Kirkkoon kuuluu nyt noin 75 prosenttia suomalaisista

Kirkkoon kuuluu nyt noin 75 prosenttia suomalaisista

Vuonna 2013 Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon liittyi 15 142 henkilöä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tieto perustuu Väestörekisterikeskuksen ennakkotietoihin. Mukana ei ole vuoden viimeisen päivän tietoja.

Kirkkoon liittyminen on ollut tasaisessa nousussa vuosittain. Vuonna 2012 kirkkoon liittyneiden määrä oli 14 108.

Kirkosta erosi 30.12. mennessä 50 282 henkilöä. Luku on keskimääräistä suurempi. Vuonna 2012 kirkosta erosi 41 079 henkilöä. Vuoden 2013 aikana kirkon jäseniksi kastettiin 42 741 lasta. Kirkon jäseniä kuoli 41 157. Alustavien tietojen perusteella kirkkoon kuuluu nyt noin 75 prosenttia suomalaisista.

– Liittyjien ja eroajien määrän kasvu kertoo siitä, että yhä useampi suomalainen punnitsee suhdettaan kirkkoon ja uskontoon. Tämä näkyy myös mediassa ja kulttuurissa, jossa uskonnolliset aiheet kiinnostavat entistä enemmän, toteaa tutkija Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Hänen mukaansa kirkosta eroaminen ei useimmiten tarkoita voimakasta kirkkokielteisyyttä.

– Monen suomalaisen kirkkosuhdetta voi luonnehtia jollakin tapaa häilyväksi. Siksi myös takaisinpalaajien määrä on kohtuullisen suuri.

Espoon piispan Tapio Luoman mukaan erolukuihin keskittyvä uutisointi peittää helposti alleen sen hyvän, mitä kirkossa tehdään. Jäsenkehityksen seuraaminen on kuitenkin tärkeää, koska kirkko on kiinnostunut jäsenistään.

– Kirkon olemukseen kuuluu yhteisöllisyys, ajatus siitä, että tarvitsemme toisiamme. Kirkko haluaa tarjota jäsenilleen mahdollisuuden elää lähellä toisiaan ja Jumalaa, Luoma sanoo.

Jaa tämä artikkeli: