Kenen mieliksi elät?
Kirjailija ja teologi Anna-Liisa Valtavaara on kirjoittanut kiltteydestä kaksi kirjaa Kiltteydestä kipeät ja Oikein kiltit sekä puhunut aiheesta jo lähes parikymmentä vuotta.

Kirjailija ja teologi Anna-Liisa Valtavaara on kirjoittanut kiltteydestä kaksi kirjaa Kiltteydestä kipeät ja Oikein kiltit sekä puhunut aiheesta jo lähes parikymmentä vuotta.

Kenen mieliksi elät?

Kiltillä ihmisellä ykkösenä on muiden tarpeista ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Liiallista kiltteys on silloin, kun se kahlitsee ja rajoittaa omaa elämää, teologi ja kirjailija Anna-Liisa Valtavaara määritteli. Miten oppia sanomaan ei, jos on koko ikänsä tehnyt asioita toisten mieliksi? Laajasalossa vietetyssä Kristillisen toipumisen päivässä teemana oli liika kiltteys.

Malmin, Roihuvuoren ja Tuomiokirkkoseurakunnan järjestämä Kristillisen toipumisen (Krito) päivä on tullut jo perinteeksi.

− Kritotyö on tärkeä työkalu muutoksen etsimiseen elämässä, ja ihmisen kipuun ja hätään vastaamiseen. Toipumisryhmissä keskeistä ovat luottamus ja vertaistuki muilta ryhmäläisiltä, yksi päivän järjestäjistä, Malmin seurakunnan diakoniatyöntekijä Merja Saviniemi sanoi. 

Anna-Liisa Valtavaara on kirjoittanut kiltteydestä kaksi kirjaa Kiltteydestä kipeät ja Oikein kiltit sekä puhunut aiheesta jo lähes parikymmentä vuotta. Hän kertoo, että ihmiset alkavat monesti pohtia miellyttämisenhaluaan tai esimerkiksi arvottomuuden tunteitaan erilaisten kriisien myötä.

Kiltti ihminen ei uskalla sanoa, mitä oikeasti ajattelee, tahtoo tai tuntee. Hän ei ole aito ja oma itsensä. Useimmiten pohjalla on hylätyksi tulemisen pelko.

− Vanhemmat eivät useinkaan tule ajatelleeksi, että lapsi voi tulkita heidän jatkuvansa kiireensä niin että hän ei ole tärkeä vanhemmilleen. Hän ajattelee, että kunhan vain olen kiltti ja harmiton, nämä varmasti hyväksyvät minut, Valtavaara kuvaili.

Ikuinen jees-jees-meininki on monen masennuksen ja uupumuksen taustalla. Omien tunteiden kätkeminen katkeroittaa ja kasvattaa vihaa, jonka piilossa pitäminen vie voimat.  Myös riippuvuudet voivat johtua liiallisesta kiltteydestä: moni turvautuu päihteisiin, koska ei enää kestä omaa kiltteyttään.

Miten sitten opetella sanomaan ei? Valtavaara opastaa etenemään pienin askelin. Tärkeää on oppia kuuntelemaan itseään ja totuttelemaan omiin tunteisiinsa. Ole itsellesi armollinen! Kelpaat keskeneräisenä!

− Sain uskonvahvistusta sille, että olen oikealla avoimuuden tiellä, koska haluan selvittää vaikeita asioita lähipiirin kanssa puhumalla. Kritoryhmä tarjoaa turvallisen yhteisön vaikeiden asioiden käsittelyyn, eräs päivään osallistuneista kuvaili.

Moni voi ajatella, että eikös kunnon kristityn kuulu olla vaivaton ja hyödyllinen.

− Kuitenkin meille on annettu tunteet ja temperamentti käytettäviksi. Kiltin ihmisen on vaikea ottaa vastaan armoa, koska hänestä tuntuu, että Jumalankin suosio on koko ajan ansaittava, Valtavaara totesi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi