null Kirkkokierrokselle

Enkeli vie sielua Jumalan luo. Venny Soldan-Brofeldtin maalaus Kuoreveden kirkossa.

Enkeli vie sielua Jumalan luo. Venny Soldan-Brofeldtin maalaus Kuoreveden kirkossa.

Kirkkokierrokselle

Kesällä kotimaata kiertäessä kannattaa ottaa ohjelmaan kirkot, joissa riittää nähtävää taiteesta ja historiasta kiinnostuneille. Tiekirkkojen ketjuun kuuluu tänä vuonna 284 kirkkoa eri puolilta Suomea. Vantaan kirkoista mukana on keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko.

Tiekirkkokierroksen voi suunnitella vaikka arkkitehtien mukaan: voi kiertää viisi Alvar Aallon tai kaksitoista Carl Ludvig Engelin suunnittelemaa kirkkoa. Tai perehtyä historiaan yli kolmessakymmenessä keskiaikaisessa kivikirkossa.

Yhtä hyvin voi bongata lasimaalauksia tai ihailla enkeleitä, joita ovat maalanneet monet nimekkäät taiteilijat. Esimerkiksi Vaasan kirkon alttaritaulu enkeleineen on Albert Edelfeltin maalaama ja Kuorevedeltä löytää Venny Soldan-Brofeldtin enkelin. Arkisempi kulkija voi keskittyä vaikka vaivaisukkoihin — hyvä syy vierailla Ullavalla, Toholammilla tai Kärsämäellä.

Kannattaa piipahtaa myös kirkon vieressä olevilla hautausmailla. Tuusulan vanhalla hautaus-maalla voi hiljentyä Aleksis Kiven tai Pekka Halosen haudalla, Nivalasta löytyy presidenttipari Kyösti ja Kaisa Kallion hauta ja Somerolta Rauli Badding Somerjoen ja Unto Monosen haudat. Helsingin pitäjän hautausmaalle Vantaan Pyhän Laurin kirkon kupeeseen puolestaan on haudattu Bodominjärven murhauhrit.

Monissa tiekirkoissa pääsee myös vessaan ja joissakin saa jopa kahvia. Tarkemmat tiedot kirkoista, ajo-ohjeet ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.tiekirkot.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.