Kirkonkylän kaivauslöydöt kertovat pappilan pöytäkulttuurista
Lasipikarin sirpale, pyöreä koristehela ja saviastian kahva kertovat kaivausten johtaja Andreas Koivistolle entisajan ihmisten elämästä. Kuva Markku Mattila.

Lasipikarin sirpale, pyöreä koristehela ja saviastian kahva kertovat kaivausten johtaja Andreas Koivistolle entisajan ihmisten elämästä. Kuva Markku Mattila.

Kirkonkylän kaivauslöydöt kertovat pappilan pöytäkulttuurista

Toukokuun kaivaukset kirkonkylässä vahvistivat oletuksen, että pappilan varhainen paikka on löytynyt. Viime kesän kaivauslöytöjen perusteella tutkijat arvelivat löytäneensä 1500-luvulta peräisin olevan pappilan perustukset.

- Käsitys pappilan löytymisestä vahvistuu koko ajan. Sen verran hienoa täältä löytyvä aineisto on, toteaa kaivauksen johtaja Andreas Koivisto.

Jo viime kesän kaivauksissa löytyi viitteitä vauraudesta, kuten lasipikarin sirpaleita ja hopeakolikoita. Tänä kesänä hienostuneita lasipikarien sirpaleita on löytynyt lisää. Ne ovat peräisin useista eri pikareista, joita on tuotu Keski-Euroopasta asti. Lisäksi on löytynyt koristeellisia pöytäveitsiä.

- Löydöt kertovat hienoista pöytätavoista, jotka eroavat talonpoikaisesta kulttuurista. Pöytäveitset eivät ole vain puukkoja, joita yleensä löytyy talonpoikaisilta paikoilta, Koivisto kertoo.

Kaivauksilta on löytynyt myös savisia ruuan valmistus- ja säilytysastioita, jotka kertovat arkisemmasta elämästä.

- Ruokakulttuurista saamme tietää lisää, kun talvella pääsemme analysoimaan löytyneitä eläinten luita ja järjetöntä määrää kalansuomuja. Voimme saada selville, mitä elämiä ja kaloja ihmiset söivät.

Rakennus on ajoitettu 1500-luvulle, koska sen uuninjäänteiden keskeltä löytyi kolikko, jota on käytetty 1500-luvulta 1600-luvun alkuun asti.

- Esineitä on löytynyt 1300-luvulta asti. Paikalle on voinut olla useita rakennuksia päällekkäin, mutta parhaiten säilyneet rakennuksen jäänteet ovat 1500-luvulta, päättelee Koivisto.

Kirkonkylässä on kaivettu kahtena peräkkäisenä vuonna. Kaivaukset ovat osa kaupunginmuseon historiaprojektia Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Projektin tavoitteena on muun muassa historiikin ja nettimuseon julkaiseminen. Kaivaukset päättyvät 28.5.

- Tämän vuoden jälkeen emme jatka kaivauksia vaan keskitymme julkaisuihin, että saamme tutkimusten tuloksia yleisesti tietoon, Koivisto sanoo.

Pyhän Laurin kirkon luona on aikaisemmin tehty kaivauksia vuosina 2006–2007. Silloin löytyi muun muassa kirkon vanha kiviaita.

Katso myös Helsingin Sanomien video kaivauksilta

Jaa tämä artikkeli: