null Keväinen nuorennusleikkaus

— Pihan puita ja pensaita ei pidä mennä leikkaamaan umpimähkään, sanoo puutarhuri Anna Hukkanen.

— Pihan puita ja pensaita ei pidä mennä leikkaamaan umpimähkään, sanoo puutarhuri Anna Hukkanen.

Keväinen nuorennusleikkaus

Hyvin hoidetut omenapuut ja marjapensaat voivat paremmin.

Keväällä puutarha herää eloon, mutta ilman viherpeukalon apua ei kauneinkaan piha yllä parhaimpaan loistoonsa. Pihan marjapensaat kannattaa leikata keväällä ennen kuin niiden oksiin puhkeavat lehdet. Omenapuiden leikkaamisen aika on maalis–huhtikuussa.

— Jos omenapuun leikkaa syksyllä, leikkausjälkiin voi tulla helposti sienitauteja. Siksi omenapuut kannattaa leikata keväällä. Marjapensaita voi harventaa syksylläkin, sanoo Vantaan seurakuntien kiinteistöpihojen kausityönjohtajana työskentelevä puutarhuri Anna Hukkanen.

Omenapuut leikataan keväällä suojasäällä.

— Pakkassäällä leikkaamisessa on vaarana, että jäätynyt puu halkeaa. Toisaalta sienitautien välttämiseksi olisi parasta leikata omenapuu kuivalla ilmalla, hän kertoo.

Tavoitteena parempi sato

Ihan hyvin vuoksi puita ja pensaita ei kuitenkaan kannata leikellä. Hyvin hoidetut omenapuut ja marjapensaat näyttävät kauniilta. Ne myös voivat paremmin ja tuottavat enemmän satoa. Kun omenapuuta ei päästä kasvamaan liian korkeaksi, satoa on helpompi kerätä.

Miten puita ja pensaita sitten leikataan?

— Marjapensaista harvennetaan oksia pois vanhimmasta päästä, mutta marjoja tuottavat nuoremmat oksat säästetään.

— Omenapuita taas leikataan eri tavoin niiden iän mukaan. Kasvavien taimien latvaa ja oksia leikataan reilummin, jotta puusta tulee vankka. Satoikäisellä puulla osa kasvuenergiasta menee omenoiden tuottamiseen, jolloin leikkaustarve pienenee.

Omenapuuvanhus vaatii malttia

Anna kertoo, että pihoilla näkee monesti ränsistyneitä ja venähtäneitä omenapuita, jotka ovat liian korkeita, tiheitä ja joiden oksat taipuvat. Tiheästi kasvavat omenapuun oksat saattavat hangata toisiaan.

— Kuolleet oksat voi poistaa saman tien. Muuten vanhaa puuta kannattaa nuorentaa vähän kerrassaan, vaikka kolmena peräkkäisenä keväänä. Kerralla ei pidä tehdä liian rajua leikkausta, Anna sanoo.

Mistä sitten tietää, kannattaako pihanperän omenapuuvanhusta yrittää vielä leikellä vai olisiko parempi vain antaa moottorisahan laulaa?

— Puun voi vielä yrittää pelastaa, jos sen juuristossa on eloa ja oksissa lehtiä.

Entä onnistuuko omenapuun leikkaaminen ihan tavalliselta tallaajalta?

— Miksei tavallinen leikkaaminen onnistuisi, jos vain saha pysyy kädessä. Isompi leikkausprojekti, jossa tarvitaan moottorisahaa, on jo vaativampi juttu, Anna vastaa.

Hommiin raivaussaksilla ja oksasahalla

Välineiksi omenapuun siistimiseen riittävät useimmiten raivaussakset ja kunnon oksasaha. Marjapensaiden ja nuorten omenapuiden kanssa pärjää oksasaksillakin.

Ennen kuin ryhtyy raivaussaksien kanssa tositoimiin, kannattaa ottaa selvää omenapuiden ja marjapensaiden kasvutavoista sekä niiden oikeaoppisesta leikkaamisesta.

— Pihan puita ja pensaita ei pidä mennä leikkaamaan umpimähkään. Aivan tavallisista puutarhakirjoista löytyy jonkun verran neuvoja leikkaamiseen, ja Puutarhaliitosta voi tilata edullisen leikkausoppaan, Anna vinkkaa.

Täysin ilmaisia vinkkejä saa Kanniston koululla ensi tiistaina, jolloin Anna Hukkanen vierailee Olotila-kahvilassa kertomassa omenapuiden ja marjapensaiden leikkaamisesta.

Puutarhuri Anna Hukkanen kertoo omenapuiden ja marjapensaiden leikkaamisesta ti 3.4. klo 11.30 Kanniston Olotila-kahvilassa, Kenraalintie 6

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.