null Kauneimpia joululauluja kolmella saamen kielellä

Citysaamelainen. Keijo Nuorgam pukee kansallispuvun päälleen ensi perjantaina, jolloin hän lähtee laulamaan saamenkielisiä Kauneimpia joululauluja. Kuva: Esko Jämsä

Citysaamelainen. Keijo Nuorgam pukee kansallispuvun päälleen ensi perjantaina, jolloin hän lähtee laulamaan saamenkielisiä Kauneimpia joululauluja. Kuva: Esko Jämsä

Kauneimpia joululauluja kolmella saamen kielellä

Saamenkielisiä Kauneimpia joululauluja lauletaan Lähetyskirkossa, Tähtitorninkatu 18, perjantaina 4.12. kello 18.45.

Millaisia lauluja Lähetyskirkossa on ohjelmassa, Keijo Nuorgam City-Sámit-yhdistyksestä?

– Laulamme uudesta saamenkielisestä Kauneimmat Joululaulut -vihkosta joululauluja kolmella saamen kielellä, pohjois-, inarin- ja koltansaamella. Itse pidän erityisesti lauluista Sámi juovllat ja Na leago boahtan geassi. Tilaisuudessa lauletaan joitakin lauluja myös suomen kielellä.

Tulevatko citysaamelaiset tilaisuuteen saamenpuvuissa?

– Aiempina vuosina ainakin osa on pukeutunut. Tämä on yksi niistä tilaisuuksista, joissa saamelaiset voivat käyttää saamenpukua. Kaikki saamelaiset eivät omista pukua, koska se on melko arvokas. Esimerkiksi miesten asun helavyö voi maksaa tuhat euroa.

Paljonko Helsingin seudulla asuu saamelaisia?

– Täällä asuu yli 1000 saamelaista, mikä on yli kymmenen prosenttia Suomen saamelaisväestöstä. Muutin itse etelään 12 ja puoli vuotta sitten Utsjoen Kaamasmukasta.

– City-Sámit-yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää saamelaista kulttuuria ja saamen kielten taitoa. Seuraava iso tapahtuma Helsingissä järjestetään saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta. Lisäksi on aloitettu selvitystyö saamelaiskulttuurikeskuksen perustamiseksi Helsinkiin.

Jaa tämä artikkeli: