Kavereita ja hyviä muistoja
Nyt on aika miettiä ensi kesän leirejä.
Vaaralassa asuva 13-vuotias Vilho Voutilainen on kokenut leiriläinen. Erityisesti Vilhon mieleen on jäänyt neljä vuotta sitten ollut suurleiri Partaharjussa, jossa oli osallistujia eri puolelta Suomea ja ulkomailta. Leirin järjesti Poikien ja Tyttöjen keskus.
— Osallistujia oli myös muun muassa Ruotsista ja Norjasta, mutta kun heillä oli omat ohjaajat mukana ja heidät oli majoitettu vähän eri puolelle leirialuetta kuin meidät, en tutustunut heihin, Vilho kertoo.
Leiri kesti viikon ja siellä yövyttiin teltoissa.
— Leirille piti ottaa mukaan ainakin makuupussi, makuualusta ja kumisaappaat. Teltan sai leiriltä. Minäkin otin sen sieltä, ei tullut sitten niin paljon kannettavaa.
Joillekin lapsille ja nuorille oleminen luonnon helmassa ja yöpyminen teltassa saattaa olla liiankin jännittävä kokemus, mutta Vilholle telttaelämä ei tuottanut ongelmaa.
— Olen ollut serkkujen kanssa mökkeilemässä saaressa ja siellä ollaan nukuttu teltassa monta kertaa, hän perustelee.
Ensiaputaitoja ja metsäretki
Leirin ohjelmassa oli muun muassa pitkä metsäretki, erilaisia rasteja, joilla tehtiin älyä ja voimaa vaativia tehtäviä sekä ensiaputaitojen opettelua. Uimaankin pääsi.
— Silloin kun oltiin metsäretkellä, oli hirvittävän kuuma päivä ja vettä piti kantaa mukana paljon, Vilho muistelee.
Samaisella leirillä oli mukana joitakin Vilhon tuttuja ja kolme vuotta vanhempi isosisko, mutta muihinkin leiriläisiin hän tutustui jonkin verran. Vilholle uusiin ihmisiin tutustuminen on helppoa, mutta leiriä hän suosittelee myös sellaisille, jotka tuntevat itsensä ujoiksi eivätkä saa niin helposti uusia kavereita.
— Siellä ei tarvitse olla se, joka menee juttelemaan tuntemattomille, vaan ihan varmasti jokaiselle tulee joku juttelemaan, hän uskoo.
Riittävästi vapaa-aikaa
Hyvän leiri syntyy Vilhon mielestä lämpimästä säästä ja siitä, että leirillä on kivoja kavereita. Yhteishenki on tärkeää ja se, että ketään ei kiusata eikä syrjitä.
— Leirillä pitää olla yhteistä tekemistä, mutta myös riittävästi vapaa-aikaa. Myös se on hyvä, että leiri ei ole keskellä kaupunkia vaan jossain erilaisessa paikassa.
Vilhon ensi kesän suunnitelmat ovat vielä auki, mutta saattaa olla, että tulevanakin kesänä hän menee jollekin leirille.
— Kukonnotkossa on sellaisia kansainvälisiä leirejä, joiden ikäraja on 14 vuotta. Sellaiselle voisi olla kiva mennä joskus, voisi puhua vähän englantia, mutta suomellakin pärjäisi, hän pohtii.
Leirielämän sykettä
Noin 2000 tyttöä ja poikaa ohjaajineen odotetaan 20.–25.7. Partaharjun leirikylään Pieksämäelle. Silloin siellä järjestetään Syke-suurleiri.
Leiri on tarkoitettu 10–14-vuotiaille lapsille, mutta sitä nuoremmatkin voivat päästä mukaan vanhempien seurassa. Leirillä majoitutaan teltoissa.
Vantaalaiset voivat ilmoittautua leirille 4.4. alkaen. Ilmoittautumisia ottavat vastaan ja lisätietoja antavat nuorisotyönohjaajat Ann-Marie Ahlsten Vantaankosken seurakunnasta p. 050 381 6303, Mari Vuorisalmi Rekolan seurakunnasta p. 050 535 3072 ja Pasi Niemistö Hämeenkylän seurakunnasta
p. 050 518 7967.
Jaa tämä artikkeli: