null Kiistelty muslimivaikuttaja puhui Säätytalolla

Todellista uskontoa. Säätytalolla järjestetyssä National Dialogue -konferenssissa puhunut sheikki Abdallah bin Bayyah uskoo, että terroristit voidaan voittaa teologian avulla. Bin Bayyah'n johtama rauhanfoorumi tekee yhteistyötä Antti Pentikäisen johtaman rauhanvälitysverkoston kanssa. Kuva: Esko Jämsä

Todellista uskontoa. Säätytalolla järjestetyssä National Dialogue -konferenssissa puhunut sheikki Abdallah bin Bayyah uskoo, että terroristit voidaan voittaa teologian avulla. Bin Bayyah'n johtama rauhanfoorumi tekee yhteistyötä Antti Pentikäisen johtaman rauhanvälitysverkoston kanssa. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Kiistelty muslimivaikuttaja puhui Säätytalolla

Helsingin rauhankonferenssissa vieraillut sheikki Abdallah bin Bayyah on toiminut järjestössä, jonka johtaja on tunnettu itsemurhaiskujen kannattaja.

Älkää yleistäkö! Kun puhutaan terrorismista, ei pidä puhua uskonnosta vaan sen seuraajista.

Näin neuvoi mauritanialaissyntyinen sheikki Abdallah bin Bayyah Helsingin Säätytalolla National Dialogue -konferenssissa, joka alkoi Pariisin iskujen jälkeisenä maanantaina.

– Kun joku käyttää uskontoa oikeuttaakseen väkivallan, uskonnosta tulee uhri, bin Bayyah sanoi.

Vuonna 1935 syntynyttä bin Bayyah’ta pidetään vaikutusvaltaisena rauhan puolestapuhujana islamilaisessa maailmassa. Hänen johtamansa Forum for Promoting Peace in Muslim Societies kouluttaa imaameja rauhanomaiseen islamintulkintaan.

Bin Bayyah julisti viime vuonna Isisin-vastaisen fatwan, jossa hän käy pikkutarkasti läpi terroristien Koraani-tulkintoja. Hänen mukaansa terroristien tulkinta uskonnosta on virheellinen.

– Meidän tulee olla kärsivällisiä ja edetä asteittain pyrkiessämme muuttamaan terroristien mielen, bin Bayyah sanoi Helsingissä.

Hänen tavoitteenaan on vakuuttaa terroristeille islamilaisen teologian avulla, että aidoin ja alkuperäisin uskonnon ääni korostaa rauhaa.

National Dialogue -konferenssin järjestivät Ulkoministeriö, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Crisis Management Initiative ja Common Space Initiative.

 

Yhteyksiä radikaaliin islamiin

Abdallah bin Bayyah on kiistelty henkilö. Hän on entinen International Union of Muslim Scholars (IUMS) -järjestön varapuheenjohtaja. IUMS on vuonna 2004 perustettu globaali islamilaisten oppineiden toimintaympäristö, jota johtaa Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja Yusuf al-Qaradawi.

Itsemurhapommitusten teologia perustuu Muslimiveljeskunnan ideologiaan. Joulukuussa 2012, bin Bayyah'n vielä ollessa varapuheenjohtaja, IUMS ylisti julkilausumassaan islamistista terroristijärjestöä Hamasia taistelussa Israelia vastaan. Historiallisesti Hamas on Muslimiveljeskunnan palestiinalaishaara.

Aiemmin huhtikuussa 2010 bin Bayyah sanoi arabiankielisellä Al Jazeera -kanavalla, että islamistijärjestöjen käyttämät väkivallan muodot ovat sallittuja, "mikäli muita keinoja ei ole".

Bin Bayyah itse kiistää henkilökohtaisen suhteen al-Qaradawiin. Hän luopui IUMS:n varapuheenjohtajuudesta syksyllä 2013.

