittanut romaanin liettualaisen Linan ja tämän perheen vaiheista.

15-vuotias Lina, hänen äitinsä Jelena ja pikkuveljenä Jonas joutuvat muiden karkotettujen kanssa työleireille, joilla heitä kohdellaan epäinhimillisesti ja nöyryyttävästi. Nälkää nähdään, työtä on yli voimavarojen eikä kukaan tiedä, milloin päästään takaisin kotiin vai päästäänkö ollenkaan ja saadaanko enää koskaan nähdä perheen isää.

Lina saa lohtua ja voimaa piirtämisestä. Kynä ja paperi seuranaan hän pääsee omaan maailmaansa kaiken kauhean keskellä. Piirtämällä hän saa purettua pelkojaan. Myös kehittyvä suhde samassa ahdingossa olevaan, häntä jonkun verran vanhempaan, viisaaseen ja luotettavaan Andriukseen luo merkitystä elämään.

Tarina alkaa raa’asti kiväärein varustautuneiden Neuvostoliiton salaisen poliisin (NKVD) miesten hyökätessä Linan kotiin: ”He veivät minut yöpaidassani.” Tapahtumia alustetaan kirjan mittaan takaumilla, jotka ovat Linan muisteluja. Niin päästään hiljalleen hänen maailmaansa.

Aavistuksen huumoria muuten rankkaan ja totiseen tarinaan tuo kaikkeen kyynisesti suhtautuva kaljupäinen liettualaismies. Poikkeusoloissa ihmisten luonteenpiirteet kärjistyvät. Todentuntuisia hahmoja on sekä säälimättömien NKVD:n miesten että kärsivien työleiriläisten joukossa.

Heikki Kylkisalo, 15

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.