null Kirkon julkaisema islamofobiakuva hämmensi

Kirkon some-tiimin mukaan kuvan tarkoitus oli sanoa, että kirkko on lääke irrationaaliseen pelkoon. Kuva: Kirkko Suomessa -Facebook-sivu

Kirkon some-tiimin mukaan kuvan tarkoitus oli sanoa, että kirkko on lääke irrationaaliseen pelkoon. Kuva: Kirkko Suomessa -Facebook-sivu

Ajankohtaista

Kirkon julkaisema islamofobiakuva hämmensi

Meemikuva synnytti kiukkuista palautetta muun muassa siinä näkyneen CAIR-järjestön logon vuoksi. FBI:n mukaan CAIR kytkeytyy suoraan islamistijärjestö Hamasiin.

Kirkko julkaisi keskiviikkona Facebookissa 101 Syytä kuulua kirkkoon -sarjassaan uuden kuvan otsikolla "Lääkettä pelkoon".

Leikkisässä kuvassa tarjotaan islamofobiaa vastaan Islamophobin-nimistä "lääkettä", joka muun muassa auttaa "ajattelemattomaan kiihkoiluun" ja "sokeaan suvaitsemattomuuteen". Pakkauksessa on muun muassa teksti: "Varoitus: saattaa aiheuttaa rauhanomaista rinnakkaiseloa."

– Kuvassa on purkkapaketti, joka on peräisin Kirkon Ulkomaanavun Shoulder to Shoulder -toiminnasta, jossa pyritään edistämään uskonnollisten yhteisöjen yhteistyötä ja yhteisymmärrystä erityisesti radikalismin ehkäisemiseksi, sanoo Kirkkohallituksen verkkoviestintäpäällikkö Lari Lohikoski.

Islamophobin-purukumipaketti on osa vuonna 1994 perustetun Council on American-Islamic Relations (CAIR) -järjestön viime toukokuussa käynnistämää islamofobianvastaista kampanjaa. Pakkauksessa on näkyvästi myös CAIR:n logo.

– Kirkon Ulkomaanapu on hankkeen puitteissa ollut tekemisissä CAIR-järjestön kanssa, joka on ilmeisen merkittävä toimija rauhantyössä. Kirkko ja sen järjestöt ovat muutenkin merkittävimpiä uskontodialogin tekijöitä Suomessa, Lohikoski sanoo.

Valkoisen talon vieras

Kotisivullaan CAIR ilmoittaa olevansa "johtava oikeudenmukaisuuden ja molemminpuolisen ymmärtämisen puolestapuhuja", jonka tehtävänä on muun muassa parantaa islamia koskevaa tietoa ja rohkaista vuoropuhelua.

Syyskuun 2001 WTC-iskun jälkeen CAIR oli Valkoisen talon tärkeä yhteistyötaho. Myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI teki pitkään yhteistyötä CAIR:n kanssa.

CAIR:n ja FBI:n yhteistyö kuitenkin loppui vuonna 2008, kun CAIR:ia sen perustamisvaiheessa taloudellisesti avustaneen Holy Land Foundation -järjestön jäsenet tuomittiin pisimmillään 65 vuoden vankeuteen lukuisista yhteyksistään terrorismiin ja muun muassa islamistijärjestö Hamasin rahoittamisesta.

Kyseisessä oikeudenkäynnissä CAIR ei ollut syytettynä, eikä sitä ole tuomittu rikoksesta. Sen toiminta jatkuu edelleen normaalina.

Hamasin peitejärjestö?

Syksyllä 2015 julkisuuteen saatetussa FBI:n todistusaineistoraportissa kuitenkin sanotaan, että CAIR kytkeytyy terrorismia rahoittaviin järjestöihin ja suoraan islamistijärjestö Hamasiin.

Raportin mukaan CAIR:n perustajiin kuuluvat Nihad Awad, Omar Ahmad ja Nabil Sadoun ovat entisiä Palestine Committee (PALCOM) -järjestön jäseniä. PALCOM on FBI:n mukaan Hamasin peiteorganisaatio. Kyseisen raportin mukaan PALCOM piti vuonna 1993 kokouksen, jossa todettiin tarve perustaa Hamasia varten uusi tukijärjestö. Kokouksen tavoitteena oli saada Hamasille tuki, jonka avulla se voisi terrorisoida meneillään olleet Oslon rauhanneuvottelut Israelin ja Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n välillä.

 

Tämän kuvan viesti koski ainoastaan irrationaalisia pelkoja, joihin kirkko ja kristinusko ovat lääkkeitä. - kirkkohallituksen verkkoviestintäpäällikkö Lari Lohikoski

 

Vuonna 2010 Yhdysvallat karkotti maasta CAIR:n hallituksessa istuneen Sadounin, koska hänen katsottiin olevan Hamasin jäsen. Yhdysvallat ei luokittele Muslimiveljeskuntaa terroristijärjestöksi, mutta presidentti Bill Clintonin hallinto luokitteli Hamasin osaksi terrorismia vuonna 1995.

Omilla nettisivuillaan CAIR kiistää kaikki sitä vastaan esitetyt väitteet. CAIR:n mukaan julkisuuslain nojalla FBI:n raportin tilannut The Investigative Project on Terrorism (IPT) kuuluu islamofobisiin järjestöihin.

Kirkon sanoma on pelon voittaminen

Kirkko Suomessa -Facebook-sivulla julkaistu islamofobia-kuva herätti voimakkaan keskustelun. Osaa ärsytti se, että kirkko ylipäätään nostaa islamia ja islamofobiaa esiin, osa huomasi kuvassa olevan CAIR-järjestön logon.

Lari Lohikoski pitää kuvaa epäonnistuneena.

– Meillä ei ollut tietoa CAIR-järjestön taustoista. Lisäksi kuva herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, hän sanoo.

Lohikosken mukaan kirkon sosiaalisessa mediassa tapahtuva viestintä herättää voimakasta palautetta silloin, kun aiheina ovat esimerkiksi turvapaikanhakijat tai islam.

– Tämän kuvan viesti koski ainoastaan irrationaalisia pelkoja, joihin kirkko ja kristinusko ovat lääkkeitä. Kirkko toimii irrationaalisia pelkoja vastaan käymällä vuoropuhelua eri uskontojen kanssa, Lohikoski sanoo.

Juttua päivitetty 18.8. klo 20. Lari Lohikosken titteli korjattu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Muslimiveljeskunnalla on laaja verkosto länsimaissa – islamistisen järjestön aktivisteja on tuomittu rahanpesusta terrorismille

Ajankohtaista

Muslimiveljeskunta on islamistinen herätysliike, joka esiintyy demokratian ystävänä. Liike toimii myös Suomessa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.