null Omenapuun istutusta reformaation hengessä

Omenapuun istutusta reformaation hengessä

Kirkkojen pihoille istutettavat omenapuut symboloivat uutta alkua.

Ympäristömestari Päivi Kiviniemi, mitä työhösi kuuluu?

– Minulle kuuluu seurakuntayhtymän kiinteistöjen ympäristön hoito. Esimerkiksi tilaan viherhoidon, huolehdin jätehuollosta ja pihoilla olevien leikkivälineiden ylläpidosta. Vastuullani ovat myös metsät ja uimarannat. Käytännön töiden lisäksi kuulun hiippakunnan ja seurakuntien ympäristötyöryhmään.

Kirkkojen pihoille istutetaan kevään aikana omenapuita reformaation hengessä. Miksi?

– Istutustapahtuman idea tuli kirkkoherroilta. Omenapuita istutetaan niiden kirkkojen pihoille, joista löytyy puulle sopiva paikka. Me hankimme taimet ja huoltoyhtiö hoitaa esi-istuttamisen. Seurakuntalaisille jää mullan lisääminen ja kastelu.

Minkälaisia omenapuita istutetaan?

– Pääsääntöisesti kirkkojen pihamaille istutetaan yksi omenapuu. Valitsimme istutettavaksi perheomenapuun, koska sen voi istuttaa pihalle, jossa ei ole muita omenapuita lähellä. Omenapuu tarvitsee pölytykseen toisen lajikkeen siitepölyn ja perheomenapuissa pölyttäjä on mukana. Niiden runkoihin on yhdistetty kolme eri lajiketta.

– Kirkkojen pihoille menee kolmea erilaista perheomenapuuta. Yhdessä lajikkeina ovat Suislepp, Petteri ja Pirja, toisessa taas Jättimelba, Valkea kuulas ja Pirja sekä kolmannessa Jättimelba ja Pirja.

Milloin omenoita tulee?

– Menee kolmesta viiteen vuotta, ennen kuin satoa saadaan. Se on vähän lajikkeestakin kiinni. Valkea kuulas taitaa olla näistä nopein.

Jaa tämä artikkeli: