null Kirkkoherra Kari Kanalan kanssa voi lähteä kirkkokaljoille

Kirkkoherra Kari Kanalan seurakunta ei ole vain kirkossa, vaan myös sen ulkopuolella pubeissa ja arjessa. Kuva: Pasi Leino

Kirkkoherra Kari Kanalan seurakunta ei ole vain kirkossa, vaan myös sen ulkopuolella pubeissa ja arjessa. Kuva: Pasi Leino

Ajankohtaista

Kirkkoherra Kari Kanalan kanssa voi lähteä kirkkokaljoille

Paavalin kirkkoherra Kari Kanala aikoo Lutherin hengessä kutsua laumaansa kirkkokaljoille.

Ensi vuonna vietetään reformaation merkkivuotta, jolloin tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen.

Kari Kanala keksi, että merkkivuodelle voisi järjestää etkot. Hän kokee, että vaikka Paavalin seurakuntaan kuuluu noin puolet alueen asukkaista, on kirkko olemassa kuitenkin koko alueen ihmisiä varten. Siksipä hän aloittaa ensi syksynä Paavalissa kirkkokaljat, joita pidetään niillä viikoilla, kun hänellä on seurakunnassa saarnavuoro.

”Syksyllä aloitamme Paavalin seurakunnan lähipubissa tuon iloisen kaljaveikon Lutherin hengessä Pöytäpuheet. Eli silloin, kun minulla on Paavalissa saarnavuoro, lähdemme kirkkokaljoille tai kirkkoginille. Siellä meillä on mielenkiintoisia vieraita alustamassa ja kertomassa tarinoita arkisista asioista”, kertoo Kari Kanala suunnitelmistaan.


Pubiin kirkonmenojen jälkeen

Kirkkokaljoille lähdetään siis johonkin lähialueen pubeista sunnuntaina kirkonmenojen jälkeen. Idea tällaisiin kokoontumisiin syntyi jo vuosia sitten, kun Kanala oli Hampurissa merimieskirkossa töissä ja vieraili sieltä suomalaisten miesten ja Luther-tuntija Juhani Forsbergin kanssa Wittenbergissä. 

Reformaattori Lutherhan tunnetaan niin sanotuista pöytäpuheistaan. Lutherin joskus melkoisen riehakkaaseen ja olutpitoiseen pöytäseurueeseen kuului muun muassa opiskelijoita, opettajia, aatelisia, pappeja ja tavallisia ohikulkijoita, joiden kanssa uskonpuhdistaja keskusteli, väitteli ja riiteli. Lutheria pidettiin loistavana seuramiehenä, joka soitti, lauloi ja saattoi jopa remutakin seurueensa kanssa.
 

Kirkolla ei ole yksinoikeutta Kristukseen."

 

Paavalin seurakunnan kirkkokaljoilla oluensa saa juoda tai olla juomatta omakustanteisesti. Tilaisuuden idea ei ole alkoholin kulutuksessa, vaan esimerkiksi kahviakin voi juoda.

”Tässä pointti ei ole juomisessa, vaan niidenkin ihmisten kohtaamisessa, jotka eivät kirkkoon tule. Kirkolla ei ole yksinoikeutta Kristukseen.”


Arjen hengellisyyttä matalalla kynnyksellä

Arjen hengellisyys kiinnostaa Kanalaa. Pöytäpuheiden arkisissa aiheissa Lutherkin saattoi laajentaa arjen näköaloja ja opettaa vaikkapa, että ”jokapäiväinen leipämme” ei muodostu vain siitä, mitä syömme, vaan kaikesta siitä hyvästä, jonka Jumala meille antaa. Kirkkokaljoille kutsuttujen puhujien pöytäpuheiden aiheet tulevat Kanalan mukaan kumpuamaan arkisesta elämästä.

”Reformaation merkkivuonna järjestetään isoja ja hienoja tapahtumia. Tämän on tarkoitus olla matalan kynnyksen juttu. Kirkon pitää kohdata ihmisiä myös muulla maaperällä kuin omallaan, koska kirkko muodostuu kaikista ihmisistä.”

Kirkkokaljoja aletaan viettää elo–syyskuussa ja niiden on tarkoitus jatkua koko reformaation merkkivuoden ajan eli ensi vuoden loppuun asti. Ensi syksynä kokoontumisia on 3–4 ja saman verran keväällä.

Täysin vieras näky ei pappi ole aiemminkaan ollut paikallispubissa Helsingissä. Esimerkiksi Oulunkylän seurakunnan pappeja on jalkautunut paikalliseen pubiin joka kuun ensimmäisenä torstaina kello 18–20, jolloin papille voi mennä vapaasti juttelemaan. Kevään viimeisen kerran Ogelin pappi on paikalla Päättömässä kanassa 12.5.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkkoherra Kari Kanalan rivous oli tuomiokapitulille liikaa – Kanala pahoittelee roisia käytöstään: ”Sori siitä”

Ajankohtaista

Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin mukaan pappi käyttää asemaansa väärin kertoessaan etukäteen käsikirjoitetussa satiirissa alapääjuttuja.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.