null Kertomuksia kiintymyksestä ja erosta

Kertomuksia kiintymyksestä ja erosta

Anne Michaels: Routaholvi. WSOY 2010.

Anne Michaelsin Routaholvi on runsas ja runollinen romaani. Se kertoo kanadalaisen pariskunnan, insinööri Averyn ja kasvitieteilijä Jeanin rakkaustarinan 1960-luvulta.

Juoni polveilee monikerroksisesti liikkuen kolmessa maanosassa ja Euroopan lähihistoriassa. Suurina teemoina ovat menettäminen, luopuminen ja uudelleenrakentaminen yhtä lailla kaupunkien, kylien ja kulttuurien mittakaavassa kuin ihmissuhteissakin.

Jean ja Avery ovat erityisen kiinni toisissaan. Averyn työkomennus Egyptissä ja yhteinen matka sinne muuttavat heidän suhdettaan. Kotiin palattuaan masentunut Jean tutustuu puolanjuutalaiseen Lucjaniin, jonka kertomukset sodan ajan Varsovasta vaikuttavat häneen syvästi.

Kirjan henkilöhahmot kertovat jatkuvasti toisilleen elämästään, lapsuudestaan ja suvustaan tai pitävät intohimoisia esitelmiä omasta opinalastaan, Jean kasveista ja Avery insinööritaidoista. Kertomalla he luovat läheisyyttä, huvittavat ja lohduttavat toisiaan.

Kertomuksiin on myös upotettu filosofisia kiteytyksiä ihmiselämän totuuksista. Paikoin tuntuu kuin lukisi runollista esseetä, jonka aiheina ovat muun muassa muisti, kärsimys, juutalaisvainot, siirtolaisuus, elämän kauneus ja kauheus. Kirjailija on tehnyt niin tiivistä työtä, että lukija haukkoo välillä henkeään.

Mutta tekstin hienous menee harakoille, ellei kirjan ääressä voi viipyillä. Niinhän kirjailijakin on tehnyt: kirjoittamisessa kului kymmenisen vuotta.

Yksi koskettava tiivistys on Lucjanin. Hän kertoo, että ensimmäinen kauppa, joka nousi saksalaismiehityksen jälkeen Varsovan rau-niois-ta, ei suinkaan ollut ruoka- vaan kukkakauppa:

"Väkivaltaisen kuoleman paikalle tarvitaan kukkia. Kukkia me ensimmäiseksi tarvitsimme. Ennen leipää. Ja kauan ennen sanoja."

 

Jaa tämä artikkeli: