null Kaupunki ja kirkko suunnittelevat kodittomien yömajoituksille jatkoa ensi vuodeksi

Hermannin diakoniatalon Pullakirkko-salissa levitetään patjoja. Yöpyjät halusivat pitää rajan Romaniasta ja Bulgariasta tulleiden välillä. Kuva: Sirpa Päivinen

Hermannin diakoniatalon Pullakirkko-salissa levitetään patjoja. Yöpyjät halusivat pitää rajan Romaniasta ja Bulgariasta tulleiden välillä. Kuva: Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Kaupunki ja kirkko suunnittelevat kodittomien yömajoituksille jatkoa ensi vuodeksi

Diakoniatyön päällikön Kirsi Rantalan mielestä kirkkojen majoitus kannattaisi keskittää keskustaan. Harva asunnoton ostaa bussilippua.

Monet Helsingin seurakunnat päättivät marraskuun alussa avata yöksi ovet kodittomille. Majoitusvuoro vaihtuu viikoittain, ja tällä viikolla ensimmäisenä vuorossa oli Lauttasaari.

Lauttasaaressa on majoittunut vain kymmenkunta koditonta per yö. Seurakunnan vapaaehtoiskoordinaattori Piia Rytilä veikkaa, että vähäinen yöpyjämäärä johtuu kirkon sijainnista.

– Lauttasaaren kirkolle ei pääse kauhean helposti ilman bussilippua, Rytilä sanoo.

Ensi viikolla vuorossa on Paavalin seurakunta. Majoitus järjestetään Itä-Pasilan seurakuntakodilla. Loppuvuoden aikana majoitusvastuussa ovat ruotsinkielinen Petrus församling sekä Matteuksen, Vartiokylän, Kallion ja Malmin seurakunnat.

Harva asunnoton ostaa bussilippua.

Kirkoissa suunnitellaan majoituksen jatkamista myös ensi vuonna. Asiasta päätetään tiistaina 13.12. kirkkoherrojen kokouksessa.

– Minusta voisi olla mielekkäämpää keskittää majoitus keskustaan tai hyvien kulkuyhteyksien päähän, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyön päällikkö Kirsi Rantala.

– Mutta sen arvioinnin paikka on kirkkoherrojen kokouksessa.

 

Varsinaista hätämajoitusta järjestää Helsingin Diakonissalaitos Helsingin kaupungin rahoilla. Hätämajoitus on periaatteessa kaupungin tehtävä, mutta majoitusta tarjoavan Hietaniemen palvelukeskuksen paikat eivät ole riittäneet.

Hermannin diakoniatalolla on perjantaista 4.11. alkaen ollut patjat 30:lle yösijaa tarvitsevalle, mutta paikat ovat loppuneet kesken. Keskiviikkona 9.11. Diakonissalaitos avasi Munkkisaareen toisen majoituspisteen. Esimerkiksi 23.11. Hermannissa ja Munkkisaaressa yöpyi yhteensä 61 henkilöä.

Hermannin diakoniatalon johtavan diakoniatyöntekijän Marita Nummelinin mukaan majoitustilaa on nyt riittävästi.

– Pääosin Hermannissa ja Munkkisaaressa käyvät samat ihmiset, mutta vaihteluakin on, Nummelin kertoo.

Kuten kirkkojen majoitus, myös Diakonissalaitoksen hätämajoitus on varmistettu vain vuodenvaihteeseen. Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta esitti tiistaina 15.11., että kaupunki jatkaisi hätämajoituksen ostamista Diakonissalaitokselta myös ensi vuonna. Asiasta päätetään ensi viikon tiistaina.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö ehdotti, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi majoittaa mieluummin vartioiduille metsäleireille.

– Pyrimme varmistamaan, että tämä ei keskeytyisi, sanoo Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin.

Siinä, missä Lauttasaaren kirkon yöpyjistä yli puolet on ollut kantasuomalaisia, Hermannin diakoniatalolla on yöpynyt pääasiassa Romanian ja Bulgarian romaneita.

Nummelin uskoo eron johtuvan siitä, että Diakonissalaitoksen majoituksesta on tiedotettu romaneille.

– Olemme etukäteen kertoneet majoituksesta kohderyhmille ja yhteistyötahoille. Kaupungin ja Hirundon [Diakonissalaitoksen päiväkeskus liikkuvalle väelle] roolit ovat tärkeitä.

Myös Nummelin uskoo, että etäisyydet vaikuttavat kävijämääriin. Harva asunnoton ostaa bussilippua.

 

Myös paperittomat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat tervetulleita kirkkoihin yöksi. Kirkko on saanut siitä myös kritiikkiä. Esimerkiksi perussuomalaisten nuorisojärjestö ehdotti, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi majoittaa mieluummin vartioiduille metsäleireille.

Myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on sanonut, ettei kielteisen päätöksen saaneille tulisi tarjota majoitusta, koska se antaa väärän viestin. Sisäministeri Paula Risikko ja luterilaiset piispat keskustelivat aiheesta tällä viikolla.

– Kaikilla ovensa avanneilla seurakunnilla on täysi tuki takanaan, sekä kirkon johdon että viranomaisten. Ministeriö ymmärsi ja arvosti humanitääristä avustustyötämme, joka liittyy suojan tarjoamiseen, arkkipiispa Kari Mäkinen kertoi tapaamisen jälkeen.

Mäkinen on aiemmin todennut, että kirkko ei piilottele kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lauttasaaren kirkkoherra: Sisäministeriön ylijohtaja puhui perättömiä kirkkojen hätämajoituksesta

Ajankohtaista

Ylijohtaja Jorma Vuorio väitti Ilta-Sanomissa, että seurakunnat lopettivat hätämajoituksen, kun paikalle ei tullutkaan turvapaikanhakijoita vaan suomalaisia. Kirkkoherra Juha Rintamäen mukaan väitteessä ei ole perää.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.