Kirkon Ulkomaanapu järjestää opetusta Keski-Afrikan lapsille

Kirkon Ulkomaanapu järjestää opetusta Keski-Afrikan lapsille

Rajujen konfliktien runtelemassa Keski-Afrikan tasavallassa koulut on suljettu ja hallitus on julistanut kouluvuoden mitätöidyksi. Maahan työskentelemään palannut Kirkon Ulkomaanapu pitää yllä koulutusta perustamalla tilapäisiä oppimis- ja viriketoimintapaikkoja lapsille ja nuorille.

– Olemme kartoittaneet tilannetta pääkaupungissa. Valitsemme Banguista yksi tai kaksi evakkoleiriä, joihin suunnittelemme tilapäisiä oppimispaikkoja. Näyttää siltä, ettei meidän tarvitse rakentaa tiloja, vaan todennäköisesti voimme käyttää leirien sisällä jo olevia koulurakennuksia, kertoo Ulkomaanavun humanitaarisen tiimin johtaja Elina Hakkarainen Banguista.

Hakkarainen palasi Keski-Afrikkaan runsas viikko sitten. Hänen tiimiinsä kuuluu nyt kolme ulkomaalaista lähetettyä työntekijää ja kuusi paikallista työntekijää, joilla on sosiaali- ja koulutusalan osaamista. Ulkomaanapu hankkii väliaikaisiin oppimistiloihin koulutarvikkeita, kuten kyniä, lehtiöitä ja koulureppuja.

Maan rajoilla noin 600 tavararekkaa odottaa pääsyä maahan. Banguista, jossa tilanne on ollut väkivaltaisin, saa edelleen ruokaa, mutta hinnat ovat nousseet vuodenvaihteesta.

– Ne, joilla on rahaa, saavat vielä ruokaa kaupoista. Sen sijaan köyhät elättävät perheitään viljelemällä maata, Elina Hakkarainen kertoo.

Banguissa on noin 69 erikokoista tilapäistä evakkoleiriä. Leirien väkimäärä on vähentynyt, mutta olot leireillä ovat surkeat. Esimerkiksi vessoja tai edes vettä ei ole tarpeeksi.

Leireillä oli vuoden alussa noin 500 000 ihmistä, nyt noin 288 000. Ihmiset ovat palanneet koteihinsa, ja tilanne Banguin kaduilla näyttää lähestulkoon normaalilta. Katukuvaan ovat palanneet myös naiset ja lapset.

– Turvallisuustilanne ei ole hyvä, mutta fyysistä uhkaa avustusjärjestöt eivät koe. Sen sijaan autokaappaukset ovat yleisiä. Mitä vain voi tapahtua, Hakkarainen tiivistää.

Jaa tämä artikkeli: