null Kirkon Ulkomaanapu keskittää toimintaansa

Välitunnilla. Helsingin seurakunnat ovat olleet mukana jälleenrakentamassa Haitia Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kun maanjäristys tammikuussa iski, Leoganen kaupungista tuhoutui 80 prosenttia. Sortuneiden koulujen tilalle on pystytetty telttoja ja uusien koulujen suunnittelu on käynnissä. Leoganessa telttakoululaiset viettävät välitunteja hyppimällä hyppynarua.

Välitunnilla. Helsingin seurakunnat ovat olleet mukana jälleenrakentamassa Haitia Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kun maanjäristys tammikuussa iski, Leoganen kaupungista tuhoutui 80 prosenttia. Sortuneiden koulujen tilalle on pystytetty telttoja ja uusien koulujen suunnittelu on käynnissä. Leoganessa telttakoululaiset viettävät välitunteja hyppimällä hyppynarua.

Kirkon Ulkomaanapu keskittää toimintaansa

Ulkomaanapu käynnistää Opettajat ilman rajoja -ohjelman, jossa viedään koulutusosaamista maailmalle.

Teksti Tommi Sarlin
Kuva Catianne Tijerina/ACT-
allianssi/Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun strategia neljälle seuraavalle vuodelle suuntaa toimintaa entistä voimakkaammin niiden pariin, jotka ovat heikoimmilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa toimintamaiden vähenemistä tulevina vuosina alle kahteenkymmeneen. Ulkomaanapu lopettaa nykyisen työnsä Euroopassa, joka on pitkälti ollut Inkerin kirkon tukemista. Työtä tehdään jatkossa entistä enemmän Ulkomaanavun aluetoimistoista käsin.

– Suomi ei ole syrjässä, jos tiedetään, mitä tehdään. Pienikin järjestö voi muuttaa maailmaa, kunhan se erikoistuu riittävästi, toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen sanoo.

Tämä merkitsee keskittymistä muutamaan asiaan. Ulkomaanavussa on linjattu, että jatkossa työ suuntautuu rauhan, toimeentulon ja koulutuksen edistämiseen.

– Rauha on edellytys ihmisoikeuksien toteutumiselle ja kehitykselle. Koulutamme uskonnollisia ja perinteisiä johtajia rauhantyöhön. Autamme heitä ratkaisemaan paikallisia konflikteja. Tuemme heitä vaikuttamisessa, joka suuntautuu sekä kansallisiin että kansainvälisiin rauhanprosesseihin. Pyrimme tuomaan mukaan naiset, joilla usein ei ole asemaa eikä oikeuksia kriisien keskellä, Pentikäinen sanoo.

Toimeentulon parantaminen merkitsee ruokaturvan keskittymistä. Järjestö tukee naisten pienyrittäjyyttä. Se järjestää myös yrittäjyyteen liittyvää ammattikoulutusta.

– Naisten saaminen mukaan merkitsee kestävimmän kehityksen aikaansaamista, Antti Pentikäinen sanoo.

Uutena toimintana aloitetaan vapaaehtoistyön ohjelma Opettajat ilman rajoja, johon haetaan nyt yhteistyötahoja Suomesta. Tarkoitus on lisätä suomalaisten opettajien osaamista kehityskysymyksissä. Opettajia on tarkoitus myös lähettää maailmalle.

Jo aiemmin Kirkon Ulkomaanapu on muuttanut toimintatapaansa ja perustanut alue- ja maatoimistoja tukemaan yhteistyökumppaneitaan työalueillaan. Aikaisemmin Kirkon Ulkomaanapu auttoi lähinnä Luterilaisen Maailmanliiton ja Kirkkojen Maailmanneuvoston kautta. Tällä hetkellä Ulkomaanavulla on toimistoja Haitissa, Liberiassa, Etelä-Sudanissa, Kongossa, Somaliassa, Kambodzassa, Jordaniassa ja Keniassa.

– Kenttätoimistojen välityksellä olemme lähempänä kumppaneitamme. Olemme myös aktiivisesti mukana itse toiminnassa, Pentikäinen perustelee.

Vaikuttamistyön johtajan Aaro Rytkösen mukaan Ulkomaanapu tekee niin sanottua oikeusperusteista työtä. Työn kohteena ovat sekä oikeuksien omistajat että vastuunkantajat.

– Vaikuttamalla päättäjiin voimme päästä kiinni ongelmien syihin, Rytkönen sanoo.

– Haluamme, että YK:ssa ja muissa avustusjärjestöissä otetaan vakavasti se hyöty, jota uskonnollisten johtajien mukaan ottaminen voi rauhan rakentamisessa tuoda. Sekä YK:sta että Suomen ulkoministeriöstä ollaan oltu meihin tästä jo yhteydessä, Aaro Rytkönen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Yksityishenkilö lahjoitti Kirkon Ulkomaanavulle kaksi miljoonaa – "Suomalaiset olivat aikoinaan avun saajia, nyt on meidän vuoromme auttaa"

Ajankohtaista

Jo toista kertaa Ulkomaanavulle merkittävän lahjoituksen tehnyt ihminen ei halua nimeään julkisuuteen. Hän toivoo, että varat käytetään pakolaistyöhön Syyriassa, Jordaniassa, Ugandassa ja Myanmarissa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.