null Kolme yllättävää maalaismaisemaa – pääkaupunkiseudulta löytyy kauniita peltoaukeamia

Espoosta ja Vantaalta löytyy kaupunkimaisten alueiden lisäksi upeita maalaismaisemia. Kirkko ja kaupunki kävi kolmessa paikassa, joissa avautuu hieno peltomaisema.

Espoosta ja Vantaalta löytyy kaupunkimaisten alueiden lisäksi upeita maalaismaisemia. Kirkko ja kaupunki kävi kolmessa paikassa, joissa avautuu hieno peltomaisema.

Hyvä elämä

Kolme yllättävää maalaismaisemaa – pääkaupunkiseudulta löytyy kauniita peltoaukeamia

Röylä, Peräjänkulma, Lahnus, Seutula, Svidibacka, Pirttiranta ja Koirankorpi. Kuulostaako tutulta? Täällä Espoo ja Vantaa näyttävät toisenlaiset kasvonsa.

Vanhojen maatilojen Röylä

Pohjois-Espoossa sijaitsevaan noin 300 asukkaan Röylän kylään pääsee sekä Kehä kolmoselta Röyläntietä pitkin että Vihdintieltä Vanhaa Lahnuksentietä pitkin.

Röylän kyläkeskustaan tultaessa autoilijan kannattaa hidastaa vauhtia kahdestakin syystä: siellä on paljon katseltavaa ja nopeusrajoitus vaihtuu kolmeenkymppiin. Erityisen tarkkana kannattaa olla, kun ajaa todella mutkaiseen ja kapeaan Snettansintien ja Vanhan Lahnuksentien risteykseen, jossa on hyvin rajoitettu näkyvyys.

Mutkaisen kohdan jälkeen etelän suuntaan ajettaessa tien molemmilla puolilla olevien vanhojen rakennusten jälkeen avautuu tien molemmin puolin laaja peltomaisema. Nyt ollaan maalais-Espoon ytimessä.

Kun pysäyttää auton sivutielle ja astuu ulos, kuulee tuulen huminan, varisten, mustarastaiden, pääskysten ja varpusten äänet. Perhonen lentää pellon laidassa kukasta kukkaan. Kauris säikähtää tulijoita ja ryntää pensaikosta karkuun loikkien peltoa pitkin.

Peltomaisemasta erottuu kaksi maatilaa: Nyby gård, joka juuret ulottuvat 1600-luvulle, ja Snettans, joka on ollut saman suvun hallussa 1540-luvulta lähtien.

Pientä tietä Lahnuksesta Simolaan

Lahnuksesta voi ajaa Nurmijärven puolelle Klaukkalaan suoraan Lahnuksentietä, mutta jos haluaa matkan varrelle elämyksiä, voi valita hienon ja hiljaisen maisemareitin. Se kulkee pääosin kapeaa soratietä pitkin, jonka varrelta avautuu hienoja maalaismaisemia.

Kun kääntyy Lahnuksentieltä Huhtamäentielle, sieltä pienemmälle Kytöpellontielle, tuntee hiljalleen siirtyvänsä 1950-luvun suomalaisen elokuvan maisemiin. Kapea soratie mutkittelee kumpuilevassa peltomaisemassa. Välillä on metsäsaarekkeita, ja ojissa kasvaa yksittäisiä puita ja pensaita. Kerran tie sukeltaa lehtomaisen koivikon läpi.

Monin paikoin tietä reunustavat hevosaitaukset. Ainakin yhdellä laitumella oli hevosia. Komeasti kukkiva villilupiini on vallannut itselleen paikoin alueita. Tien laidoilla kukkii monenlaisia niittykukkia. Vain muutama yksittäinen omakotitalo näkyy metsän laidassa.

Matka jatkuu pitkin Kytöpellontietä, jolta käännytään Eriksbergintielle. Kun tullaan kohtaan, jossa tien molemmilla puolilla on useampia taloja, ollaan jo Nurmijärven puolella Simolassa. Sieltä käännytään vasemmalle Lahnuksentielle.

Vantaanjoki virtaa Peräjänkulman peltojen keskellä

Vantaan pohjoisosassa Hämeenlinnan moottoritietä pohjoiseen ajettaessa ennen Klaukkalan liittymää oikealla avautuu laaja peltoaukeama, jonka keskellä kiemurtelee Vantaanjoki. Joinakin keväinä joki tulvii niin mahtavasti, että vesimassa ulottuu lähes moottoritien reunamille asti. Peltoaukeama on silloin muuttunut järveksi.

Vanhalta Hämeenlinnantieltä pääsee kääntymään peltomaiseman äärelle moottoritien yli sorapintaiselle Peräjäntielle. Siellä maisema näyttää karummalta kuin Espoon puolella: se on täysin tasaista ja peltolohkot ovat suuria. Puolipilvinen taivas kaartuu suurena aukean yllä.

Autojen äänet kuuluvat moottoritieltä. Peltoaukeaman toisessa päässä näkyy jatkuvasti matalalla lentäviä lentokoneita, koska siellä kulkee niiden laskeutumisreitti.

Ajettaessa eteenpäin peltojen keskellä kulkeva Peräjäntie muuttuu leveämmäksi Solbackantieksi ja kaartaa jyrkästi oikealle. Vajaan kilometrin kuluttua se kääntyy taas jyrkästi oikealle kohti Vantaanjoen ylittävää siltaa. Puiden ja pensaiden reunustaman Vantaanjoen tyynesti virtaava vesi on ruskeaa.

Peltojen yllä jossakin korkeuksissa laulaa kiuru. Kotamäen aluetta lähestyttäessä taloja alkaa olla enemmän. Tie kulkee Seutulan kappelin ohi kohti Seutulaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kiehtovat kesätärpit – Helsingissä riittää kirkollisia kohteita monenlaisille retkille

Ajankohtaista

Pääkaupungista löytyy omaperäisiä ja kauniita kirkkoja valtakunnan pääpyhäköstä pikkuiseen museokirkkoon, leirisaari, raamatullinen kasvitarha hautausmaalla, kesäkahvila kirkon kellarissa ja huima kiipeämistaival kirkontorniin.


Vantaan vanha kirkkotie vie urbaanille päivävaellukselle 

Hyvä elämä Ajankohtaista


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.