null Katso kauas, jotta näet lähelle

Uudessa virassa. Risto Hämäläinen korostaa luottamusta ja vuorovaikutusta. ”Tehtävänäni on suomentaa hallintojargonia ja tehdä vaikeaselkoisista asioista ymmärrettäviä.”

Uudessa virassa. Risto Hämäläinen korostaa luottamusta ja vuorovaikutusta. ”Tehtävänäni on suomentaa hallintojargonia ja tehdä vaikeaselkoisista asioista ymmärrettäviä.”

Katso kauas, jotta näet lähelle

Risto Hämäläinen korostaa kauas­katseisuutta. Ei pidä katsoa viiden, vaan viidenkymmenen vuoden päähän.

Risto Hämäläinen aloitti työt Espoon seurakuntayhtymän hallintojohtajana maaliskuussa. Samalla Lohjan kirkkoherra Juhani Korte menetti hyvän työkaverinsa.
”Ilman Ristoa en olisi pärjännyt”, hän sanoo puhelimessa.
Lohjan kirkkoherra ja seurakunnan hallintojohtaja ponnistelivat kahden vuoden ajan ja saattoivat yhteen alueen seurakunnat Lohjan seudulla.
”Risto on luotettava ja hyvällä tavalla suora. Jos jokin asia mättää, hän kertoo rehellisesti, että tämä ei nyt toimi. Ja hän panee toisen ajattelemaan asioita monelta kannalta”, Korte kuvailee Hämäläistä.

Uusi hallintojohtaja istuu työhuoneessaan Kirkonkulmassa, Espoon keskuksessa. Hän kuuntelee kuvailua, nyökkää ja kertoo tunnistavansa siitä itsensä.
Risto Hämäläisen syntymäkodissa vallitsi keskusteleva ilmapiiri. Vanhemmat kysyivät lasten mielipiteitä asioihin.
”Omat näkemyksensä sai kertoa, ja lapsen puhetta kuunneltiin. Syntyi luottamus siihen, että minulla on annettavaa. Uskon, että tämä kodin perintö on vaikuttanut elämässäni paljon.”
Hän opiskeli nuorena yo-merkonomiksi ja ehti toimia useita vuosia kansainvälisen kaupan alalla, kun ”lukuhammasta alkoi kolottaa”.
Tärkeitä asioita ei pidä lykätä. Tulee ottaa hetkestä kiinni ja toteuttaa suunnitelmansa. Tämä tunne vahvistui vielä entisestään 34-vuotiaan miehen mielessä, kun isä sairastui syöpään ja kuoli. Ajan rajallisuus piirtyi entistä vahvemmin mieleen.
Hämäläinen pääsi opiskelemaan hallintotieteitä Joensuun yliopistoon ja valmistui sieltä maisteriksi vuonna 2008.
”Olin luvannut vaimolle, että palaamme takaisin Espooseen opintovuosieni jälkeen, ja niin myös tapahtui.”
Hämäläistä kiinnostivat työt kuntasektorilla sekä valtionhallinnossa. Seuraavaa siirtoa ei kuitenkaan tarvinnut miettiä kauan, sillä Espoon seurakuntayhtymässä avautui hallintopalvelupäällikön viransijaisuus, ja hänet valittiin tehtävään.

Espoossa kasvaneen miehen mielikuvat kirkosta ja seurakunnan työstä ovat aina olleet myönteiset. Hän kävi aikoinaan rippikoulun, joka oli mukava kokemus, ja lauloi lukioaikana koulun gospel-kuorossa.
”Pitkälti sen vuoksi, että siellä oli kivoja tyttöjä”, hän sanoo.
Hämäläiselle oli jäänyt mieleen myös isän kuoleman jälkeinen aika. Hän arvosti sitä, kuinka hyvin seurakunta palveli ja tuki perhettä, joka järjesti hautajaiset ja yritti toipua isän ennenaikaisesta kuolemasta.
”Kirkon palvelukseen astuminen oli minulle hyvin luonteva ratkaisu”, hän sanoo.
Nyt Risto Hämäläinen johtaa uutena hallintojohtajana Espoon seurakuntayhtymää. Hänen alaisuudessaan toimii seitsemän eri palveluyksikköä ja näiden päälliköt. Näitä ovat muun muassa seurakuntayhtymän talous, kiinteistöpalvelut, tietohallinto ja viestintä.

