null Kerkkomainen Hoosianna

Kerkkomainen Hoosianna

Hetken mietittyään Kerkko Koskinen tarttui ehdotukseen ja sovitti Jouluradiolle oman versionsa Hoosiannasta.

Olihan se villi idea, toteaa säveltäjä Kerkko Koskinen.

Hän ei syttynyt välittömästi, kun pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimituksen eli Toivontuottajien päällikkö Riitta Kalliorinne ehdotti, että hän tekisi Jouluradiolle uuden sovituksen Hoosianna-virrestä.

Koskinen kieltäytyi aluksi käytännön syihin vedoten. Yhtä kappaletta tuntui älyttömältä tehdä 80-henkisellä bändillä. Hän kuitenkin jatkoi Kalliorinteen kanssa keskustelua ja lopulta asiaan löytyi ratkaisu.

Samalla se oli hyppy tuntemattomaan, sillä oman musiikillisen tyylinsä luonut säveltäjä ei tunne virsiä.

– Sovitusprosessin aikana innostuin Hoosiannasta tosissani, eikä sen jälkeen ollut paluuta. Kappalehan on yksinkertainen, kaksi sointua ja yksi lause, mutta se tarjoaa mahdollisuuden lähteä mihin suuntaan tahansa, Koskinen selvittää.

– Tein parin viikon aikana erilaisia versioita. Koska kyseessä on duurivoittoinen ilon laulu, päädyin innostavaan ja kohottavaan sovitukseen. Halusin näin kunnioittaa sävelmän alkulähtökohtaa.

Projekti lähti versomaan

Kerkko Koskisen Hoosianna alkaa svengaavasti, mutta säveltäjä ei osaa sanoa, sisältääkö se jouluhitin ainesta.

– En koskaan ajattele, että jossain biisissä on hittiainesta. Ei nimittäin ikinä voi tietää, mistä ihmiset pitävät. Jos tietäisin, tekisin pelkkiä hittejä. Sovitukseni on aika eeppinen ja haastavakin. Se voi jakaa ihmisiä.

Koskinen ei halua enempää avata sävellystään. Hänestä musiikkia ei ylipäätään voi selittää, koska se ei ole kerronnallista niin kuin kirja tai elokuva.

Hoosianna-projekti on jo laajentunut alkuperäisestä ajatuksesta. Kun Koskisen levy-yhtiössä kuultiin uudesta sovituksesta, siellä haluttiin kappale kaikkien kuultavaksi. Niinpä se julkaistaan joulukuun alussa singlenä. Hoosiannasta kuvataan myös musiikkivideo.

– Videon tekijä on teatteriohjaaja Susanna Kuparinen. Hän innostui lähtemään mukaan kuunneltuaan biisin demon. Videon pitäisi perustua Hoosiannan pelastusajatukseen. On kiinnostavaa nähdä, mitä Susanna saa aikaan, Koskinen kertoo.

– Usein projektit lähtevät versomaan. Hauskinta onkin juuri se, jos jotain tapahtuu itsestään.

Koskisen Hoosianna kuullaan ensimmäisen kerran Jouluradion avajaislähetyksessä lauantaina 30.11. klo 24. Toivontuottajien tavoitteena on tehdä perinne Hoosiannan tilaamisesta eri säveltäjiltä. Viime vuonna siitä teki oman versionsa lauluyhtye Rajaton.

Säveltäminen sujuu parhaiten aamuisin

Säveltäjän tie ei ole kulkenut tavanomaisia reittejä. Kerkko Koskisen toiveammatti oli elokuvaohjaaja, mutta kun hän ei päässyt opiskelemaan alaa, pianoa ikänsä soittanut nuori mies alkoi tehdä aikansa kuluksi sävellyksiä runoihin.

– Sitten tuli Ultra Bra ja vei mennessään. Olihan se aika erikoinen kuvio, koska minulla ei ollut pop- eikä rocktaustaa, ei edes levysoitinta.

Ultra Bra -yhtyeen lopettamisen jälkeen Koskinen sävelsi lauluja omille ja muiden levyille sekä elokuvamusiikkia. Yli vuosi sitten hän perusti kolmen taitavan laulajan, Vuokko Hovatan, Paula Vesalan ja Mannan, kanssa Kerkko Koskinen Kollektiivin.

Säveltämisestä on muodostunut Koskiselle elämäntapa. Työt sujuvat parhaiten aamuisin.

