null Kirkon kautta koulutielle

Tasapainoilua. Ekaluokkalaisen Alma Paczkón ala-asteen pihassa on kiipeilyteline, tasapainolauta ja kukkula, jonka rinnettä pitkin voi lumen tultua laskea mäkeä.

Tasapainoilua. Ekaluokkalaisen Alma Paczkón ala-asteen pihassa on kiipeilyteline, tasapainolauta ja kukkula, jonka rinnettä pitkin voi lumen tultua laskea mäkeä.

Kirkon kautta koulutielle

Kannelmäkeläistä Alma Paczkóta ensimmäinen koulupäivä ei jännitä.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Sirpa Päivinen

Kynä ja kumi. Ne täytyy muistaa pakata penaaliin. Se on vaaleanpunainen ja siinä on kissan kuva. Penaali taas pannaan reppuun yhdessä sisätossujen kanssa. Myös reppu on vaaleanpunainen, mutta siinä kaksi koiraa.

Ensi viikolla kannelmäkeläinen Alma Paczkó, 7, nostaa repun selkäänsä ja lähtee ensimmäistä kertaa kouluun.

– Valitsin repun ja penaalin silloin, kun vaaleanpunainen oli lempivärini. Nykyään lempivärejäni ovat turkoosi ja mintunvihreä, hän kertoo.

Ensimmäiseen koulupäivään on valmistauduttu hyvin. Paczkó on käynyt tutustumassa kouluun, ja yhdessä vanhempien kanssa on harjoiteltu koulumatkan kulkemista.

Noin puolen kilometrin mittainen matka Pelimannin alakoululle on tuttu, sillä Pelimannin päiväkoti ja esikoulu ovat koulun kanssa samassa pihapiirissä. Eskariin Paczkó tosin kulki yhdessä saattajan kanssa, mutta kouluun hän kulkee omin päin.

– Olemme harjoitelleet sellaista, että osaanko mennä itse autotien yli. Ennen tien ylitystä pitää katsoa tuleeko autoja, hän kertoo.

Koulunaloitus ei jännitä Paczkóta sillä monet koulun käytännöt ovat tuttuja jo eskarista. Uutta on pulpetissa istuminen ja kotiläksyt.

Osa uusista luokkakavereistakin on entisiä eskarikavereita. Toisaalta Paczkón mielestä on hauskaa, ettei kaikkia tunne entuudestaan. Silloin voi saada uusia kavereita.

Oppiminen on kivaa, sen Alma Paczkó tietää jo nyt. Lukemaan ja kirjoittamaan hän oppi 5-vuotiaana ja uimaan vastikään tänä kesänä uimakoulussa.

– Ensin pelkäsin mennä veteen, mutta lopulta en olisi halunnut tulla vedestä pois enää ollenkaan. Nyt osaan uida jo ihan turvallisesti, Paczkó kertoo innostuneena.

Kouluaineista häntä kiinnostaa erityisesti matematiikka. Hän toivoo oppivansa koulussa erilaisia laskuja, kellotaulun lukemista ja ymmärtämään mittayksiköitä, kuten desilitroja ja litroja. Myös uudet kielet, kuten englanti, ruotsi ja espanja, kiinnostavat.

Paczkón toiveammatti on vaatesuunnittelija. Ammatissa tarvittavia taitoja voi harjoitella kuvaamataidon tunneilla.

– Olen piirtänyt yhden hääpuvun ja yhden sellaisen, jossa on paljon kukkia. Se muistutti tyyliltään marimekkoa.

Enkelin muotoisen heijastimen helmassa on teksti: ”Et ole yksin.” Sellaiset jaetaan tänä syksynä koulutielleen siunattaville ekaluokkalaisille. Koululaisten siunaamisia järjestetään koulunaloitusta edeltävänä iltana kirkoissa eri puolilla Helsinkiä.

Alma Paczkó aikoo osallistua Kannelmäen kirkon tilaisuuteen yhdessä lapsikuoro Kannelkellojen kanssa.

Helsingin seurakuntayhtymän nuoriso- ja koulutyön pappi Aila Mäkinen kertoo, että kouluun siunaaminen on vanha perinne.

– Seurakunta haluaa olla tukemassa jäseniään käänteentekevissä elämäntilanteissa. Ekaluokkalaiselle koulun aloitus on suuri muutos. Lapsi jättää päiväkotimaailman ja itsenäistyy kotipiiristään.

Mäkinen tietää, että koulun aloittaminen voi olla yhtä aikaa sekä jännittävä että iloinen tapahtuma.

– Lapsia voi jännittää, että pärjäänkö minä tai saanko kavereita. Myös se saattaa jännittää, että opinko mitään tai osaanko mennä kouluun, Mäkinen sanoo.

– Toisaalta koulun aloittamiseen liittyy mieletöntä iloa ja riemua siitä, että minähän olen jo tosi iso, kun pääsen kouluun. Koulun aloittaminen avaa lapselle ihan uuden maailman.

Jos kouluun meneminen jännittää, se ei Mäkisen mukaan haittaa.

– Antaa jännittää vaan. Koulussa on oma opettaja tukena. Jos jotain ei tiedä, voi kysyä rohkeasti.

Koulunsa aloittavia lapsia siunataan Helsingin kirkoissa pääsääntöisesti maanantaina 11. elokuuta kello 18, poikkeuksena Vartiokylän seurakunta, jossa uudet koululaiset siunataan kello 18.30. Tarkista oman seurakuntasi tilaisuus osoitteesta helsinginseurakunnat.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ekaluokkalaiset siunataan koulutielle – katso tästä kotikirkkosi aikataulu

Ajankohtaista Ajankohtaista Hengellisyys

Ekaluokkalaisen siunaus on koko perheen siirtymäriitti.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.