null Kiiltokuvia ja muistovärssyjä

Kiiltokuvia ja muistovärssyjä

"Toivon sulle ukkokullan, pyöreän kuin ranskanpullan." Aikana ennen tageja, irccejä ja twittereitä kaverille saattoi välittää esimerkiksi tällaisen viestin muistoalbumin sivuilla.

Muistoalbumeihin koottiin värssyjä tai runoja, joilla ystävykset ilahduttivat, neuvoivat, lohduttivat ja opastivat toisiaan. Tekstin kupeeseen liimattiin usein kaunis kiiltokuva. Muistoalbumeiden kulta-aikaa oli 1950-luku.

Siltä varalta, että entisten pikkutyttöjen muistovihot kiiltokuvineen ovat hautautuneet vinteille ja varastoihin, rakkaimmat värssyt on nyt koottu yksiin kansiin. Leena Järvenpään toimittamassa kirjassa Muistoksi minulta! (Tammi 2009) tyttöjen toisilleen omistamat värssyt on ryhmitelty aihepiireittäin ja niissä käsitellään esimerkiksi lapsuutta, heilastelua, enkeleitä ja ystävyyttä.

Kirjasta selviää myös, että ensimmäisten kiiltokuvien aiheet olivat uskonnollisia. Ennen kissanpentuja, vauvoja, kukkia ja kottikärryjä kiiltokuvissa esiintyi enkeleitä, joskus jopa krusifikseja ja pasuunoita.

Suosituin kiiltokuva kautta aikain on taivaalle kaihoisasti katsova pullea enkelilapsi, jonka esikuva löytyy 1500-luvulta Rafaelin maalauksesta Sikstuksen madonna.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.