– Minulla on outo tapa herätä viideltä aamulla. Herään yleensä aamuyöstä miettimään edellisenä päivänä kesken jääneitä töitä. Työskentelyssä tärkeimmät työkalut ovat kahvi ja kävely.

Koskisen mukaan musiikin säveltämisessä on jotain selittämätöntä. Väillä syntyy hyviä ja välillä huonoja sävellyksiä. Esimerkiksi Kerkko Koskinen Kollektiivin viime syksynä julkaistulle levylle hän sävelsi 50 kappaletta, joista seulan läpäisi kymmenen.

– Levyllä ratkaisee kokonaisuus, ja sen takia käyttökelpoisiakin voi jäädä pois. Moni sävellys jää kesken. Minulla on koneella varmaan tuhat keskeneräistä biisiä.

Yksinkertaisia mutta puhuttelevia lauluja

Viime kuussa Kerkko Koskinen esitti Vuokko Hovatan kanssa Kanneltalossa Helsingissä musiikkia, jota hän oli säveltänyt vuonna 1966 kuolleen venäläisen Anna Ahmatovan runoihin.

– Se oli hauska kokeilu pienellä kokoonpanolla. Ahmatovan runot ovat laadukkaita ja sopivat hyvin laulettavaksi. Itse asiassa tein vuonna 1993 ensimmäisen sävellykseni juuri Ahmatovan runoon.

Koskiselle teksti on tärkeä lähtökohta. Se vaikuttaa sävellyksen rakenteeseen, rytmiin, melodiaan ja tunnelmaan. Hänestä laulun on oltava yksinkertainen mutta puhutteleva. Olennaista myös on, että biisiin muodostuu oma kerkkokoskismainen soundi.

Muusikko valmistelee bändinsä kanssa uutta albumia: alkuvuodesta mennään studioon ja levy julkaistaan ensi syksynä.

– Intohimoni on levyn työstäminen studiossa. Se tallentaa tietyn ajanjakson, sen, mitkä asiat kiinnostivat ja miltä silloin tuntui, Koskinen sanoo.

– Vastoin yleistä käsitystä en silti ole keikkailuvastainen. Keskustelemme bändin jäsenten kanssa, miten paljon ja missä aiomme esiintyä. Seuraavan levyn orkestraatio muuttuu kevyemmäksi, mikä tekee keikoilla käymisestä helpompaa.


Hoosianna soi radiossa ja Youtubessa

Jouluradio aloittaa jälleen lauantaina 30.11. kello 24 Hoosiannalla. Tämänvuotisen Hoosiannan on Jouluradiolle sovittanut Kerkko Koskinen ja sen esittää Kerkko Koskinen Kollektiivi. Kappale soi yksinoikeudella Jouluradiossa itsenäisyyspäivään saakka, minkä jälkeen Universal Music julkaisee singlen digitaalisena iTunesissa ja Spotifyssa.

Hoosiannasta julkaistaan kappaleen ensiesityksen aikaan myös musiikkivideo, joka on nähtävissä Jouluradion Youtube-kanavalla. Sen on ohjannut ja käsikirjoittanut teatteriohjaaja ja toimittaja Susanna Kuparinen. Kuparinen tunnetaan erityisesti hänen ohjaamista poliittisista näytelmistä Eduskunta ja Valtuusto sekä työstään Voima-lehdessä.

Hoosianna-video on dokumentaarinen katsaus Suomesta, jossa yhdistyvät kaamos ja joulun odotus. Musiikkivideossa Kerkko Koskinen Kollektiivin laulajat käyvät erilaisissa politiikan ja talouden päättäjien järjestämissä tilaisuuksissa, joissa kansalaisille kerrotaan, millä eväillä Suomi lähtee nousuun.

– Videossa mietitään, keitä suomalaisia tulevaisuudessa eniten kirpaisee ja etsitään itämaan viisasta tietäjää, joka tietäisi, millä lääkkeillä kaikilla olisi kivaa ja ketään ei sattuisi, Kuparinen kertoo.

Jouluradio on Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien mediatoimituksen, Toivontuottajien, tunnetuin tuote. Mainokseton radiokanava soittaa tauotta joulumusiikkia ensimmäisestä adventista loppiaiseen.


Jouluradio kuuluu Vantaalla taajuudella 102,0 MHz. Apple ja Android-laitteilla Jouluradiota voi kuunnella ilmaisen TuneIn-applikaation kautta. Lisätietoja: www.jouluradio.fi.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.