– IUMS ei ole ideologisesti orientoitunut. Se on muslimioppineille tarkoitettu liitto. Jotkut sen jäsenistä kuuluvat Muslimiveljeskuntaan, toiset taas eivät, hän sanoo Kirkko ja kaupungille.

– Sanoin itseni irti IUMS:stä, kun minulle tuli joistain asioista erimielisyyksiä.

Bin Bayyah on myös jäsenenä Dublinista käsin toimivassa European Council for Fatwa and Research (ECFR) -järjestössä. Myös sen johtaja on al-Qaradawi.

– Liityin siihen, kun minusta tuntui, että se on hyvä tilaisuus tulkita islamia eurooppalaisessa kontekstissa. En ole ollut siinä aktiivinen neljään vuoteen, bin Bayyah sanoo.

– Yhdysvalloissa minulta kysyttiin, tunneko tämän miehen [al-Qaradawin]. Jokainen on kuitenkin vastuussa vain siitä, mitä itse puhuu.

 

Leimaamista on varottava

Pariisin iskujen jälkeen terrorismin varjo uhkaa leimata kaikki muslimit. Viime huhtikuussa Kirkon Ulkomaanapu lähetti eduskuntavaaliehdokkaille kirjeen, jossa suositeltiin toimia radikalisoitumisen ehkäisyksi. Ulkomaanapu suositteli, että käsitteitä jihadisti tai radikaali islam ei käytettäisi.

– Pyrimme kiinnittämään huomion siihen yksipuolisuuteen, jolla Euroopassa tulkitaan islamia, sanoo rauhanverkoston päällikkö Aaro Rytkönen Kirkon Ulkomaanavusta.

– Jihad on saanut yksipuolisen tulkinnan, kun se esitetään sotilaallisena terminä. Tosiasiallisesti jihad tarkoittaa laajasti ottaen kilvoittelua, mukaan luettuna köyhien auttaminen, Rytkönen sanoo.

Jos ilmaisua radikaali islam pitäisi välttää, kuinka tulisi luonnehtia Muslimiveljeskuntaa?

– Jos Muslimiveljeskunnan piirissä perustellaan väkivaltaa uskonnolla, se on tietenkin tuomittavaa. Termit ovat todella vaikeita, Rytkönen sanoo.

– Silti radikaalisuus itsessään ei ole aina tuomittavaa. Olihan Jeesuskin radikaali.

 

Toimittajan kommentti: Onko Muslimiveljeskunta islamia?

Sandaaleissa kulkeva 80-vuotias sheikki Abdallah bin Bayyah oli sympaattinen. Kirkon Ulkomaanapu mainostikin etukäteen, että bin Bayyah on "voimakkaimpia väkivaltaisen ekstremismin vastaisia puhujia islamilaisessa maailmassa".
Pelkkä assosiaatio itsemurhaiskuja puolustavaan Yusuf al-Qaradawiin ei tietenkään tee sheikkiä syylliseksi. Rauhanomaisuuden ylle lankeaa varjo siitä, että yhdeksän vuotta on pitkä aika olla korkea-arvoinen jäsen al-Qaradawin johtamassa järjestössä, joka tukee terroristijärjestö Hamasia. Tänä vuonna Hamas koulutti kesäleirillään 25 000 lapsisotilasta. YK:n lasten oikeuksien sopimus ei merkitse sille mitään.
Siitä olen bin Bayyah'n kanssa eri mieltä, että uskonto olisi ollut Pariisissa uhri. Isku tappoi 129 ja traumatisoi välittömästi ainakin 10 000 ihmistä. He ovat iskun uhreja. Uhreja ovat myös ne viattomat muslimit, joille summittaisesti kostetaan. Ihminen tarvitsee puolustusta, ei uskonto.

Juhani Huttunen

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Muslimiveljeskunnalla on laaja verkosto länsimaissa – islamistisen järjestön aktivisteja on tuomittu rahanpesusta terrorismille

Ajankohtaista

Muslimiveljeskunta on islamistinen herätysliike, joka esiintyy demokratian ystävänä. Liike toimii myös Suomessa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.