null Kestämätön elämäntapa

Kestämätön elämäntapa

Ellei nykyiseen kulutuskulttuuriin tehdä muutosta, vaarannamme tulevien sukupolvien ja maapallon ekosysteemin elämän. Ihmiskunta kuluttaa nyt kolmanneksen enemmän luonnonvaroja kuin mikä on maapallon kestokyky.

Tällainen johtopäätös on luettavissa Worldwatch-instituutin julkaisemasta kirjasta Maailman tila 2010. Kirjan mukaan kestävään elämäntapaan siirtyminen on ihmiskunnan elinehto. Ihmiskunnan väkimäärä on toki kasvanut, mutta kulutus on kasvanut vielä paljon rajummin. Ammennamme luonnonvaroja nykyisin puolet enemmän kuin 30 vuotta sitten. Kulutus on sitä paitsi jakautunut hyvin epätasaisesti.

Jos kaikki maailman asukkaat kuluttaisivat yhtä paljon kuin yhdysvaltalaiset, maapallo pystyisi elättämään vain 1,4 miljardia ihmistä eli runsaan viidesosan nykyisestä väestömäärästä. Miten käy, kun väkiluku yhä kasvaa ja myös keskituloisissa ja köyhemmissä maissa halutaan saavuttaa länsimainen elintaso? Vaikka kuinka kehitettäisiin luonnonvaroja säästävää tekniikkaa, on selvää, että tarvitaan globaalia elämäntapamuutosta. On hyväksyttävä, että kaikki kulutus ei ole hyvinvoinnille välttämätöntä eikä kuluttamisen oravanpyörä tee ihmiskuntaa henkisesti onnelliseksi.

 

Helpommin sanottu kuin tehty. Kuluttamisesta on muutamassa sadassa vuodessa tullut globaalin talouden elinehto. Taantuman iskiessä kulutus vähenee, mikä aiheuttaa työttömyyttä ja maailmanlaajuisen paniikin, jolloin esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuminen saa väistyä taka-alalle. Olemme luoneet pelottavan mekanismin, joka ruokkii itse itseään. Silti jotakin on tehtävä, jos haluamme, että myös tulevilla sukupolvilla ja maapallon monipuolisella eläin- ja kasvikunnalla on tulevaisuus.

Maailman tila 2010 -kirja ei tyydy vain pelottelemaan maailmanlopun tunnelmilla, vaan tarjoaa askeleita muutokseen: hyvänä esimerkkinä vaikka belgialainen kaupunki, jossa yksityisautoiluun panostamisen sijaan kehitettiin täysin ilmainen joukkoliikenne ja samalla — paradoksaalista kyllä — käännettiin kaupungin tulot kasvuun.

 

Kulutuskeskeinen kulttuuri on tehnyt tavaroiden ja palveluiden hankkimisesta elämän tarkoituksen. Maailman tila 2010 -kirjassa kehotetaan uskontoja ottamaan takaisin oman roolinsa ja tarjoamaan materialismille vaihtoehtoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.