null Ketola: The Beatlesin musiikin nerous on edelleen omaa luokkaansa

Puheenvuorot

Ketola: The Beatlesin musiikin nerous on edelleen omaa luokkaansa

”En tiedä kumpi katoaa ensin, rock’n’roll vai kristinusko”, sanoi John Lennon. Sitten yhtyeen levyjä poltettiin roviolla.

Tässä kuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun The Beatles julkaisi esikoislevynsä Please Please Me. Yhtyeen jäsenistä kaksi on vielä elossa ja hyvissä voimissa: Paul McCartney ja Ringo Starr. John Lennon murhattiin 1980, ja George Harrison kuoli keuhkosyöpään 2001. Olen kuunnellut yhtyeen musiikkia lapsesta saakka, ja edelleen A Hard Day’s Nightin alkusointu jaksaa säväyttää.

Olen pannut tyytyväisenä merkille, että yhtyettä ymmärtävät myös nuoremmat yliopistokollegat. Kun äskettäin Suomen kirkkohistoriallinen seura jakoi gradupalkinnon, palkinnon saajalla oli jakotilaisuudessa rintapielessään Ringo Starr -pinssi.

Vatikaanikin paheksui Lennonia.

John Lennon muistetaan muun muassa hänen uskontoa ja Jeesusta koskevista näkemyksistään. Vuonna 1966 hän antoi haastattelun The Evening Standard -sanomalehdelle, jolloin hän sanoi näin: ”Kristinusko katoaa. Se häviää ja kutistuu. Olemme suositumpia kuin Jeesus juuri nyt. En tiedä kumpi katoaa ensin, rock’n’roll vai kristinusko. Jeesus oli okei, mutta hänen opetuslapsensa olivat typeriä ja tavanomaisia. Heidän kieroilunsa on pilannut kristinuskon minulta.”

Yhtyeen kotimaassa Isossa-Britanniassa lausunto ei herättänyt sen kummempaa pahennusta. Kyseessä saattoi sitä paitsi olla jopa kriittinen kannanotto brittiläisen yhteiskunnan maallistumiseen.

Yhdysvalloissa sen sijaan asiasta nousi kiihkeä uskonnollinen kohu, ja yhtyeen levyjä poltettiin rovioilla etelävaltioissa. Lennon tunsi olevansa pakotettu pyytämään anteeksi mielensä pahoittaneilta amerikkalaisilta kristityiltä. Vatikaanikin paheksui Lennonia ja ilmoitti, että joidenkin aiheiden mauton käsittely ei vain ole sopivaa.

Runsaat 40 vuotta myöhemmin Vatikaanin puolivirallinen sanomalehti L’Osservatore Romano kuitenkin antoi Lennonille anteeksi tämän lausunnon ja totesi, että se oli vain odottamattoman suosion kohteeksi joutuneen nuoren muusikon näytöstä, ja että The Beatlesin musiikki edusti ainutlaatuista sanojen ja musiikin alkemiaa. 

Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ketola: Putin ja hänen hännystelijänsä ovat aiheuttaneet pitkäkestoisen vahingon Venäjälle

Puheenvuorot

Venäjän armeija on osoittautunut korruptoituneeksi tomppelijoukoksi, joka osaa ryyppäämisen lomassa murhata siviilejä ja ryöstää kodinkoneita mutta ei taistella.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.