Kesä ja vapaus
Kesäistä keveyttä. Stadin Suvivirsi -tapahtuman solistin Vuokko Hovatan mielestä kaikille tuttu virsi liittyy luonnon heräämiseen ja vapauden tunteeseen.

Kesäistä keveyttä. Stadin Suvivirsi -tapahtuman solistin Vuokko Hovatan mielestä kaikille tuttu virsi liittyy luonnon heräämiseen ja vapauden tunteeseen.

Kesä ja vapaus

Vuokko Hovatalle Suvivirren laulaminen edustaa kesään siirtymisen rituaalia.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Esko Jämsä


Kun Vuokko Hovattaa pyydettiin seurakuntien Stadin Suvivirsi -yhteislaulukonsertin toiseksi solistiksi, hän joutui hieman miettimään osallistumistaan.

– Minua ärsytti mediassa ja somessa järjettömäksi paisunut suvivirsihössäkkä. Somessa keskustelu meni täysin asiattomaksi.

https://www.youtube.com/watch?v=rUkllVvhLDE&feature=youtu.be

Hovatta päätti kuitenkin vastata kutsuun myöntävästi, koska Suvivirren laulaminen on liittynyt hänen elämäänsä lapsesta saakka. Hänestä se on suomalaiseen kulttuuriin vahvasti kuuluva perinne, samoin kuin virpominen ja joululaulujen laulaminen.

– Suvivirrestä tulee mieleen kesä ja vapaus. Olin koulun kevätjuhlassa perheeni kanssa monesti mummoni ompelemassa mekossa. Koulun päättymisen jälkeen pääsi nauttimaan laiturille lomasta ja auringosta. Kesäthän olivat silloin aina aurinkoisia, Hovatta muistelee.

– Tyttäreni koulun kevätjuhlassa aiotaan laulaa tänä vuonna Suvivirttä suomeksi, ruotsiksi ja Stadin slangilla. Se on minusta hauska keksintö.

Netissä Hovatta törmäsi Suvivirren vanhaan, virsikirjaan vuonna 1701 otettuun versioon. Häntä puhuttelee sen runollisuus, varsinkin säkeistö, jossa lauletaan: ”Ne nijtyn cuckat corjat, Ja Laiho laxosa, Nijn ylpiät Yrtti tarhat, puut wehriät werasa.”

Vuokko Hovatta on paitsi laulaja myös näyttelijä. Hän on parhaillaan Helsingin kaupunginteatterista virkavapaalla, joka kestää vuodenvaihteeseen asti.

– On palkitsevaa, kun on voinut keskittyä vain yhteen asiaan. Olen löytänyt uusia näkökulmia laulamiseen ja tulkitsemiseen. Teatteri on niin kokonaisvaltaista. Se imaisee sen verran voimavaroja, että muu aika ja energia menee pelkästään arjesta selviytymiseen. Kaipaan silti jo teatteria ja sen työyhteisöä.

Hovatan toinen soololevy Minä rakastan ikuisesti ilmestyi viime syksynä. Nimensä mukaisesti se sisältää lauluja rakkaudesta, sen hauraudesta ja menettämisestä. Laulut perustuvat muun muassa Riina Katajavuoren ja Aulikki Oksasen runoihin.

– Olen suuntautunut yhä voimakkaammin runouteen, josta löytyy tietynlaista syvyyttä. Seuraava levyni tuleekin olemaan vielä tekstilähtöisempi, Hovatta kertoo.

Hänellä on tiedossa lähikuukausina useampi esiintymiskeikka Aulikki Oksasen kanssa. Oksanen esittää runojaan ja Hovatta omia kappaleitaan. Viime viikolla kaksikko kävi esiintymässä Pietarissa ja Moskovassa.

Hovatta on mukana myös Kerkko Koskinen Kollektiivissa. Yhtye julkaisee syksyllä uuden levyn, johon tulee sanoituksia muun muassa bändissä vierailevalta Maija Vilkkumaalta.

Suvivirttä veisataan Kampin Narinkkatorilla ensi viikon tiistaina kahteen eri otteeseen. Vuokko Hovatta laulaa toisen solistivieraan Martti Saarisen kanssa Suvivirren lisäksi kesäisiä lauluja Suvilinnun laulukirjasta. Yleisö voi laulaa mukana. Lauluja säestää Umo Jazz Orchestra Kirmo Lintisen johdolla.

– On aina kiva laulaa lauluja duettona, sillä yhdessä laulamisessa on voimaa. Suvivirren voimakin perustuu paljolti juuri yhteiseen laulukokemukseen, Hovatta toteaa.

Tapahtumalla kerätään varoja Kirkon Ulkomaanavun Koulutuksen katastrofi -kampanjaan. Laulujen välissä juontaja Jussi-Pekka Rantanen kertoo avustuskohteesta ja seuraavasta kappaleesta. Torilla on iso valkokangas, jolle laulujen sanat heijastetaan.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimitus Toivontuottajat on tuottanut musiikkivideon, jossa Vuokko Hovatta esittää uudelleen sovitetun Suvivirren Tango-orkesteri Untossa soittavien muusikoiden säestyksellä. Hovatan laulun taustalla kerrotaan tarinaa erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Videon avainlauseena on virren ensimmäisen säkeistön viimeinen säe: ”Se luonnon uudeks luopi, sen kutsuu elohon.”

Narinkkatorin tapahtumaa edeltävänä sunnuntaina vietetään Suvivirren sunnuntaita, jolloin kesäistä virttä veisataan kirkkojen messuissa. Sunnuntaina lauletaan Suvivirttä myös Kannelmäen ja Malminkartanon välisellä jokialueella pidettävässä Mätismessussa, joka avaa alueen Mätisfestivaalit.

Stadin suvivirsi ti 27.5. klo 17 ja 19 Narinkkatorilla.
Suvivirren sunnuntai su 25.5. Mätismessu klo 11 Mätisfestivaalin juhlakentällä Kannelmäessä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: