null Kirkot olivat joulun suosituimpia konserttitiloja

Lauluyhtye AiA valmistautui joulukonserttiinsa Maunulan kirkossa keskiviikkona 17.12. Etualalla Nina Tapio viimeistelee meikkiään esitystä varten. Kuva: Sirpa Päivinen

Lauluyhtye AiA valmistautui joulukonserttiinsa Maunulan kirkossa keskiviikkona 17.12. Etualalla Nina Tapio viimeistelee meikkiään esitystä varten. Kuva: Sirpa Päivinen

Kirkot olivat joulun suosituimpia konserttitiloja

Joulun kirkkokonserteissa kuorot ja viihdeartistit vetivät yhtä lailla kirkot täyteen yleisöä.

Joulun konserttisesonki oli jälleen vuoden vilkkainta aikaa Helsingin kirkoissa. Adventin ja joulun aikana järjestettiin yli 350 joulukonserttia ja muuta musiikkitilaisuutta. Suosituimpia konserttipaikkoja olivat keskustan ja kantakaupungin kirkot.

Perinteisten kuoro- ja klassisen musiikin joulukonserttien lisäksi kuultiin myös useiden tunnettujen viihdeartistien kirkkokonsertteja. Kyselykierros muutamien kysytyimpien konserttikirkkojen kanttoreille osoittaa, että viihdeartistien esiintymiset ovat solahtaneet luontevasti joulun konserttitarjontaan, mutta suosiostaan huolimatta ne eivät tunnu syövän muiden konserttien yleisömäärää.

– Temppeliaukion kirkossa kaikkiin joulukonsertteihin riitti yllättävänkin paljon yleisöä. Eniten vetivät kuorojen, kuten Ylioppilaskunnan Laulajien konsertit, joissa kirkko oli ääriään myöten täynnä. Uskoisin, että vaikka tarjontaa on paljon, musiikin eri lajeilla on omat yleisönsä, sanoo Taivallahden seurakunnan kanttori Tapio Tiitu.

Myös Tuomiokirkossa kuorot ovat kanttori Seppo Murron mukaan houkutelleet perinteisesti eniten kuulijoita. Kallion kirkossa puolestaan Jenni Vartiaisen ja Tomi Metsäkedon sekä Kari Tapion konsertit keräsivät yli tuhannen hengen yleisöt.

Esiintyjät kunnioittavat kirkkotilaa

Joulun alla kirkoissa riitti esiintyjiä tungokseen asti – myös niitä, joiden ohjelmistoon kirkkokonsertit eivät muulloin kuulu. Konserttien järjestäjinä olivat pääasiassa esiintyjät, toisinaan myös järjestöt tai ohjelmatoimistot. Seurakuntien omia konsertteja oli melko vähän.

– Harras ympäristö sopii hyvin tunnelmalliseen joulukonserttiin, Kallion kirkon kanttori Kati Pirttimaa perustelee kirkkojen suosiota konserttitiloina.

Paavalin seurakunnan kanttorin Sanna-Maarit Hakkaraisen mukaan Paavalinkirkossa riittää kysyntää, mutta ketään esiintyjää ei ole jouduttu käännyttämään ovelta pois.

– Mielestäni artistit kunnioittavat kirkkotilaa ja valitsevat ohjelmistonsa sen mukaan. Myös yleisö odottaa kirkkokonsertilta tiettyä hartautta.

Kirkoista peritään konserttien järjestäjiltä tilavuokra siinä missä konserttitaloissakin. Helsingin kirkkojen vuokrat määräytyvät vuonna 2002 laaditun ohjeellisen hinnaston mukaan. Kalleimpia ovat Johanneksenkirkko, Kallion kirkko, Temppeliaukion kirkko ja Tuomiokirkko, joissa vuokraa peritään noin 570 euroa konsertilta. Muissa kirkoissa hinta putoaa parilla kolmella sadalla eurolla. Hinnastoa tullaan tarkistamaan ensi keväänä.

– Viime kädessä veloituksesta päättävät kirkkoherrat. Hintaan saattaa vaikuttaa esimerkiksi tilaisuuden luonne. Hyväntekeväisyyskonserteissa vuokraa ei ehkä peritä lainkaan, kertoo Ilkka Räty seurakuntayhtymän kiinteistötoimistosta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Katso lähimmät kirkon joulumyyjäiset – Viikissä naiskuoro Pihlaja aikoo myyjäistuotolla kuorofestivaalille

Ajankohtaista

Myyjäisistä voi ostaa vaikka itse viljellyistä juureksista valmistetun joululaatikon.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.