null Ketola: Onko Englannin kirkko hampaaton vanha nainen, joka mutisee itsekseen nurkassa ja josta kukaan ei välitä?

Puheenvuorot

Ketola: Onko Englannin kirkko hampaaton vanha nainen, joka mutisee itsekseen nurkassa ja josta kukaan ei välitä?

Muslimeja ja hinduja on Englannissa yhä enemmän. Yli kolmannes ihmisistä ilmoittaa olevansa kokonaan uskonnottomia.

Canterburyn arkkipiispaksi vuonna 1991 valittu George Carey herätti ällistystä valintansa jälkeen kuvailemalla omaa kirkkoaan otsikon sanoin. Tilanne ei ehkä vielä tuolloin ollut kirkon kannalta niin toivoton, mutta kehityksen suunta oli sinne päin.

Uusimmassa Englannin ja Walesin väestönlaskennassa toissa vuodelta todettiin, että itsensä kristityksi ilmoittaneita oli näissä Yhdistyneen kuningaskunnan osissa ensimmäistä kertaa selvästi alle puolet. Kymmenessä vuodessa heidän osuutensa oli laskenut 13 prosenttia.

Sekä muslimien että hindujen osuus oli kymmenessä vuodessa kasvanut. Toiseksi suurimman ryhmän muodostivat kuitenkin ne, jotka ilmoittivat olevansa uskonnottomia. Heidän osuutensa oli yli kolmannes väestöstä.

Uskonnollisesti kaikkein monimuotoisin paikka on Lontoo, jossa neljännes ilmoitti uskonnokseen jonkin muun kuin kristinuskon. Lontoossa kristityistäkin iso osa kuuluu erilaisiin karismaattisiin afrikkalaisperäisiin pieniin kirkkoihin.

Jedi-ismi nousi kampanjoinnin ansiosta neljänneksi suurimmaksi uskonnoksi.

Erikoisin 2000-luvun väestönlaskennan ilmiö Brittein saarilta on peräisin vuodelta 2001, jolloin sadattuhannet ihmiset innostivat toisiaan netin kautta ilmoittamaan uskonnokseen Jedi-uskonnon. Osaksi siinä oli takana Star Wars -faniutta mutta osaksi ilmeisesti myös protestia uskonnon utelemista vastaan. Jedi-ismi nousi kampanjoinnin ansiosta neljänneksi suurimmaksi uskonnoksi. Tällä kertaa se ei enää esiintynyt kartalla.

Olen ajatellut innostaa jotakuta kirkkohistorian opiskelijaa tutkimaan sitä, miten tällaiset uskonnollisuuden muutokset heijastuvat brittiläisissä tv-sarjoissa. Erityisen hyvin kohteeksi sopisivat dekkarisarjat.

Kun vertaa esimerkiksi 1980-luvun suosikkisarja Bergeracia ja 1990-luvun lopulla alkanutta Midsomerin murhia (joissa kummassakin on pääosaa näytellyt John Nettles), voi todeta, että erot ovat päällisin puolin selviä. Bergeracissa uskonnolliset teemat ovat harvinaisia, mutta Midsomerissa sen sijaan kirkko tapahtumaympäristönä ja erilaiset luonnevikaiset papit toistuvat usein.

 

Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.