null Ketola: Olipa kerran salainen asiakirja, joka päätyi yllättäen haltuuni – siitä selviää myös kirkon perustehtävä!

Puheenvuorot

Ketola: Olipa kerran salainen asiakirja, joka päätyi yllättäen haltuuni – siitä selviää myös kirkon perustehtävä!

Olisiko tässä hallituksen uusi linjaus, joka palauttaa kirkon vanhaan hyvään aikaan?

Ollessani männäviikolla tankkaamassa Ala-Tikkurilan Shellillä autooni sujautettiin salkku, jonka sisältö sai minut lentämään selälleni. Kyse ei kuitenkaan ollut veritankkausvälineistä vaan asiakirjasta, jonka sinimustalla päällyslehdellä luki punaisella ”Salainen”. Tai oikeastaan siinä luki ”S******n”, joka saattoi olla myös ”Suloinen”. Kuka sen tietää.

Pian selvisi, mistä asiakirjassa oli kyse. Se oli sinimustan hallituksen veret seisauttava kirkko- ja uskontopoliittinen ohjelma. Kerron tässä sen sisällön tiivistetysti. Jos minusta ei kuulu kahden viikon kuluttua lisää, tiedätte, miltä suunnalta lähteä kyselemään.

1. Hallituskauden tavoitteena on näyttää Suomen luterilaiselle kirkolle kaapin paikka. Kirkko on saatava keskittymään päätehtäväänsä, synnin sanomiseen synniksi. Hallitus laatii kirkolle luettelon asioista, jotka ovat syntiä. Mikään, mitä hallitus tekee, ei voi olla syntiä.

2. Kirkko voi keskittyä perustehtäväänsä, kun sen ei enää tarvitse olla yhteiskunnallisesti aktiivinen. Sen on aivan turha huolehtia ilmastonmuutoksesta, ihmisoikeuksien turvaamisesta, yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja muista marginaalisista ei-hengellisistä hömpötyksistä.

1950-luvun jälkeen tapahtuneet jumalanpalvelusuudistukset perutaan.

3. Kirkon on vaalittava perinteitä, pysyttävä tutussa ja turvallisessa ja unohdettava kaikenlaiset turhat uudistukset. Virsikirjoista revitään lisälehdet, ja 1950-luvun jälkeen tapahtuneet jumalanpalvelusuudistukset perutaan. Hallitus pitää huolen, että kaikki halukkaat pääsevät jouluaamun kirkkoon hevosen vetämällä reellä.

4. Lähetystyö sallitaan vain, jos sen tavoitteena on vakuuttaa alkuasukkaat valkoisen länsimaisen kulttuurin ylivertaisuudesta. Lähetystyöhön lähetetään vain heteropareja, jotka elävät aidossa avioliitossa.

5. Teologisen tiedekunnan opetuksessa ja saarnoissa ei pidä korostaa Jeesuksen juutalaisuutta. Kaikkihan näkevät helposti saatavilla olevista kuvista, että Jeesus oli valkoinen komea mies, jolla oli hyvin hoidetut ja puhtaat vaikkakin pitkät hiukset. Hänen nenässään ei myöskään ole mitään juutalaista.


Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.