null Ketola: Holokaustin kiistämisen kriminalisoiminen merkitsee osaltaan rasismin kriminalisointia

Puheenvuorot

Ketola: Holokaustin kiistämisen kriminalisoiminen merkitsee osaltaan rasismin kriminalisointia

Valtioneuvoston tiedonantoon sisältyvä asia tuskin menee läpi perussuomalaisten vastustuksen vuoksi.

Viikko sitten valtioneuvosto julkisti pitkän ähellyksen jälkeen tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Viikkoa myöhemmin näyttää jo selvältä, että perussuomalaisille mukanaolo on ollut pakkopullaa. Sen edustajat ovat joka käänteessä pyrkineet irtautumaan tiedonannon sanomasta. Se ei ole ihme, kun tietää, että puolueen käyttövoima on rasismi.

Tiedonantoon sisältyy joukko toimenpiteitä, joilla hyviä asioita aiotaan edistää. Yksi niistä on holokaustin kiistämisen (tai kieltämisen) kriminalisoiminen. Siinä Suomi seuraisi useiden eurooppalaisten maiden esimerkkiä. Oletan, että idea on tullut nimenomaan kristillisdemokraateilta, jotka ovat pyrkineet profiloitumaan antisemitismin vastustamisessa.

Holokaustin kiistäminen on yksi antisemitismin muoto, ja antisemitismi puolestaan on rasismia.

Samalla vainojen uhrien muistopäivä on tarkoitus nimetä holokaustin muistopäiväksi, kuten sitä kaikkialla muualla kutsutaan. Sitä vietetään 27. tammikuuta Auschwitzin tuhoamisleirin vapauttamisen muistopäivänä. Kun päivää alettiin Suomessa viettää 2001, nimen valintaan vaikutti ilmeisesti se, ettei termiä holokausti pidetty kielellisesti hyvänä. Se saattoi olla tekosyy, sillä käsite oli kyllä jo yleisesti käytössä.

Holokaustin kiistämisen kriminalisoiminen merkitsee osaltaan rasismin kriminalisointia, sillä holokaustin kiistäminen on yksi antisemitismin muoto, ja antisemitismi puolestaan on rasismia. Tätä ajatusta vastustavat ne, joiden harhaisessa mielessä juutalaiset ovat hyväosaisia valkoisia, jotka hallitsevat mediaa, rahamaailmaa ja kaikkea muuta mahdollista. Näin ajattelevia löytyy niin poliittisesta oikeistosta kuin vasemmistostakin.

En usko, että holokaustin kiistämisen kriminalisointi toteutuu, sillä perussuomalaiset tulevat torppaamaan sen. Muodollinen syy on sananvapauden puolustaminen, mutta todellisen syyn tajuaa, kun muistaa, että Jussi Halla-aho kuvasi Scripta-blogissaan vuonna 2004 holokaustista puhumista halveksuvasti ”holo-hölinäksi”. Toivon tietenkin, että olen väärässä ja perussuomalaiset mestarinsa johdolla yhtyvät rasismin kriminalisoimiseen.

Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.