Keskusteluja hautausmaalla
– Haudalla käyminen voi hoitaa surussa, sanoo Pirkko Yrjölä.

– Haudalla käyminen voi hoitaa surussa, sanoo Pirkko Yrjölä.

Keskusteluja hautausmaalla

Kuollutta läheistään voi muistella myös yhdessä toisten kanssa.

Haudoilla käymisen tapa on yleistynyt entisestään. Tapaa noudatetaan etenkin pyhäinpäivän ja joulun aikaan, vainajan merkkipäivinä sekä isän- ja äitienpäivänä.

– Haudoilla käyminen kertoo siitä, miten kuollut elää muistoissamme. Haluamme yhä kunnioittaa tärkeää ja rakasta ihmistä, perheenjäsentä tai ystävää, toteaa Korson kirkkoherra Pirkko Yrjölä.

– Läheisensä haudalla moni tuntee olevansa lähempänä kuollutta. Sillä on suuri merkitys varsinkin ensimmäisenä surun vuonna. Moni sanoo, että haudalla käyminen hoitaa surussa.

Kotikirkon vieressä oleva tuhkahautausmaa on tärkeä paikka monille korsolaisille.

– Olen tavannut vanhoja korsolaisia, jotka toivovat matkansa päättyvän nimenomaan Korson tuhkahautausmaalle, Yrjölä sanoo.

Sen lisäksi, että hautausmaa sijaitsee keskellä kylää, se on muutenkin erityinen.

– Hautausmaa on kirkon alttariseinän takana. Siinä on vanhaa symboliikkaa. Alttarikaiteen voi ajatella jatkuvan kirkon seinän toisella puolella. Ehtoollisella on läsnä niin näkyvä kuin näkymätönkin seurakunta.

Muualle haudattuja muistavat voivat viedä muistokynttilän tai -kukan hautausmaan muistokivelle tai sen viereen. Korson tuhkahautausmaalla on myös tyhjän sylin muistokivi.

Viime vuonna pyhäinpäivänä Pirkko Yrjölä oli hautausmaalla parin tunnin ajan. Ideana oli tavata ihmisiä, tarjota heille lämmintä mehua ja kutsua iltakirkkoon. Iltakirkossa luetaan kaikkien vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet.

Tapahtumakokonaisuus tuntui toimivalta.

– Tarjoamme mehua myös tänä vuonna. Ihmisten kanssa jutellessa kuulin monenlaisia tarinoita, Yrjölä muistelee.


Pyhäinpäivänä 1.11. mehutarjoilu ja mahdollisuus keskusteluun
  • Korson kirkon uurnalehdossa klo 16–18. Iltakirkko klo 18.
  • Pyhän Laurin kirkon hau­taus­maalla kirkon takana klo 15–19. Kirkossa klo 18 Hiljainen hetki -konsertti ja klo 18.30 iltajumalanpalvelus. Luetaan vuoden aikana kuolleiden Tikkurilan seurakunnan jäsenten nimet.
  • Ruskeasannan hautausmaalla klo 14–16. Jumalanpalvelus kappelissa klo 16. Luetaan kaikkien vuoden aikana Ruskeasannalle haudattujen nimet.

Vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia muistetaan myös Hakunilan kirkon messussa klo 12, Hämeenkylän kirkon iltakirkossa klo 18, Myyrmäen kirkon muistotilaisuudessa klo 18, Rekolan Pyhän Andreaan kirkon kynttiläkirkossa klo 15 ja ruotsinkielisen seurakunnan muistojumalanpalveluksessa Pyhän Laurin kirkossa klo 16

Jaa tämä artikkeli: