null Kirkon suhde suurmoskeijaan rävähti uutisiin

Kirkon suhde suurmoskeijaan rävähti uutisiin

Median esittämä tieto kirkon roolista suurmoskeijahankkeessa aiheutti muutaman sadan ihmisen eron kirkosta. Kirkon tiedotuskeskus toteaa väitteiden olevan virheellisiä.

Evankelisluterilaisen kirkon rooli Helsingin suurmoskeijahankkeessa aiheutti viime viikolla kohua. Aiheen uutisointi antoi arviolta 400–500 ihmiselle pontimen erota kirkosta.

Kirkko ja kaupunki kertoi 12.6., että suurmoskeijahankkeen rahoittamista varten on perusteilla säätiö, johon kuuluu muslimijärjestöjen lisäksi uskontojen välistä vuoropuhelua edistävä Kulttuuri- ja uskontokeskus FOKUS ry. Artikkelissa kerrottiin, että FOKUS ry saa rahoitusta kirkkohallitukselta.

Kristillinen verkkomedia Seurakuntalainen.fi uutisoi aiheesta 21.7., yli kuukautta myöhemmin. Uutisessa todettiin, että kirkolla on rooli suurmoskeijahankkeessa. Lähteiksi Seurakuntalainen mainitsi Valomerkin ja Ylen.

Seurakuntalaisen uutinen aiheutti pienen eroaallon kirkosta. Eroakirkosta.fi julkaisi seuraavana aamuna 22.7. tiedotteen, jonka mukaan kirkosta erosi palvelun kautta edellispäivänä kaksinkertainen määrä ihmisiä keskimääräiseen nähden. Eroakirkosta.fi totesi tiedotteessaan Seurakuntalaista mukaillen, että kirkolla on rooli suurmoskeijan tukijana.

 

Tiedottaja Petri Karisma arvioi tiedotteessa kuluvan kuukauden olevan ”kaikkien aikojen toiseksi paras” heinäkuu kirkosta eroamisen suhteen. Kirkosta eroaminen on Eroakirkosta.fi-sivuston omien tilastojen mukaan tänä kesänä vähäisempää kuin minään aiempana tilastoituna vuonna. Eroavuudet ovat kuitenkin kevyitä, ja pienikin piikki nostaa kuukauden keskimääräisen yläpuolelle.

– Väite perustuu siihen kokemukseen, mitä olemme saaneet eropiikkien käyttäytymisestä, Karisma kertoo Kirkko ja kaupungille.

Monet mediat nappasivat Eroakirkosta.fi-palvelun tiedotteesta kiinni samana aamuna. Aamulehti ja Talouselämä lainasivat tiedotetta sanasta sanaan: ”Evankelis-luterilaisen kirkon rooli suurmoskeijan tukijana näkyy eroakirkosta.fi-palvelussa.” Asiasta uutisointi oli eroaallon pienuuteen nähden huomattavan laajaa. Uutisoinnin myötä erobuumi kuitenkin yltyi, ja päivän loppuun mennessä eronneiden määrä oli jo viisinkertainen keskimääräiseen verrattuna.

 

Kirkon tiedotuskeskus totesi samana päivänä, että väite kirkon osallisuudesta suurmoskeijan valmisteluun on virheellinen. Kirkko ei tiedotteensa mukaan ole mukana suurmoskeijan valmistelussa eikä tue hanketta taloudellisesti. Sen sijaan kirkko on tukenut hankkeen suunnittelussa mukana olevaa FOKUS ry:tä 7000 eurolla. Summa on tiedotteen mukaan alle 10 prosenttia yhdistyksen budjetista. Tuen peruste on FOKUS ry:n harjoittama uskontojen välinen vuoropuhelu.

Tiedotteessa haastateltu arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti toteaa, ettei kirkkohallitus ole sen enempää rahoittanut kuin vastustanutkaan moskeijahanketta. Kirkkohallitus on kuitenkin rahoittanut FOKUS ry:tä. Voidaanko siis sanoa, että FOKUS ry edustaa kirkkoa?

– Pikemminkin on kai niin päin, että Suomen evankelisluterilainen kirkko on vahvasti edustettuna FOKUS ry:ssä. FOKUS on ilmoituksensa mukaan ekumeeninen kulttuurijärjestö, joka toimii kristilliseltä arvopohjalta. Sen neuvottelukunnassa on paitsi kirkollisia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia, myös muiden uskontokuntien edustajia, Merenlahti vastaa.

Jaa tämä artikkeli: