null Kirkon mediasäätiöltä rahaa sodan seurausten käsittelyyn

Jatkosodan kauhut seurasivat rintamalta kotiin. Sodan traumat siirtyivät myös seuraaville sukupolville. Kuva: Sot.virk. Taube

Jatkosodan kauhut seurasivat rintamalta kotiin. Sodan traumat siirtyivät myös seuraaville sukupolville. Kuva: Sot.virk. Taube

Ajankohtaista

Kirkon mediasäätiöltä rahaa sodan seurausten käsittelyyn

Timo Korhosen dokumenttielokuva sodan murtamista miehistä sai 20 000 euroa tukea.

Kirkon mediasäätiön kevään tuotantotukipäätöksissä painottuvat sodan ja rauhan, turvapaikan ja monikulttuurisuuden teemat. Tukea saaneista 16 ohjelmahankkeesta peräti kahdeksan käsittelee tavalla tai toisella turvapaikanhakijoita, maahanmuuttoa tai erilaisuuden ymmärtämistä. Suurimmat yksittäiset tukisummat, 20 000 euroa kukin, myönnettiin kolmelle hankkeelle.

Yksi 20 000 euroa saaneista on Timo Korhosen dokumenttielokuva Sodan murtamat, joka käsittelee jatkosodan jättämiä jälkiä miehiin ja sotilaisiin.

Jatkosodassa 191 suomalaista sotilasta nimitettiin Mannerheim-ristin ritareiksi. Lähes satakertainen määrä miehiä järkkyi psyykeltään niin vakavasti, että joutui psykiatriseen sairaalahoitoon. Merkittävästi useamman mieli murtui, mutta suuri osa kykeni palaamaan rintamalle kenttäsairaalahoidon tai lyhyen lepovaiheen jälkeen. Elokuva kertoo siitä, mistä he järkkyivät, miten he selvisivät ja miten heidän lapsensa selvisivät.

– Sodan murtamat kertoo sotatraumoista, jotka periytyivät seuraaville sukupolville. Traumat eivät katkea siihen, että sota loppuu ja pannaan siviilivaatteet päälle, kertoo elokuvan tuottaja Markku Tuurna.

– Trauman kokeneiden jälkeläisten haastattelut ovat elokuvan ydin, tiivistää ohjaaja Timo Korhonen.

Haastatteluissa piirtyy se, miten trauma vaikutti perheisiin. Haastateltavat kertovat isän etäisyydestä, tunteiden kylmyydestä ja perheväkivallasta. Joissakin perheissä isä, joka lähti puolustamaan rauhaa, toikin kotiin sodan. Haastattelut kertovat myös jälkeläisten halusta katkaista trauman eteneminen kolmanteen polveen.

Korhonen sai impulssin dokumenttielokuvaan Ville Kivimäen kirjasta Murtuneet mielet, joka voitti Tieto-Finlandian vuonna 2013. Kivimäki on toiminut Korhosen elokuvan asiantuntijana, vaikka elokuva ei perustukaan kirjaan.

– Ville Kivimäki sanoo, että elokuva alkaa siitä, mihin hänen kirjansa päättyy. Meillä on ollut käytettävissä samoja potilaskertomuksia kuin Kivimäellä väitöskirjaa tehdessään, Markku Tuurna kertoo.

Haastattelujen lisäksi elokuvassa käytetään runsaasti Kansallisen audiovisuaalisen instituutin digitoimia vanhoja arkistofilmejä.

Tuurnan mukaan parhaillaan leikattavana oleva elokuva valmistuu alkusyksyllä.

Ohjaaja Aki Kaurismäen tuleva elokuva Toivon tuolla puolen käsittelee pakolaisuutta. Kuva: Lehtikuva / Kaisa Rautaheimo

Myös Aki Kaurismäen elokuva ja Kysy suoraan -hanke saivat 20 000 euroa tuotantotukea. Kaurismäen Toivon tuolla puolen kertoo suomalaisen kauppamatkustajan ja syyrialaisen pakolaisen kohtaamisesta. Teemu Savolaisen tuottama Kysy suoraan on monikanavainen palvelukokonaisuus, jossa maahanmuuttajat ja valtaväestö kohtaavat dialogin muodossa.

Lisäksi mediasäätiö tuki pienemmillä summilla useita lapsille suunnattuja hankkeita sekä suomalaista kulttuuria käsitteleviä tuotantoja.

Tuotantotukea jaettiin tänä keväänä 16 hankkeelle yhteensä 150 000 euroa. Hakemuksia tuli ennätykselliset 102 kappaletta. Kirkon mediasäätiö jakaa tuotantotukea uskontoa ja elämänkatsomusta käsitteleville ohjelmille kaksi kertaa vuodessa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkon mediasäätiö palkitsi jakautunutta Suomea kuvaavan elokuvan

Ajankohtaista

Dokumenttielokuva Kiehumispiste, joka esittelee jakautuneen Suomen eri osapuolia karttaen yksinkertaistettuja mielikuvia, palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.