null Hallamaa: Kiltteyttä suositaan, koska sillä hiljennetään soraäänet

Puheenvuorot

Hallamaa: Kiltteyttä suositaan, koska sillä hiljennetään soraäänet

Sopua ihannoiva yhteisö, joka kaihtaa vaikeiden asioiden avointa käsittelyä, altistuu vääristymille.

”Onpa kiltti lapsi!” on kehu, jonka saa, kun jälkikasvu ei aiheuta häiriötä julkisessa tilassa. Kiltit lapset ovat hoitajan kannalta vaivattomia. Ei tarvitse neuvotella, eikä luovia lapsen halujen ja vanhemman tahdon välisissä karikoissa.

Kiltteyttä pidettiin vielä jokin aika sitten kasvatuksen keskeisenä tavoitteena. Ihannelapsi oli huomaamaton, kunnes häntä tarvittiin toteuttamaan jokin vanhemman toive tai näytekappaleeksi onnistuneesta kasvatuksesta. Kehityspsykologisen tiedon karttuminen on tuonut uusia sävyjä lasten käyttäytymisen arviointiin. Nyt tiedetään, että voimakkaat tahdonilmaisut eivät ole merkki lapsen ilkeydestä ja halusta hankaloittaa vanhemman elämää. Kehitystä vääristävässä perhetilanteessa osa sisaruksista voi yrittää turvata itselleen hoivaa ryhtymällä äärimmäisen kiltiksi, kun taas osa asettuu vanhempia vastaan tavoittaakseen heidän huomionsa.

Kilttien kesken on mukava sopuilla: on kuin lämpimässä vedessä lilluskelisi. Tekemiseen tarvitaan ristiriitoja ja vain erimielisyydet luovat liikettä.

Aikuisten maailmassa kiltteys on suosittu ei niinkään omana kuin toisten ominaisuutena. Kilttien kanssa toimiessa minun tahtoni toteutuu. Kiltteysvaatimukseen yhdistetään usein sovun ihanne. Halu tuoda erimielisyydet näkyvästi esiin ja toisten näkemysten kritisoiminen leimataan riidan kylvämiseksi. Koska arvostelu tuntuu ikävältä ja saa useimmat pahoittamaan mielensä, erimielisyyksien esiin ottamista vältellään.

Kiltti lapsi on vaarassa kasvaa aikuiseksi, jossa sisimpään säilötyt ristiriidat puhkeavat myöhemmin masennukseksi. Myös sopua ihannoiva yhteisö, joka kaihtaa vaikeiden asioiden avointa käsittelyä, altistuu vääristymille. Kun erimielisyyksiä ei voida rehellisesti ruotia yhdessä, puhutaan selän takana. Julkisesti jutustellaan näennäisaiheista.

Kilttien kesken on mukava sopuilla: on kuin lämpimässä vedessä lilluskelisi. Tekemiseen tarvitaan ristiriitoja ja vain erimielisyydet luovat liikettä. Konflikti ulkoistetaan helposti oman ryhmän ja muiden väliin. Omat toisinajattelijat vaiennetaan, vaikka kriittinen katse tavoitteisiin ja toimintaan on ainoa tapa korjata virheet ja uudistua.

 

Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hallamaa: Sekä tuomiosunnuntaihin että adventtiin liittyy toivo

Puheenvuorot

Opetus viimeisestä tuomiosta sisältää ajatuksen siitä, että totuus voittaa.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.