null Kaste ei katso ikää

Jännittävä tilanne. Kummit Pirjo Antvuori (vas.) ja Nani Antvuori sekä tämän lapset Eevert Salojärvi ja Waltter Antvuori (etualalla) seurasivat, kun Pirjo Työrinoja antoi kasteen Ellen Mursialle.

Jännittävä tilanne. Kummit Pirjo Antvuori (vas.) ja Nani Antvuori sekä tämän lapset Eevert Salojärvi ja Waltter Antvuori (etualalla) seurasivat, kun Pirjo Työrinoja antoi kasteen Ellen Mursialle.

Kaste ei katso ikää

Seurakuntien toukokuisessa kastepäivässä voi saada kasteen isompikin lapsi. Lauttasaaressa järjestettiin vastaava tilaisuus jo huhtikuussa.

Teksti Marjo Kytöharju ja
Pihla Tiihonen
Kuva Jani Laukkanen

Sisaruksilla Edwin Mursialla , 15, ja Ellen Mursialla , 11, oli jännittävä päivä toista viikkoa sitten, sillä heidät kastettiin sunnuntaina 14.4. Lauttasaaren kirkossa.

– Mieleen jäi erityisesti se, kun kastettaessa laitettiin päähän vettä. Kirkossa oli myös kiva laulaa urkujen soidessa, sanoo Ellen Mursia.

Lauttasaaren seurakunnan Aamukaste-tapahtumassa tehtiin kastetilaisuus helpoksi. Kastejuhlaakaan ei tarvinnut järjestää kotona, sillä seurakunta tarjosi kakkukahvit messun päätteeksi.

Mursian sisarukset jäivät kastamatta vauvoina, koska he asuivat silloin katolilaisen isänsä kotimaassa Italiassa. Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluva äiti Mari Antvuori ei tahtonut lapsistaan katolilaisia, varsinkaan kun ei tiedetty, missä maassa perhe myöhemmin asuisi. Nyt perhe on asunut Suomessa jo kahdeksan vuotta.

– Minua on vaivannut, että lapset ovat jääneet kastamatta. Isompi on nyt rippikoulussa.

Lauttasaaressa asuva Antvuori innostui Aamukasteesta heti nähtyään seurakunnan mainoksen.

– Kun lapset ovat isoja, tuntuu kivalta, ettei kaste ole perinteinen tilaisuus vaan vähän erilainen juttu.

Antvuori pyysi evankelisluterilaisiksi kummeiksi siskonsa ja äitinsä. Lapset saivat lisäksi kaksi katolilaista kummia miehen puolelta.

Mursian sisarukset kastoi pastori Pirjo Työrinoja , jonka mielestä oli koskettavaa antaa kaste kahdelle ihanalle nuorelle.

– Tilaisuudessa nuorelta kysyttiin, tahdotko että sinut kastetaan, ja hän vastasi tahdon. Näin pappi ja kastettava ottivat upealla tavalla kontaktia toisiinsa.

– Tilaisuudessa oli myös ekumeeninen ulottuvuus lasten isän lukiessa italiaksi kohdan Raamatusta .

Koska Edwin Mursia on aloittanut rippikoulun, hänen kastamisensa kirjataan säädösten mukaan kirkonkirjoihin vasta rippikoulun leirijakson jälkeen. Työrinojan mukaan joka vuosi on muutama nuori, jotka kastetaan vasta rippikoulun yhteydessä.

– Sovimme kaikista asioista kastekeskustelussa. On tärkeää keskustella asianomaisten kanssa aina ennen kirkollisia toimituksia.

Lauttasaaren seurakunta halusi järjestää oman isommille lapsille tarkoitetun Aamukaste-tapahtuman, vaikka toukokuussa on seurakuntien yhteinen Kastepäivä. Seurakunnalla on uutena tapana ottaa yhteyttä myös vastasyntyneiden vanhempiin ja tarjota heille apua kastetilaisuuden järjestämisessä.

Aamukasteessa kastettiin Mursian sisarusten lisäksi vain yksi kahdeksankuinen lapsi. Pirjo Työrinoja ei silti pettynyt kastettavien vähäiseen määrään.

– Tällainen avoin kastetapahtuma järjestettiin meillä nyt ensimmäistä kertaa. Tarkoituksena oli samalla kertoa, että kastetilaisuuksiakin voi olla monenmuotoisia. Aamukasteesta kerrottiin seurakunnan kevätesitteessä, joka lähetettiin jokaiselle seurakuntalaiselle.

Työrinojan mukaan kaste liittää lapsen seurakunnan jäsenyyteen ja Jumalan perheväen joukkoon.

– Kaste on ankkuriköysi ikuiseen elämään, se kantaa niin hyvinä kuin hankalina päivinä, hän sanoo.

Lauttasaaren seurakunta haluaa tarjota myös erilaisen avioitumismahdollisuuden. Seurakunta järjestää lauantaina 15.6. avoimen vihkipäivän, jolloin liitolleen saa papin aamenen Lauttasaaren kirkon tornissa. Vihkiaikoja voi varata 3.6. saakka numerosta 09 2340 4300.

Helsingin seurakunnissa vietetään Kastepäivää sunnuntaina 5.5. Kastettavaksi ovat tervetulleita myös vanhemmat, kastamatta jääneet lapset. Yhteiskasteet järjestetään iltapäivän aikana viidessä kirkossa ja Kampin kappelissa.

Kastepäivään on postitettu kutsut helsinkiläislasten vanhemmille, joiden lasta ei ole vielä kastettu. Kutsutut lapset ovat iältään viidestä kuukaudesta kahteen vuoteen ja kuusi- ja seitsemänvuotiaita. Näiden ikäluokkien välissä olevia lapsia on kutsuttu jo aikaisempaan Kastepäivään. Kastetapahtumaan voivat kuitenkin osallistua muutkin kuin kutsutut perheet.

Samanlainen kastetapahtuma järjestettiin Helsingissä ensimmäisen kerran viime syksynä. Kasteen sai silloin 40 lasta, joista suurin osa oli yli normaalin kasteiän.

Kastepäivä su 5.5 Malmin kirkossa ja Mikaelinkirkossa klo 14, Meilahden kirkossa, Paavalinkirkossa, Hoplax kyrkassa ja Kampin kappelissa klo 15. Ilmoittautumiset 25.4. mennessä osoitteeseen kastepaiva.fi tai suoraan tilaisuudesta vastaavalle papille.
Lisätiedot: www.kastepaiva.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kastepäivänä juhlaväki saa tulla valmiiseen pöytään

Ajankohtaista Hengellisyys

Seurakunta tarjoaa ristiäisille kauniit puitteet ja kakkukahvit.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.