null Kastepäivänä juhlaväki saa tulla valmiiseen pöytään

Kastepäivänä voidaan kastaa minkä ikäinen lapsi tahansa vastasyntyneistä koululaisiin.

Kastepäivänä voidaan kastaa minkä ikäinen lapsi tahansa vastasyntyneistä koululaisiin.

Ajankohtaista Hengellisyys

Kastepäivänä juhlaväki saa tulla valmiiseen pöytään

Seurakunta tarjoaa ristiäisille kauniit puitteet ja kakkukahvit.

Lapsen kastejuhlasta ei tule turhia suorituspaineita, jos osallistuu kirkoissa järjestettävään Kastepäivään. Siellä kaikki on valmiina.

– Seurakunta tarjoaa Kastepäivänä kasteelle kauniit puitteet ja kakkukahvit. Vanhempien ei tarvitse kantaa huolta tilasta eikä leipoa tai keittää kahvia, kertoo pastori Johanna Jakonen Tikkurilan seurakunnasta.

Kastepäivänä voidaan kastaa minkä ikäinen lapsi tahansa vastasyntyneistä koululaisiin. Samasta perheestä voidaan kastaa useampi lapsi. Jo annettu nimikään ei ole este.

– Lapsi voidaan kastaa, vaikka nimenantojuhla olisi pidetty aiemmin, Jakonen sanoo.

Isovanhempi käy kummiksi

Vanhemmat päättävät lapsen kasteesta yhdessä, mutta ainakin toisen huoltajan tulee olla kirkon jäsen, jotta kaste voidaan toimittaa. Lisäksi kastettavalla tulee olla kaksi kirkkoon kuuluvaa, konfirmoitua kummia.

– Nykyään kirkkoherran päätöksellä yksikin kummi riittää. Unohtunut perinne on se, että myös isovanhempi voi olla kummi. Kannattaa olla seurakuntaan yhteydessä, jos kummien löytäminen on hankalaa, Johanna Jakonen toteaa.

Kummiksi pyytäminen on vanhemmilta kunnia- ja luottamustehtävä. Jakosen mielestä kummin rooli ei ole vaikea. Kristittynä elämistä voi opetella yhdessä kummilapsen kanssa.

– Lasta voi opettaa elämän hyvyydestä ja Jumalan rakkaudesta jo olemalla läsnä hänen elämässään, ottamalla häntä syliin ja leikkimällä hänen kanssaan.

Helsingissä ensimmäinen Kastepäivä järjestettiin vuonna 2012 ja Vantaalla vuonna 2010.

Kastepäivän ideana on helppous ja vaivattomuus. Kirkkoon tai kahveille ei tarvitse ostaa tai varata mitään. Kastemekonkin saa tarvittaessa lainaksi kirkolta.

– Isompi kastettava lapsi voi pukea ylleen alban, eli samanlaisen valkoisen vaatteen kuin papilla on. Kastemalja löytyy kirkolta ja kastettava saa aina seurakunnalta lahjaksi kastekynttilän, joka sytytetään ensimmäisen kerran kastetoimituksessa, Jakonen selvittää.

Kastettuna saat kuulua yhteisöön, joka tekee ja tahtoo toisille hyvää.

Kaste pohjaksi tuleville pohdinnoille

Johanna Jakosen mukaan kaste on portti ja suoja. Se on merkki Jumalan hyvästä tahdosta ihmisiä kohtaan. Kasteessa kastetusta tulee kristitty ja koko kristillisen kirkon ja oman seurakunnan jäsen.

– Kastettuna et koskaan ole juureton, vaan saat kuulua yhteisöön, joka tekee ja tahtoo toisille hyvää. Kasteessa Jumala kutsuu kastetun nimeltä omaksi lapsekseen. Kaste – ihan niin kuin uskokin – on Jumalan lahjaa ja hyvää työtä.

Lapsen kastaminen ei poista sitä, ettei lapsi voisi itse myöhemmin päättää omasta uskostaan. Kasteessa lapsi saa pohjan, jonka perusteella hänen on aikanaan helpompi pohtia omaa elämäkatsomustaan.

– Sanon usein kastepuheessa, että kaste kantaa ihmistä koko elämän ajan. Lupaukseen Jumalan rakkaudesta, siunauksesta, anteeksiannosta ja pelastuksesta voi palata joka päivä. Jumala pitää ihmisestä huolta koko elämän ajan, Jakonen sanoo.

Jakonen teki teologian opintojen lopputyönsä kasteesta. Siinä kävi ilmi, että vanhempien mielestä kaste tuo suojan lapselle silloinkin, jos itse ei ole varma, mitä minäkin päivänä uskonasioista ajattelee.

– Kaste antaa lujan turvan ja lupauksen siitä, että lapsen elämä ei ole vain vanhempien käsissä.

Muutettu 21.4. klo 10.30 kuvatekstiä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Mun kummi on tosi cool, mutta se on ihan pihalla uskosta

Puheenvuorot

Nykykirkolle kummi on lähinnä kaveri, ei hengellinen kasvattaja.



Paras lahja




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.