null Kelpasiko veri?

Tino Rantanen, 22

Tino Rantanen, 22

Kelpasiko veri?

Korson kirkolla luovutettiin verta pe 21.8.

Tino Rantanen, 22

Millainen rutiini sinulla on verenluovuttajana?

— Tämä oli kuudes kerta, mutta yrityksiä on ollut kahdeksan. Vertani ei ole hyväksytty silloin, kun olen juuri ollut matkoilla jossain kauempana.

— Aloin luovuttaa verta heti sen jälkeen, kun ylitin alaikärajan kahdeksantoista vuotta. Äiti ja isä ja monet muutkin sukulaiset luovuttavat verta. Vaari on saanut mitalinkin, taisi olla sadan luovutuskerran jälkeen. Olen joskus käynyt kavereiden kanssa myös Helsingissä luovuttamassa verta.

Miten tämänkertainen luovutus sujui?

— Luovutuksessa ei ollut jonoja, ja pääsin heti asioimaan. Itse luovutukseen meni kymmenkunta minuuttia. Sen jälkeen saattoi nauttia leipiä, mehua ja kahvia. Halutessaan lahjaksi sai myös niskatyynyn.

Pisteillä 1–5, mitä annat tapahtumalle?

— Annan 5 pistettä. Ei ollut yhtään mutkia matkassa.

Arja Suojajärvi, 57

Millainen rutiini sinulla on verenluovuttajana?

— Tämä oli minulle 52. kerta. Alun perin kävin verenluovutuksissa Kivihaassa Helsingissä. Aika nuorena aloitin, niin kuin myös kaksoissiskoni. Myös työkavereissani on verenluovuttajia. Asumme Nikinmäessä. On hyvä, että luovutusmahdollisuus tulee näin lähelle.

— Minulla on sen verran harvinainen veriryhmä O-, että minua on joskus soitettu luovuttamaan. Pari kertaa olen joutunut lähtemään taksilla Kivihakaan. Veri voi olla pelastus jollekin.

Miten tämänkertainen luovutus sujui?

— Luovutus sujui nopeasti ja hyvin. Minua ei ole koskaan pyörryttänyt eikä minulla ole ikinä ollut heikko olo luovutuksen jälkeen.

Pisteillä 1–5, mitä annat tapahtumalle?

— Annan 4,5 pistettä hyvälle paikalle.

Leanna Pulkkinen, 29

Miten verenluovutus järjestetään?

— Helsingin liikkuva veripalvelu voi järjestää verenluovutuksen joka arkipäivä kahdessa tai kolmessa paikassa yhtä aikaa. Käymme esimerkiksi työpaikoilla, armeijassa, oppilaitoksissa ja julkisissa luovutuksissa kuten Korsossa. Olemme taas täällä perjantaina 18.9.

— Ryhmässä on tavallisesti kahdeksan sairaanhoitajaa. Työ on iltapainotteista: luovutus jatkuu usein iltaseitsemään, ja päälle tulevat välineiden purkamiset ja matkat.

Miten tämänkertainen luovutus sujui?

— Tämä oli kuin esimerkki siitä, kuinka hyvin kaikki voi toimia. Verenluovuttamisesta ei ole yleensä haittoja, kunhan vain luovuttajat muistavat tulla hyväkuntoisina: hyvin syöneenä, juoneena ja nukkuneena.

Pisteillä 1–5, mitä annat tapahtumalle?

— Annan 5 pistettä hyville tiloille ja vapaaehtoisille, jotka hoitivat mehupöydän ja kahvituksen.

Jaa tämä artikkeli: