Keskellä kaupunkia
Kun Vantaan Laurin ensimmäinen numero ilmestyi 15 vuotta sitten Suomi oli pikkuhiljaa toipumassa lamasta. Pankkijärjestelmä eli yhä murroksessa, Postipankki päätti tammikuussa 1996 karsia rajusti konttoreitaan. Vantaalla oli 166 480 asukasta ja vuoden ensimmäisen kuukauden keskilämpötila Vantaalla oli –6 astetta.
Nyt Suomi on jälleen toipumassa taantumasta. Pankit ovat meillä tällä kertaa pystyssä. Vantaan asukasluku on kivunnut yli 200 000 rajan ja kuukauden toinen viikko on alkanut suojasäällä. Vantaalla keskustellaan mahdollisesta kuntaliitoksesta Helsingin kanssa. Maailmalla on sotia ja terrorismia, joskin myös rauhanponnisteluja, kuten 15 vuotta sitten. Ei ole mitään uutta auringon alla, sanotaan Raamatun Saarnaajan kirjassa. Ja kuitenkin moni asia on toisin. Esimerkiksi Facebookista ei vuonna 1996 ollut vielä hajuakaan ja nyt siellä on jo runsas neljännes suomalaista. Elämä verkossa on osa arkielämää.
Kun Vantaan Lauri perustettiin, päätettiin tehdä lehti, joka erottuu muusta postiluukusta tulevasta aineistosta ja joka kiinnostaa myös muita kuin kirkon aktiiveja. Tavoitteen onnistuminen testataan aina, kun lehti kolahtaa postiluukusta.
Lehti ei voi jäädä lepäämään laakereillaan, sen pitää elää ajan hermolla ja tarjota aina tuoretta luettavaa. Toki kun kirkon lehdestä puhutaan, perimmäinen sanoma on hiukan kauempaa kuin edelliseltä kvartaalilta. Sekin on kuitenkin kerrottava uusille ihmisille uudella tavalla ja kielellä, joka on ymmärrettävää. Lehden tekijöiden on syytä muistaa, että ajat ovat muuttuneet eikä uskon kieli ole enää yhtä tuttua kuin ennen.
Vantaan Lauri on seurakuntalehti, joka ei salaa taustaansa. Mutta samalla lehti on paljon muuta. Lehti on vantaalainen paikallislehti, joka seuraa, mitä Vantaalla ja ympäröivässä maailmassa tapahtuu. Näkökulmana ei niinkään ole hallinto, vaan ihmisten elämä, arki ja juhla, ilot ja surut. Kerromme kirkosta, joka on keskellä kaupunkia. Sitä ei voi tehdä, ellei kirkko ja seurakunnan lehti ole kiinni siinä, millä on ihmisille merkitystä.
Toivomme, että lehti kasvaa lukijoidensa mukana. Että muutumme ja opimme uutta, aivan samalla tavalla kuin viereisellä sivulla haastateltu kaimamme Lauri.
Jaa tämä artikkeli: