null Kiehtovat kesätärpit – Helsingissä riittää kirkollisia kohteita monenlaisille retkille

Mustasaaren toimintakeskukseen pääsee lautalla, joka lähtee Taivallahdesta.

Mustasaaren toimintakeskukseen pääsee lautalla, joka lähtee Taivallahdesta.

Ajankohtaista

Kiehtovat kesätärpit – Helsingissä riittää kirkollisia kohteita monenlaisille retkille

Pääkaupungista löytyy omaperäisiä ja kauniita kirkkoja valtakunnan pääpyhäköstä pikkuiseen museokirkkoon, leirisaari, raamatullinen kasvitarha hautausmaalla, kesäkahvila kirkon kellarissa ja huima kiipeämistaival kirkontorniin.

Mustasaari

Helsingin seurakuntien omistama kesäkeidas Seurasaarenselällä avautuu kävijöille tiistaina 4.6. Mustasaaren vetonauloihin kuuluvat uimaranta, kappeli, kanttiini, pieni jalkapallokenttä ja kaksi pyhiinvaellusreittiä. Kesäksi saareen muuttavat myös lampaat, kanat, ankat ja puput. Rantasaunan löylyihin pääsee keskiviikkoisin (10 / 4 euroa).

Lautan meno-paluuliput maksavat 8 / 4 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Katso saunavuorojen varausinfo, lautta-aikataulut ja ohjelmatiedot: mustasaarentoimintakeskus.fi.

Karunan kirkko

Perinteiset sanajumalanpalvelukset Seurasaaren tunnelmallisessa museokirkossa alkavat jälleen juhannuspäivänä 22.6. Töölön, Kannelmäen, Haagan, Pitäjänmäen ja Munkkiniemen seurakunnat toteuttavat jumalanpalvelukset keskikesällä sunnuntaisin klo 13. Muut jumalanpalvelukset ovat heinäkuun sunnuntaipäivinä 7.7., 14.7., 21.7. ja 28.7. Samalla reissulla kannattaa tutustua Karunan kirkon merkilliseen historiaan.

Lekholmen

Itä-Helsingin saaristossa sijaitseva Lekholmen on seurakuntien ruotsinkielinen kesäkoti ja leirisaari. Sinne voi tehdä veneretken vesibussilla. Itäisen saaristoreitin vesibussiin pääsee esimerkiksi Kalasatamasta, Laajasalosta ja Vuosaaresta. Liput maksavat 10 / 5 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Lekholmenissa on hyvä uimaranta ja siellä voi pelata lentopalloa, sulkapalloa, shakkia ja pingistä. Kahvilaa ei ole, mutta lounasaikaan ruokalasta voi ostaa aterian. Kannattaa ottaa evästä mukaan. Mikrossa voi lämmittää annoksia. Saaren ohjaajat toivovat ilmoittautumista viimeistään edellisenä aamuna numeroon 050 465 3410, jotta ruoka riittää.

Helsingin Tuomiokirkko ja kryptan kahvila

Tähän luterilaiseen katedraaliin on vapaa pääsy arki-iltaisin klo 18–21 sekä sunnuntaisin. Arkipäivisin vierailuaikoina pääsymaksu on täysi-ikäisiltä 8 euroa, helsinkiläiset pääsevät ilmaiseksi kirkkopassilla. Perjantai-iltapäivisin ja lauantaisin kirkko on suljettu vihkimisten ja muiden tilaisuuksien vuoksi.

Tuomiokirkon kryptaan (Kirkkokatu 18) ei ole pääsymaksua. Kesällä kryptassa on vaihtuvia taidenäyttelyitä, ja kahvinjanoisia palvelee Cafe Hiekka. Kryptan kappeliosassa on mahdollisuus hiljentymiseen. Krypta ja kahvila ovat avoinna ma–la klo 10–17 ja su klo 11–17.

Tuomiokirkon tapulin porrastasanteella palvelee kesäterassi, jota pyörittää tänä vuonna Mama Nikolas -niminen yritys. Terassin aukioloajat ovat 23.6. asti su–ti klo 12–20, ke–la klo 12–23 ja 24.6. alkaen ma–su klo 10–23.

Temppeliaukion  kirkko

Yksi matkailijoiden suosituimpia käyntikohteita, suoraan kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko eli ”the Church in the Rock”, on avoinna joka päivä. Se tarjoaa arkkitehtuuria, elävää musiikkia, rukoushetkiä suomeksi ja englanniksi sekä opastuskierroksia eri kielillä. Matkamuistokioskista voi ostaa myös rippiristejä. Lippu maksaa 8 euroa muilta täysi-ikäisiltä kuin Töölön seurakunnan jäseniltä. Museokortti, Helsinki Card ja Helsinki City Pass kelpaavat myös lippuna. Tarkista päiväkohtaiset aukioloajat: temppeliaukionkirkko.fi.

Suomenlinnan kirkko

Suomenlinnan kirkko rakennettiin ortodoksiseksi varuskunta­kirkoksi vuonna 1854. Suomen itsenäistyttyä rakennuksesta riisuttiin sipulikupolit. Kirkon tornissa toimii yhä majakka. Suomenlinnan kirkko on suosittu hää- ja konserttikirkko, joka sai uudet urut vuonna 2021. Messua vietetään yleensä kerran kuussa. Kesäkaudella pääsymaksu on viisi euroa täysi-ikäisiltä maanantaista torstaihin kello 10–16 ja perjantaina 10–14. Lauantaisin ja sunnuntaisin kirkko on suljettu vihkimisten ja muiden tilaisuuksien vuoksi.

Östersundomin kirkko

Tämä kirkko on Helsingin vanhin ja itäisin kirkko. Aikaisemmin Sipoon puolella sijainnut kirkko (Kappelintie 65) sopii vaikka pyöräretken kohteeksi. Östersundomin hautausmaan istutusalueella voi bongata Raamatun kasveja, kuten värililjan, sinipiikkiputken, viiniköynnöksen ja mintun. Keskiviikkoisin klo 18 kirkolla on kesäillan ohjelmaa: kesämessu, yhteislauluja tai esimerkiksi opastettu hautausmaakierros 10.7.

Kallion kirkon torni

Kesä–elokuussa Kallion kirkon torniin pääsee kiipeämään kympillä neljänä päivänä viikossa. Käytössä on kaksi tapaa. Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina kierrokselle ilmoittaudutaan etukäteen verkossa varausjärjestelmän kautta (katso Kallion seurakunnan sivut).

Lauantaisin sekä teemapäivinä kuten Helsinki-päivänä torniin pääsee jonottamalla. Turvallisuussyistä kierrokselle edellytetään 18 vuoden ikää. 273 portaan kiipeämisen ja huikaisevien maisemien katselun jälkeen kirkon kahvilassa voi nauttia virvokkeita. Juhannusviikonloppuna torni on kiinni.

Hei helsinkiläinen!

Jos haluat käydä kesä–elokuussa Tuomiokirkossa, Suomenlinnan kirkossa, Johanneksenkirkossa tai Kampin kappelissa, kannattaa hakea ilmainen kirkkopassi nimetyistä kirkkoherranvirastoista ja messun jälkeen tietyistä kirkoista. Pääsymaksu on tarkoitettu täysi-ikäisille matkailijoille, suomalaisille tai ulkomaalaisille. Katso kirkkopassin jakopisteet ja ajankohdat: helsinginseurakunnat.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.