null Karo Lauronen luo uutta kulttuurimeininkiä Itä-Helsinkiin

Hyvä elämä

Karo Lauronen luo uutta kulttuurimeininkiä Itä-Helsinkiin

Pitkänhuiskea ja touhukas ovat ne kaksi ominaisuutta, jotka jäävät tapaamisessa mieleen Puotilan kulttuuriaktiivista Karo Laurosesta. Mies itse sanoo vain jotenkin ajautuneensa sekä Puotilan kartanon ystävät ry:n että Kartanon Kulttuurikollektiivin puheenjohtajaksi.

– Muutin Vartiokylään perheeni kanssa kolmisen vuotta sitten. Kun tutustuin tuolloin saneerattavana olleeseen Puotilan kartanoon, ajattelin heti, että sen idylliseen ympäristöön pitäisi perustaa kesäteatteri. Yllättäen sainkin kuulla, että Ylioppilasteatteri oli esittänyt siellä kesäteatteria 1960–70-luvuilla, Lauronen selvittää.

Kartanon pihamaalla oli Puotilan kesäteatterin ensimmäinen esitys viime vuonna. Alkuvuodesta joukko freelancetaiteilijoita perusti Kartanon Kulttuurikollektiivi -osuuskunnan, jonka tarkoituksena on elävöittää Itä-Helsingin kulttuurimeininkiä erityisesti lastenkulttuurin saralla.

 

Ei leikki lopu lapsuuteen, vaan sitä on hyvä jatkaa myös aikuisena.

 

Kulttuurikollektiivi järjesti ensi töikseen Puotilan ja Vartiokylän ala-asteen koululaisille Teatteripolku-kurssin, jossa lapset tutustuivat teatterityön perusteisiin. Toimintaa on tarkoitus jatkaa syksyllä.

– Lapset olivat kurssista erittäin innostuneita. Ajatuksena on järjestää myöhemmin teatterikurssi myös aikuisille, sillä ei leikki lopu lapsuuteen, vaan sitä on hyvä jatkaa myös aikuisena, Karo Lauronen sanoo.

Hän itse sai ensikosketuksen teatterimaailmaan vasta parikymppisenä. Lauronen nimittäin opiskeli 1990-luvun lopulla liiketaloutta Imatralla, kun hän lähti mukaan paikallisen teatterin perustamaan improvisaatioryhmään.

Saksassa vietetyn vuoden jälkeen Lauronen päätti vaihtaa alaa ja pyrki opiskelemaan teatteri-ilmaisua silloiseen Stadiaan. Hän työskentelee nyt näyttelijänä, mutta ideoi ja tekee monentyyppistä teatterin alalla.

– Kulttuurikollektiivin improvisaatioteatteriryhmä Improkollektiivi aloittaa keikkailemisen syksyllä. Kartanon Café Svenkassa puolestaan järjestetään Open mic -iltoja, joihin voi kuka tahansa tulla vapaasti esittämään musiikkia, runoja, stand upia tai vaikkapa tarinoita Puotilan kartanon menneiltä vuosikymmeniltä.

Kulttuurikollektiivin siipien suojiin kuuluu myös lastenmusiikkiorkesteri Hulina. Seuraavaksi bändiä voi kuulla parin viikon kuluttua Puotilan sataman Meripäivillä.

 

Ajatuksena on less is more eli pienelläkin kokoonpanolla voi tehdä laadukasta teatteria.

 

Kesäteatterin tämänvuotisena näytelmänä on H.C. Andersenin klassikkosadusta dramatisoitu Keisarin uudet vaatteet. Samu Loijaksen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa esityksessä nähdään kaksi näyttelijää, Karo Lauronen ja Mikko Lauronen. Kolmikko tutustui toisiinsa opiskeluaikoina.

– Kesäteatterin viimevuotisessa Liisa Ihmemaassa -näytelmässä oli myös kaksi näyttelijää, minun lisäkseni Henna Tanskanen. Ajatuksena on less is more eli pienelläkin kokoonpanolla voi tehdä laadukasta teatteria, Karo Lauronen kertoo.

Hänen mukaansa klassikot ovat siitä hyviä, että niitä voi muokata tähän päivään sopiviksi ajattomuutensa vuoksi. Tässä versiossa on mukana myös nukketeatteria.

– Lapsiyleisö toimii näytelmässä kansana, ja se voi joissain kohdissa osallistua näytelmän kulkuun. Olen tehnyt paljon osallistavaa teatteria lapsille ja huomannut, että kun reaktiot ovat aina hieman erilaisia, jokainen esitys tuntuu tuoreelta.

Kesäkuun alussa ensi-iltansa saava Keisarin uudet vaatteet on tarkoitettu perheen pienimmille. Esityksen musiikista vastaa Juha Kujanpää ja puvustuksesta Mari Hanni.

Lisätiedot: www.puotilankesateatteri.fi, www.kulttuurikollektiivi.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.