null Vuokko Hovatta nauttii musisoinnista ja runoudesta uudessa kolmihenkisessä bändiperheessään

Laulajan ja näyttelijän työn välillä tasapainottelevan Vuokko Hovatan mukaan on hyvä olla päiviä, jolloin ei tarvitse kiirehtiä minnekään.

Laulajan ja näyttelijän työn välillä tasapainottelevan Vuokko Hovatan mukaan on hyvä olla päiviä, jolloin ei tarvitse kiirehtiä minnekään.

Vuokko Hovatta nauttii musisoinnista ja runoudesta uudessa kolmihenkisessä bändiperheessään

Ultra Bra -yhtyeen solistina tunnettu Hovatta perusti yli vuosi sitten bändin alttoviulisti Atte Kilpeläisen ja vibrafonisti Panu Savolaisen kanssa. Yhtyeen tuoreen albumin sanoitukset koostuvat Riina Katajavuoren runoista.

Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta on väsynyt aikaerosta, sillä hän on äskettäin saapunut kuvausmatkalta Chilestä. Levätä ei juuri ehdi, työt kun kutsuvat.

Yksi niistä on Vuokko Hovatta Kolmisin -yhtye, jossa Hovatta on yhdistänyt voimansa kahden muusikon, alttoviulisti Atte Kilpeläisen ja vibrafonisti Panu Savolaisen, kanssa. Kolmikolta on nyt ilmestynyt albumi Pysykää sängyssä sunnuntaisin. Levyn tekstit koostuvat Riina Katajavuoren runoista.

Hovatta ehdotti Savolaiselle ja Kilpeläiselle yhteistyötä yli vuosi sitten ihastuttuaan heidän soittoonsa Kansallisteatterin Lavaklubilla. Kun kuvioihin tuli levyn tekeminen, Hovatta pyysi Katajavuorelta tekstejä sitä varten.

– Atte ja Panu valitsivat sopivat runot. Se oli molemmille uutta, koska he eivät olleet aiemmin säveltäneet lauluja.

Hovatan haaveena oli jo pitkään ollut livelevyn tekeminen, ja nyt se toteutui. Omakustanteena tuotettu albumi on koostettu konserttiäänityksistä Lavaklubilta ja G Livelab -klubilta.

– Yleisön läsnäolo merkitsee minulle paljon. Sytyn, kun voin välittää tekstejä musiikin avulla.

Syvällisiä mutta leikitteleviä tekstejä

Vuokko Hovatan mukaan kolmihenkisen bändin yhteistyössä on tiettyä herkkyyttä, varsinkin kun on kyse akustisesta kokoonpanosta. He ovat harjoitelleet biisejä muun muassa eri mökeillä pidetyillä bändileireillä.

– Meistä on tullut pieni bändiperhe. Matkustamme keikoille henkilöautolla, eikä matkoilla ole hiljaista hetkeä. Tuntuu kuin ei olisi töissä ollenkaan, Hovatta kuvailee.

Laulaja kokee viulun ja vibrafonin tuovan bändin musiikkiin ilmavuutta. Katajavuoren runot puolestaan ovat syvällisiä mutta samalla leikitteleviä. Niissä kerrotaan esimerkiksi nuoruuden haaveista, parisuhteesta, menettämisestä ja kevään uudistavasta voimasta.

Hovatta pitää levyn nimibiisiä Pysykää sängyssä sunnuntaisin mainiona elämänohjeena.

– On hyvä muistaa, että pitää olla päiviä, jolloin ei tarvitse kiirehtiä minnekään. Niitä hetkiä ihmisen pitäisi vaalia enemmän.

Runoja Hovatta alkoi lukea jo nuorena ja lukee edelleen. Hän myös etsii runoilijoilta sopivia tekstejä sävellettäväksi. Hän on tehnyt aiemmin yhteistyötä muun muassa Aulikki Oksasen ja Ilpo Tiihosen kanssa.

– Runot avautuvat eri ikävaiheissa ja elämäntilanteissa eri tavoin. Elämänkokemuksen myötä moneen runoon pystyy samastumaan toisella tavalla kuin nuorena.

Kahden työn yhdistäminen on vaativaa

Vaikka uusi levy on juuri ilmestynyt, Vuokko Hovatta Kolmisin -yhtyeellä on syksyllä vain muutama esiintyminen. Se johtuu Hovatan työrupeamasta teatterissa. Hän aloittaa kohta Kaasua, komisario Palmun harjoitukset Helsingin kaupunginteatterissa. Lisäksi hänellä on Kansallisteatterissa vielä joitakin Tippukivitapaus-lastenmusikaalin esityksiä.

Hovatta myöntää, että laulajan ja näyttelijän työn yhdistäminen on välillä hankalaa.

– On vain survottava, ja suunniteltava kaikki tarkkaan. Tärkeää on, että nukkuu tarpeeksi eli vaihtaa kasettia, kuten tapaan sanoa.

Viime vuonna kiirettä aiheuttivat erityisesti Ultra Bra -yhtyeen konsertit. Hovatan mukaan yhteinen keikkailu tuntui pitkän tauon jälkeen superhienolta.

– Harjoittelimme paljon konsertteja varten. Biisit kyllä tulivat selkäytimestä, mutta laulajien, kuoron ja jousiorkesterin soundin yhdistäminen vaati työtä.

– Se oli tavallaan kuin kotiinpaluu. Kävin läpi ikäviäkin juttuja, kaikki kun ei ollut bändiaikana aina helppoa. Tuttu musiikki toi tunteet ja tilanteet mieleen.

Jutun alussa mainitut kuvaukset Chilessä liittyvät Ylelle tulevaan Invisible Heroes -televisiosarjaan. Jarmo Lampelan ideoima sarja kertoo fiktion kautta kahdesta suomalaisesta lähetystövirkailijasta, Tapani Brotheruksesta ja Ilkka Jaamalasta, jotka auttoivat vuonna 1973 toisinajattelijoita turvaan kenraali Augusto Pinochetin sotilasvallankaappauksen aikaan. Hovatta näyttelee sarjassa Jaamalan vaimoa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kesä ja vapaus 19.5.2014

Kommentoi