Hämäläinen kokee olevansa sekä ihmisten että asioiden johtaja.
”Ihmisten johtajana tahdon kannustaa ja sparrata työkavereitani niin, että he saavat loistaa työssään. He valmistelevat asioita, jotka tulevat päätöksentekoon. Ja he hoitavat asioita, joista on päätetty.”
Seurakuntayhtymän ylimmästä päätöksenteosta vastaavat vaaleilla valitut luottamushenkilöt.
”Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, mutta asia on päinvastoin. Tieto lisää ymmärrystä. Tehtävänäni on suomentaa hallintojargonia ja tehdä vaikeaselkoisista asioista ymmärrettäviä.”

Lohjalla Hämäläisellä oli se kokemus, että seurakunnan luottamushenkilöt pitivät hallintojohtajan selkeäsanaisuudesta ja kyvystä taustoittaa asioita.
Hämäläinen kuvaa asiaa näin: Luottamushenkilö ei voi tehdä hyviä päätöksiä, ellei hän saa riittävästi tietoa asioiden taustoista ja selkeää kuvaa siitä, mitä haasteita tulevaisuus tuo tullessaan.
Mitä haasteita tulevaisuus tuo tullessaan Espoossa?
Täällä seurakuntien tilanne on vakaa. Talous ja rakenteet ovat kunnossa. Hämäläisen mielestä paniikkijarrutukseen ei ole aihetta, mutta kannattaa panna merkille se, että Espoon seurakuntien verotulot eivät näillä näkymin kasva, pikemminkin päinvastoin.
”Muutoksiin on reagoitava. Nyt kannattaa katsoa kauas. Ei pidä ulottaa katsetta viiden vaan viidenkymmenen vuoden päähän.”

Pitkä perspektiivi auttaa hahmottamaan sitä, mikä on tärkeää ja mikä on tärkeintä.
”Tärkeintä on se, että toimimme jatkossakin seurakuntalaisten parhaaksi. Tästä syystä on hyvä aloittaa keskustelu siitä, kuinka sen teemme.”
Hämäläinen viittaa strategian laadintaan, joka alkaa toden teolla ensi vuoden puolella.
”Joudumme priorisoimaan asioita. Lohjalla kävimme keskustelua siitä, mikä seurakunnan työssä on luovuttamattoman tärkeää ja mistä mahdollisesti voimme tinkiä.”
Hämäläinen viittaa keskusteluun ja päätöksentekoon, joka on Espoossa käynnissä.
”Rakentaako uusia kiinteistöjä vai ei? Espoossa on viisi kirkkorakennusta, joiden tulee olla kunnossa. Espoonlahden ja Tapiolan kirkot ovat menossa peruskor­jaukseen. Ne ovat kalliita hankkeita.”

Keskustelu tulevasta tiivistyy uuden valtuustokauden alkaessa. Ensi syksynä pidetään seurakuntavaalit. Vaaleissa valitut luottamushenkilöt pääsevät vaikuttamaan siihen, millainen pitkän tähtäimen suunnitelma Espoossa synnytetään.
Risto Hämäläinen on myös itse ollut kunnan ja seurakunnan luottamushenkilönä Lopella, nykyisellä kotiseudullaan. Hän kannustaa espoolaisia asettumaan ehdolle seurakuntavaaleissa.
”Nousukaudella on helppoa olla luottamushenkilönä toisin kuin taantumassa. Vastuunkantajia tarvitaan. Vain osallistumalla voit vaikuttaa.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.