null Kiirastuli kielellä

Kiirastuli kielellä

Katolisen kirkon mukaan Jumalan armossa kuolleet, mutta eivät vielä täydellisesti puhdistuneet ihmiset joutuvat ennen taivaaseen pääsyään läpikäymään lopullisen puhdistuksen kiirastulen liekeissä. Kirkko ei tosin puhu kirjaimellisesti tulesta tai polttamisesta, ennemminkin perustavanlaatuisesta tuskasta tai taakasta.

Suosittu suomalainen pitsaketju Kotipizza on ottanut puheet kuumuudesta tosissaan ja kiteyttänyt kiirastulen lieskat maallisen taikinalätyn muotoon. Pitsalle on ladottu tomaattikastikkeen ja juuston lisäksi chorizomakkaraa ja jalapenoja. Todellinen polte syntyy kuitenkin erikseen tuotavasta kotimaisesta Naga Jolokia -kastikkeesta, jonka nimessäkin esiintyvä chililaji on yksi maailman tulisimmista.

Mutta onko Kiirastuli polttavinta maan päällä, kuten pitsaketju mainostaa? Tuskin, vaikka kyllä se jonkin aikaa kirpaisee. Sillä aidon kiirastulen lailla pitsakaimankaan polte ei ole ikuista vaan loppuu hetken kuluttua.

Kiirastuli-pitsan tulisuus syntyy ennen kaikkea siitä, kuinka paljon tulilientä lätylleen lotraa. Tuskallinen kokemus sen syöminen ei ollut, mutta emme myöskään kehdanneet sotkea kastiketta sekaan aivan mainoskuvan määrää.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.