null Kimmo Vehviläinen: Hypnoosi auttoi irti tupakasta

Hyvä elämä

Kimmo Vehviläinen: Hypnoosi auttoi irti tupakasta

Radiojuontaja Kimmo Vehviläinen oli 27 vuotta koukussa tupakkaan. Kaiken muun jälkeen hän kokeili hypnoterapiaa, joka hänen kohdallaan toimi mainiosti.

Pari vuotta sitten Kimmo Vehviläinen tajusi, että tupakasta on päästävä eroon. Hän kokeili kaikkea mahdollista nikotiinilaastareista sähkötupakkaan ja totaalikieltäytymiseen. Mikään ei auttanut, ja tekosyitä polttamiseen löytyi. Sitten kansan rakastama radioääni joutui sairaalaan viime elokuussa.

– Pari kylkiluuta oli poikki ja toinen keuhko kasassa. Ilmarintaa hoidettiin laitteella, josta meni letku keuhkoon. Sen kanssa polttaminen olisi näyttänyt härskiltä, joten olin ilman tupakkaa, Vehviläinen kertoo.

Neljän viikon sairasloman aikana tupakoimattomuus oli helppoa. Särkylääkkeet pitivät vieroitusoireet poissa. Töihin palattuaan Vehviläinen repsahti uudelleen. Halu lopettaa oli kuitenkin kova. Ystävien suosituksesta hän päätti kokeilla hypnoterapiaa.

– Kun tulin ulos terapeutilta, otin tottumuksesta tupakat esiin. Silloin tajusin, etten enää tarvitse tupakkaa.

Hypnoosi oli Kimmo Vehviläiselle miellyttävä ja vapauttava kokemus.

– Aluksi terapeutti kyseli tarkkaan tupakointihistoriaani ja sitä, mitä tupakointi minulle edustaa. Selvisi, että tupakka on minulle keskittymisen ja palkitsemisen väline, hän kertoo.

Sitten kokeiltiin Vehviläisen hypnoosiherkkyyttä perinteisellä taskukelloheilurilla. Mies oli helppo saada hypnoosiin. Varsinaisessa hypnoosisessiossa Vehviläinen makoili lepotuolissa peiton alla. Huoneessa oli himmeä valaistus ja taustalla soi rauhallinen musiikki.

– Terapeutti alkoi rentouttaa minua samalla tavalla kuin missä tahansa rentoutusharjoituksessa ja sai minut vähitellen vaipumaan hypnoosiin. Tarkoituksena oli päästä puhumaan suoraan sille oikealle Kimmolle, joka sisimmässäni on.

Vehviläinen oli hypnoosissa 45 minuuttia. Terapeutti pyysi häntä miettimään jotakin mukavaa ja rakasta paikkaa ja palaamaan sinne toistuvasti. Siten Vehviläiselle rakennettiin mahdollisuus palata hyvänolon paikkaan aina kun tekisi mieli pistää tupakaksi.

– Tarve tupakoida vähenee oleellisesti, kun on hyvä olla. Aluksi pystyin palaamaan mielikuvaan, mutta pitkällä aikavälillä se ei enää kantanut, vaan piti etsiä uusia keinoja, hän kertoo.

Hypnoosin jälkeen Vehviläinen on polttanut vain muutaman tupakan ollessaan juhlimassa.

– Tosin nyt olen koukussa sähkötupakkaan. Aion varata hypnoterapeutille uuden ajan, että pääsisin siitäkin eroon.

Vehviläisen mukaan hypnoosi toimii vain, jos tukena on ihmisen oma päätös muuttaa elämäänsä.

– Moni on samassa tilanteessa kuin minä olin. Motivaatio on kova, mutta keinoa ei löydy. Siinä kohtaa hypnoosi voi olla tosi hyvä apu.

Näin valitset osaavan hypnoterapeutin

Hypnoterapeuttia etsiessä on hyvä olla tarkkana. Hypnoterapiaa ei ole Suomessa säädelty lailla eikä hypnoosin käyttöä valvota. Kuka tahansa voi nimittää itseään hypnoterapeutiksi tai hypnologiksi.

Hypnoosia käyttäviä Valviran hyväksymiä terveydenhuollon ammattilaisia kuten lääkäreitä, psykologeja, psykoterapeutteja ja hammaslääkäreitä koskevat terveydenhuoltolait. Alan ammattilaisia voi etsiä ammattijärjestöjen kuten erilaisten psykoterapiayhdistysten nettisivuilta.

Tieteellinen hypnoosi ry:n luettelo hypnoterapiaa antavista terveydenhuoltoalan ammattilaisista löytyy osoitteesta www.hypnoosi.net. Muiden hypnoosiyhdistysten luetteloissa olevilla hypnoterapeuteilla ei välttämättä ole terveydenhuoltoalan koulutusta.

– Hypnoterapeuttia hakiessa on aina hyvä, jos joku osaa suositella asiantuntijaa. Mainosten perusteella ei aina voi päätellä henkilön todellista pätevyyttä, neuvoo psykologi, hypnoterapeutti Martti Tenkku.

Kelan korvaamat psykoterapiat, joissa voidaan käyttää apuna hypnoosia, ovat usein pitkäaikaisia. Omakustanteisesti voi hakeutua lyhytkestoiseen hypnoterapiaan, johon sisältyy tavallisesti 5–20 käyntiä.

– Joskus apu voi löytyä muutamalla käynnillä. Aluksi kartoitetaan tilanne ja varmistetaan hypnoosin sopivuus. Tavallisesti hypnoterapiatapaaminen kestää vajaan tunnin. Tilanteen etenemistä arvioidaan jatkuvasti, Tenkku kertoo.

Hypnoosi ei sovi kaikille. Paranoiasta eli vainoharhoista kärsiville ja psykoottisille henkilöille hypnoosi voi olla vaarallinen. Somaattisia sairauksia ja kiputiloja ei tule hoitaa ensisijassa hypnoosilla. Riittävien tutkimusten jälkeen hypnoterapiaa voidaan käyttää hoidon apuna.

Lue samasta aiheesta: Auttaako hypnoosi oikeasti? - 10 kysymystä hypnoosista.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hypnoterapeutti Pia Puolakka auttaa uskonnollisissa yhteisöissä kärsineitä – miljoonan euron lahjoittaminen Star Wars -jedikirkolle on hänestä ”ihan okei”

Hyvä elämä

Ihmismieli pimeine puolineen kiinnostaa Uskontojen uhrien tuki ry:n uutta puheenjohtajaa Pia Puolakkaa. Siksi hän päätyi uskontojen, psykologian ja tieteellisen hypnoosin maailmaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.