Keskusteluapua puhelimessa
 – Palveleva puhelin on vanhin puhelinauttaja maassamme, Raija Narvila kertoo.

– Palveleva puhelin on vanhin puhelinauttaja maassamme, Raija Narvila kertoo.

Keskusteluapua puhelimessa

Haku Palvelevan puhelimen ja netin ­valmennukseen on käynnissä.

Palveleva puhelin täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Keskusteluapua tarjoava puhelin ja netti saavat nykyisin yhteydenottoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Pääkaupunkiseudun Palvelevan puhelimen toiminnanjohtajan Raija Narvilan mukaan kirkon palvelu on osoitus ihmisten halusta auttaa lähimmäisiä. Puhelinpäivystyksen hoitavat Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien työntekijät yhdessä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Vapaaehtoisia auttajia luurin päässä on satakunta.

– Ihmiset tekevät elämää puolustavia tekoja antaen omaa aikaansa ja välittämistä, Narvila sanoo.

Enemmistö päivystäjistä on naisia, mutta miehiäkin löytyy. Yksi heistä on muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt vapaaehtoinen.

– Viimeisen parinkymmenen vuoden sisällä kaupallisuus ja viihde on tunkeutunut ihmisten elämään. Tämä työ on hyvänä tasapainottavana voimana itsekkyydelle. Löysin järkevän tavan osallistua johonkin, hän kertoo.

Mies päivystää yleensä kerran kuussa, mutta tänä syksynä hän on ottanut tuplaten työvuoroja. Kiitollisuus omaa elämää kohtaan ajoi palvelemaan. Hän haluaa jakaa jotakin positiivista omastaan.

– Olen kokenut, että vaikka tilanne on soittajalla ollut kaikilla tavoin solmussa, olen välittämiselläni pystynyt jotenkin helpottamaan soittajan hetkeä. Paras tapa auttaa on saada yhteydenottaja itse ratkaisemaan ongelmansa ja motivoida häntä toimimaan, hän jatkaa.

Vapaaehtoiset päivystäjät saavat säännöllistä jatkokoulutusta ja työnohjausta. Valmennus harjoitteluineen ja työnohjauksineen on prosessi, joka kestää lähes vuoden. Koulutusaiheita ovat muun muassa mindfulness, spirituaalisuus, elämän kriisit, auttamisen rajat, yksinäisyys ja itsemurha.

Palvelevan puhelimen vapaaehtoisten päivystäjien koulutus- ja ammattitaustat ovat erilaisia, mutta yhteistä on avoin suhtautuminen kaikenlaisiin keskustelunaiheisiin.

Hakuaika vuoden 2015 Palvelevan puhelimen ja netin valmennukseen kestää 4.11. asti. Lisätietoja ja hakulomake löytyvät osoitteesta www.helsinginseurakunnat.fi/pp.


Palveleva puhelin päivystää numerossa 01019 0071 su–to klo 18–01 ja pe–la klo 18–03. Palveleva netti löytyy osoitteesta evl.fi/palvelevanetti. Ruotsinkielinen linja 01019 0072 avautuu klo 20. Palvelevaan puhelimeen ja nettiin voi ottaa yhteyttä nimettömästi.

Jaa tämä artikkeli: