null Kirkkohallitus sai lahjoituksena arvokkaan alttaritekstiilin: ”Kyllä meille on sanottu, että se ei näytä kristillisen kirkon ristiltä”

Toiset näkevät kuvassa ristin, toiset ilmansuuntia kuvaavan symbolin. Arvostelijoiden mielestä tämä muistuttaa liikaa Naton logoa.

Toiset näkevät kuvassa ristin, toiset ilmansuuntia kuvaavan symbolin. Arvostelijoiden mielestä tämä muistuttaa liikaa Naton logoa.

Ajankohtaista

Kirkkohallitus sai lahjoituksena arvokkaan alttaritekstiilin: ”Kyllä meille on sanottu, että se ei näytä kristillisen kirkon ristiltä”

Norsunluunvalkoisella puuvillalangalla kirjailtu ristin muotoinen kuvio on herättänyt aprillikeskustelua.

Kirkkohallituksen virastokollegio on saanut norjalaiselta Værøyostin luterilaiselta ystävyysseurakunnalta lahjoituksena kallisarvoisen antependium-kirkkotekstiilin.

Norjalaisesta käsinkeritystä lampaanvillasta valmistettuun tekstiiliin on norsunluunvalkoisella puuvillalangalla kirjailtu ristisymboli.

Kyseinen symboli on kuitenkin saanut ristiriitaisen vastaanoton. Kirkon viestinnän kehitys ja sosiaalinen media -yksikön erityisasiantuntija, tubettaja-influensseri AMK Taika-Helmi Jauhiainen jätti eriävän mielipiteen koskien ristikudelman muotoilua. Hänen mukaansa kyseinen risti muistuttaa liikaa puolustusliitto Naton logoa.

– Eihän se edes näytä ristiltä vaan ilmansuuntia kuvaavalta kompassien symbolilta. Joidenkin tuttujeni mielestä se myös muistuttaa liikaa puolustusliitto Naton logoa, Jauhiainen perustelee.

Kirkkohallituksen virastokollegion varapäällikkö Kari-Tapio Kettunen-Kanala ei näe asiassa ongelmaa.

En usko, että Kirill on tyyppi, jolla ihan ensimmäisenä on varaa arvostella kirkkotekstiilien hintalappuja. 
– Kari-Tapio Kettunen-Kanala

– Kyllä meille on sanottu, että se ei näytä kristillisen kirkon ristiltä. Mutta risti mikä risti. Mehän emme ota kantaa taiteilijanvapauteen, eikä tähän asiaan ole mitään virallista kirkon kantaa, Kettunen-Kanala toteaa.

– Itse teos on kauniin sininen ja erittäin harvinaisesta lampaanvillalangasta kudottu antependium. Sehän on latinaa ja tarkoittaa edessä roikkuvaa. Näin on myös hengellisessä elämässä. Otimme lahjan kiitollisena vastaan.

Tapaus on noussut myös kansainväliseksi uutiseksi, ja esimerkiksi venäjänkielinen Russki Dezinformatsija -sanomalehti väittää, että Venäjän ortodoksikirkon patriarkka Kirill olisi kovin sanoin arvostellut kallista antependiumia.

– En usko, että Kirill on tyyppi, jolla ihan ensimmäisenä on varaa arvostella kirkkotekstiilien hintalappuja, Kari-Tapio Kettunen-Kanala toteaa.

– Sanoisin tässä kohtaa Kirillille, että jos on asiaa, niin sopii tulla juttelemaan. Hänellähän on oma Suhoi-hävittäjä, jolla pääsee nopeasti paikasta toiseen ja tarpeeksi kovassa vauhdissa myös ajasta iäisyyteen.


Lisätty 4.4.23 juttuun aprilli-sana.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sateenkaarilippuun kääritty lasikuitu-Luther kuumentaa aprillitunteita

Ajankohtaista

Etelärantaan pystytettiin reformaation merkkivuoden Luther-patsas. Kirkkohallituksen hanke kuitenkin suututti sekä feministit että konservatiivit.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.